29-09-15

VRT:Raad van Bestuur keurt huidig transformatieplan niet goed

VRT:Raad van Bestuur keurt huidig transformatieplan niet goed

 

De Raad van Bestuur van de VRT keurt het transformatieplan voor de openbare omroep zoals het nu op tafel ligt, niet goed. De beslissing volgt op het bericht dat de Vlaamse regering niet bereid is alle kosten van de herstructurering evenals de vergrijzingskosten te betalen. De VRT zou hierdoor naar bijkomende besparingen op zoek moeten. "De Vlaamse regering geeft de openbare omroep een royale bijdrage voor de herstructurering", houdt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) vol.

 

3606417345_2.jpg

 

Zoals bekend hebben de directie en de raad van bestuur van de VRT de voorbije weken aan een transformatieplan gewerkt waarin de toekomst van de VRT wordt uitgetekend. Dat plan voorziet reeds in een flinke besparing, maar uit de Vlaamse begroting blijkt vandaag dat de VRT de komende jaren nog extra zou moeten besparen.

 

De Vlaamse regering wil immers niet alle kosten van de herstructurering van de openbare omroep betalen. Ze springt ook niet meer bij om de zogenoemde vergrijzingskosten te betalen. Dat is het budget voor de loonsverhogingen waarop het personeel wegens anciënniteit recht heeft. Concreet zou de VRT tegen 2020 minstens 30 miljoen euro extra moeten besparen, dit gespreid over vijf jaar.

 

Als gevolg van dit nieuws heeft de Raad van Bestuur van de VRT beslist het transformatieplan zoals het nu op tafel ligt, niet goed te keuren. "De Raad van Bestuur stelt vast dat de directie het ingediende transformatieplan in zijn huidige vorm niet uitvoerbaar acht gezien de beslissingen van de Vlaamse regering", klinkt het in een persbericht. "De Raad sluit zich daarbij aan. In die omstandigheden keurt de Raad het transformatieplan niet goed."

 

"De Raad van Bestuur van de VRT is ervan overtuigd dat een transformatie nodig is om van de VRT een meer moderne en wendbare mediaorganisatie te maken, dit op een sociaal verantwoorde manier."

 

"Bij de start van deze Vlaamse regering hebben we de VRT een bezuinigingstraject opgelegd", reageert Vlaams minister-president Geert Bourgeois in "Het Journaal" van gisteren. De Vlaams regering dekt de volledige herstructureringskosten dan wel niet, maar "we geven hiervoor een royale bijdrage", zo houdt hij vol.

 

Ondanks de bijkomende besparingen die voor de VRT dreigen, kan de openbare omroep volgens Bourgeois "performant" blijven en "haar taken op een kwaliteitsvolle manier blijven vervullen". Dit kan ze volgens hem doen door in het personeelsbestand te snoeien en door in te zetten op kwaliteit en digitalisering.

 

dyn008_original_404_263_pjpeg__dc7a71d0cf3fa65aac9379a24eccf0e3_3.jpg

 

De Redactie

 

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.