24-09-15

Duitsland:Publieke omroepen plannen nieuwe radiostations via DAB+

Duitsland:Publieke omroepen plannen nieuwe radiostations via DAB+

 

Een aantal Duitse regionale publieke omroepen wil met nieuwe radiostations starten via DAB+. Dit blijkt uit de financiële plannen die zijn ingediend bij de KEF, een commissie die de financiën van de publieke omroepen toetst en subsidies toekent. De nieuwe stations zouden op zijn vroegst in 2017 kunnen starten.

 

file_8192.jpg

 

 

Nu het aantal huishoudens in Duitsland met een DAB+radio gestaag stijgt, inmiddels zijn er al 6,4 miljoen ontvangers verkocht, zetten de Duitse publieke omroepen vol in op digitale radio. Eerder werd al bekend dat de dekking van de landelijke multiplex op 5C, waarop onder meer de publieke stations Deutschlandfunk, Deutschlandradio Kultur en DRadio Wissen uitzenden, flink uitgebreid wordt.

 

Maar ook bij de regionale publieke omroepen wordt steeds meer geïnvesteerd in digitale radio en DAB+. Alle regionale publieke radiostations zenden momenteel al uit via DAB+, maar de dekking verschilt per deelstaat. Zo zijn de WDR (Noordrijn-Westfalen), de SWR (Baden-Württemberg en Rijnland-Palts), de MDR (Saksen, Saksen-Anhalt en Thüringen), de SR (Saarland) en de BR (Beieren) in vrijwel heel hun verzorgingsgebied via DAB+ te ontvangen. Van andere omroepen is de dekking minder, al wordt er wel aan uitbreiding gewerkt.

 

Een aantal regionale publieke omroepen zendt naast hun stations die ook op FM te ontvangen zijn, ook themakanalen uit via DAB+. Voorbeelden hiervan zijn 1Live Diggi, KiRaKa (kinderzender) en VERA (non-stop verkeersinfo) van de WDR, NDR Traffic en NDR Blue, BR Heimat (volks- en blaasmuziek) en BR Puls en Bremen 4 Next.

 

Inmiddels zijn er plannen voor extra stations via DAB+. Dit blijkt uit de financiële plannen die zijn ingediend bij de KEF, een commissie die de financiën van de publieke omroepen toetst en subsidies toekent.

 

Zo wil de NDR starten met een schlagerzender. Vroeger was dit muziekgenre uitgebreid vertegenwoordigd op de regionale NDR 1 zenders, maar wegens verjonging draaien deze stations nu voornamelijk oldies en Duitstalige popmuziek.

 

De WDR wil een muziekstation voor de oudere doelgroep starten. Welke muzieksoort er gepland is, is niet bekend. De MDR wil via DAB+ een nieuwe kinderzender gaan uitzenden. Daarnaast heeft de omroep ook nog plannen voor een nieuwe schlagerzender, maar deze plannen moeten intern nog goedgekeurd worden.

 

De KEF gaat de plannen nu beoordelen. Op zijn vroegst kunnen de nieuwe stations in 2017 starten.

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.