01-10-15

Vandaag mogelijke problemen voor ontvangst radio & TV via ether

Vandaag mogelijke problemen voor ontvangst radio & TV via ether

 

Als de verwachtingen uitkomen is er in de loop van de dag in Nederland (maar misschien ook wel in Vlaanderen) kans op slechte ontvangst van via de ether uitgezonden tv- en radiozenders. Dat meldt vaksite FMTVNederland.

 

storin.jpg


De problemen met etherontvangst worden veroorzaakt door atmosferische storingen. Deze komen regelmatig voor maar rond de middag en ook deze avond zijn de storingen zodanig hevig dat er in Nederland (maar dus misschien ook in Vlaanderen) hoor- en zichtbare problemen met etherontvangst kunnen plaatsvinden.

 

Dat zorgt ervoor dat de radiozenders via FM (kunnen) uitvallen of tijdelijk slecht tot zeer slecht te ontvangen zijn. Erger wordt verwacht door zenders die via hogere frequenties uitzenden. Het gaat hierbij om ontvangst via DAB(+) en DVB-T (Digitenne). De ontvangst kan kan zelfs tijdelijk helemaal onmogelijk worden.

 

Maar daartegenover staat dat in plaats van onze eigen zenders men tijdelijk ook veel uit het buitenland afkomstige zenders via FM, DAB(+) en DVB-T (Digitenne) zou kunnen beluisteren en bekijken.

 

Een soortgelijke situatie deed zich trouwens enkele maanden geleden ook voor. Toen waren in vrijwel heel Nederland (maar trouwens ook in Vlaanderen, we deden toen ook de test) veel Duitse zenders via DAB (+) te beluisteren waren. Omdat de atmosferische storing zich deze keer ten noorden van Nederland bevindt, is de kans groot dat zenders uit Engeland, Duitsland en Denemarken zich op de frequenties komen nestelen in plaats van de eigen zenders. De verwachting is dat de atmosferische storing in ieder geval tot morgen aanhoudt. Men kan de vooruitzichten voor atmosferische storingen via deze internetsite volgen.

 

harkantennes.jpg

 

Om de kans op volledige uitval van DAB (+) en Digitenne (DVB-T)-uitzendingen te verkleinen, zijn internationale afspraken voor gebruik van frequenties gemaakt. Het voordeel van deze afspraken is dat storing door interferentie in veel gevallen bij dit soort (grote) atmosferische storingen voorkomen kunnen worden. Nadeel is wel dat door de internationale afspraken elk land slechts een beperkt aantal etherfrequenties voor digitale tv- en radioverspreiding mag gebruiken.

 

Maar vandaag en morgen is het dus ideaal om te gaan DX-en op FM,DAB (+) en DVB-T (Digitienne). De liefhebbers weten dus wat er hun te doen staat.Ook wij zijn paraat....

 

luisteren naar radio.jpg

 

TotaalTV (Jarco Kriek)

 

tijdsbalkje rood 

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.