01-10-15

NL:NPO test met hogere geluidskwaliteit en andere slide show DAB+

NL:NPO test met hogere geluidskwaliteit en andere slide show DAB+

 

De NPO is gestart met het testen van hogere geluidskwaliteit en een andere manier van plaatjes versturen via DAB+. Wie momenteel op NPO Test afstemt, hoort nu Radio 2 met een bandbreedte van 96 kbps. Ook wordt er een slide show meegezonden, die geïntegreerd is in de stream.

 

NPO logo.jpg

Tot nu toe zond de NPO al haar kanalen via DAB+op kanaal 12C  uit met een bandbreedte van 64 kbps. Dit terwijl er voldoende bandbreedte beschikbaar is om met meer bandbreedte, en dus een hogere geluidskwaliteit, uit te zenden.

 

Sinds enige tijd wordt het kanaal NPO Test uitgezonden met een bandbreedte van 96 kbps. Hierop is momenteel het signaal van Radio 2 te horen.

 

Naast een hogere geluidskwaliteit test de NPO ook met een andere manier van uitzenden van slide shows. Bij Radio 1, Radio 1 Extra, Radio 2, 3FM, Radio 4, Radio 5, Radio 6 Soul & Jazz en Radio Top 2000 wordt deze als aparte datastream uitgezonden, wat zeer inefficiënt is.

 

Een ander nadeel van het uitzenden van een aparte datastream is dat niet alle DAB+radio’s hiermee om kunnen gaan. Bij Radio.NL kwamen eerder al meldingen binnen van radio’s met een grafische display die crashen en vervolgens opnieuw opstarten als ze op een NPO-station met slide show zijn afgestemd.

 

DAB+luisteren naar radio.jpg


Via NPO Test wordt nu een geïntegreerde slide show uitgezonden. Deze manier van slide shows uitzenden wordt ook in diverse andere landen toegepast, waaronder Engeland en Duitsland. Het voordeel is onder meer dat alle DAB+radio’s die plaatjes kunnen weergeven met deze manier van slide shows doorgeven om kunnen gaan. Ook Radio Noord en Radio Gelderland zenden op deze wijze hun eigen logo mee via DAB+.

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.