06-10-15

DL:PO Beieren stopt met lokaal nieuws München en de middengolf

DL:PO Beieren stopt met lokaal nieuws München en de middengolf

 

De Bayerische Rundfunk (BR), de publieke omroep voor de Duitse deelstaat Beieren, stopt met de separate lokale nieuwsvoorziening voor München op radiozender Bayern 1. Daarnaast is de omroep afgelopen week gestopt met uitzenden op de middengolf. 

 

logo BR.jpg

 

Sinds jaar en dag zond de BR ook uit via vier middengolfzenders, die samen de deelstaat dekken. De zenders staan in München-Ismaning (801 kHz/100 kW), Dillberg (801 kHz/17 kW), Würzburg (729 kHz/1 kW) en Hof (729 kHz/0,2 kW). Tot 2007 was Bayern 1 via de middengolf te ontvangen. Daarna volgende Bavarian Open radio/On3radio (tegenwoordig Puls). Sinds 2011 was de schlagerzender Bayern Plus op de frequenties te horen.

 

Maar steeds minder mensen luisteren via de middengolf naar de radio. De geluidskwaliteit is matig en niet aantrekkelijk voor muziekzenders. Daarnaast betaalt de BR meer dan drie ton per jaar aan stroomkosten om de zenders in de lucht te houden. Daarom werd in april bekend dat de AM uit gaat.

 

Het uitzetten van de middengolfzenders maakt deel uit van afspraken die de omroepen in 2010 gemaakt hebben met de overheid. Zij krijgen subsidie voor de uitrol van DAB+ als ze gaan bezuinigen op andere distributiemethoden. Het komt er dus simpelweg op neer dat de middengolfzenders uit moesten.

 

Afgelopen woensdag (30 september) om 12.45 uur staakte de BR haar uitzendingen via de middengolf. Bayern Plus blijft in Beieren te beluisteren via DAB+, internet en satelliet te beluisteren.

 

 

Eind dit jaar stopt ook de landelijke publieke zender Deutschlandfunk met uitzenden via de middengolf. Het station blijft in de ether te beluisteren via FM en DAB+.


Naast het wegbezuinigen van de middengolf, sneuvelt ook de lokale programma’s en nieuwsvoorziening van Bayern 1 in München. Meerdere keren per dag ontkoppelt Bayern 1 haar programma in zes edities (München, Franken, Opper-Beieren, Oost-Beieren, Zwaben en Main-Franken) voor regionaal nieuws. Tussen 12 en 13 uur wordt tevens een regionaal informatieprogramma uitgezonden.

 

Afgelopen vrijdag werd voor de laatste keer “Mittags in München” uitgezonden. Het nieuws voor de hoofdstad van de deelstaat wordt nu geïntegreerd in de editie Opper-Beieren. Sinds maandag kunnen de 1,4 miljoen inwoners van München op Bayern 1 luisteren naar “Mittags in Oberbayern.”

 

 

Het was eigenlijk de bedoeling dat de integratie pas per 1 januari 2016 plaats zou vinden, maar de voorbereidingen liepen voorspoedig waardoor besloten is om drie maanden eerder te stoppen. Wel zal het nieuws tot het eind van het jaar nog ontkoppeld worden voor München. Dan stoppen ook de uitzendingen van Bayern 1 via het lokale DAB+net in de stad (kanaal 11C). Het station (editie Opeer-Beieren) blijft in München te beluisteren op kanaal 11D.

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.