15-09-15

Vakbonden VRT voeren actie tegen Transformatieplan

Vakbonden VRT voeren actie tegen Transformatieplan

 

Bij de VRT wordt er vandaag gestaakt tegen de plannen van de directie. Er moet tot 2020 elk jaar 25 miljoen bespaard worden en er worden 286 voltijdse banen geschrapt. De raad van bestuur heeft zich gisteren grotendeels achter het plan geschaard.

 

2064001276.jpg

1976694208.jpg

 

Door de vakbondsacties is er van 6 tot 10 uur vanmorgen alleen muziek te horen op de radiozenders van de VRT. Om 7 en 8 uur zijn er wel korte nieuwsuitzendingen. Op de tv-zenders is een pancarte te zien (foto onderaan).

 

Gisteren heeft de raad van bestuur de basisprincipes van het Transformatieplan goedgekeurd. Enkele denklijnen zijn op vraag van de raad van bestuur hertekend. Zo blijven de ontkoppelde ochtendprogramma's van Radio 2 bestaan.

 

4136410563.jpg

 

Update:

Tussen 6 en 10 uur was er vanochtend alleen muziek te horen op alle radiozenders, op de tv-zenders was een pancarte te zien. Om 10 uur zijn de uitzendingen hervat, maar de vakbonden blijven tot vanavond wel actievoeren aan de ingang van het gebouw en de regionale redacties van Radio 2 staken de hele dag.

 

Tot 2020 moet elk jaar 25 miljoen bespaard worden bij de VRT en er worden 286 voltijdse banen geschrapt. De raad van bestuur heeft zich gisteren grotendeels achter het plan geschaard. De ontkoppelde programma's van Radio 2 blijven wel bestaan.

 

Bij de vakbonden is enige teleurstelling te merken over de actiebereidheid bij het personeel, maar werkwilligen worden niet tegengehouden. De regionale redacties van Radio 2 staken wel de hele dag, er zal dus geen regionaal nieuws zijn en geen ontkoppeld middagprogramma.

 

Vanmiddag is er nog overleg tussen de vakbonden en de directie. Het is het begin van een onderhandeling die enkele weken zal duren. Het is nog onduidelijk of de acties verder nog impact op de programmatie zullen hebben. "Onder meer bij de technische ploegen van "Terzake" en "Van Gils & Gasten" is er nog stakingsbereidheid", zegt Luc Vandenhoeck van ACOD. 

 

Door een "spontane actie" van enkele medewerkers is "Het Journaal" om 13 uur verstoord geweest.

 

Klembord01.jpg

 

Intussen is ook bekendgemaakt dat de vakbondsactie een grote invloed heeft op de avondprogrammering: Vanavond is er geen uitzending van "Van Gils & Gasten", "De afspraak" en "Terzake". Er komen wel vervangprogramma's. Zo zal Eén fictiereeks "T." herhalen op het uitzenduur van "Van Gils & Gasten" en herhaalt Canvas "Pellenberg" van "Radio Gaga" in plaats van "De Afspraak" en in plaats van "Terzake" wordt "De logische premier" herhaald.

 

De Redactie

 

tijdsbalkje rood

07:53 Gepost door Pieter Van Banden | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.