21-09-15

Noorwegen gaat nu ook regionale DAB+netten veilen

Noorwegen gaat nu ook regionale DAB+netten veilen

 

Noorse Post en Telecommunicatie Autoriteit (NKom) is begonnen met de voorbereidingen voor de veiling van 37 lokale/regionale DAB+netten. De vergunningen gaan per 2017 in en lopen tot eind 2031.

 

844842754_38.jpg


Sinds half jaren ’90 zendt de Noorse publieke radio NRK al zijn radioprogramma’s via Digital Audio Broadcasting uit. Via diverse lokale en regionale multiplexen zendt de omroep de regionale programma’s van P1 uit, alsmede P2, P3 en een aantal themakanalen.

 

Ook via de landelijke multiplex zijn nog eens vijf themakanalen van de NRK te ontvangen, alsmede de landelijke commerciële radiostations P4 en Radio Norge. Ook zijn diverse commerciële lokale stations en themakanalen via dit DAB(+)net te ontvangen waaronder P5 Hits, P6 Rock, Radio Rock en Radio Soft. In totaal zijn 25 stations landelijk via DAB(+) te ontvangen, tegenover vijf op FM.


 

Het is de bedoeling dat ook de lokale en regionale radiostations via DAB+ gaan uitzenden. In onder meer Oslo, Bergen en Trondheim zijn hiervoor al lokale / regionale DAB+netten in de lucht. Vooralsnog gaat het om een test, die eind volgend jaar afloopt. Voor de test werden 13 DAB-netten vergund. Hiervan zijn er momenteel zeven in de lucht.

file_129541.jpg

 


NKom, de Post en telecommunicatie Autoriteit is nu gestart met de voorbereidingen voor de veiling lokale/regionale DAB+netten. Er komen 37 DAB+netten, die gezamenlijk landelijke dekking hebben. De vergunningen voor zowel het uitzenden via DAB+ als het bouwen van de netwerken gaan op 1 januari 2017 in en lopen tot en met 31 december 2031.

 

Elk DAB+net wordt aan een exploitant verkocht, die de capaciteit weer door kan/mag verhuren aan de verschillende radiostations. De veiling staat gepland voor begin 2016. Kandidaten worden vooraf verzochten zich in te schrijven. Mocht er voor een DAB+net maar één kandidaat zijn, dan krijgt deze partij de vergunning rechtstreeks toegewezen.

 

Grote vraag is wat de veiling dit keer op gaat leveren. Bij de vorige veiling in 2013 werd voor de meeste netten maar 1 Noorse Kroon (ongeveer 11 eurocent) geboden. Alleen het DAB+net voor de regio Oslo/Akershus ging weg voor ruim 15.000 euro.


Verwacht wordt dat de nieuwe veiling wel iets meer op zal leveren voor de staatskas. Inmiddels bedraagt het aandeel digitale radio in Noorwegen meer dan 50% en wordt in 2017 een groot deel van de FM-frequenties afgeschakeld.

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

tijdsbalkje rood

00:01 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.