12-09-15

De Britse omroep BBC moet zwaar besparen

De Britse omroep BBC moet zwaar besparen

 

De Britse omroep BBC staat voor nieuwe zware besparingen. "Er dienen zich moeilijke beslissingen aan", aldus topman Tony Hall bij de voorstelling van zijn plannen voor de openbare omroep. "We zullen onvermijdelijk sommige diensten moeten afschaffen of inkrimpen." Maar waar er gesneden zal worden, wil hij niet voor de eindejaarsperiode bekendmaken. De omroep gaat wel investeren in een radioprogramma voor Noord-Korea.

 

images.jpg

 

De BBC krijgt weldra geen toelages meer voor de kijkers ouder dan 75 jaar. De omroep zal met andere woorden zelf moeten opdraaien voor het gratis kijk- en luistergeld dat deze ouderen genieten.

 

In 2020 zal dit de BBC geschat ruim 1 miljard euro werkingsmiddelen (750 miljoen pond) kosten, wat overeenkomt met een vijfde van de inkomsten. Volgens Hall zal de BBC de komende vijf jaar ter hoogte van een vijfde van de inkomsten moeten besparen en dat in een periode waarin de inkomsten uit televisie sowieso waarschijnlijk zullen dalen.

 

Anderzijds wil Hall meer investeren in het online en mobiel aanbod en wordt het buitenlandse aanbod versterkt. "Aanzienlijke investeringen" in de BBC World Service heet dat, met onder meer een dagelijks nieuwsprogramma via de korte golf voor Noord-Korea en meer programma's voor Rusland, India en het Midden-Oosten.

 

Begin juli raakte reeds bekend dat de BBC meer dan 1.000 arbeidsplaatsen gaat schrappen. De omroep zal minder inkomsten hebben dan aanvankelijk verwacht, want minder Britten kijken live televisie, luidde het toen.

 

Bij de BBC werken meer dan 20.000 mensen. 's Werelds grootste omroep zat al in besparingsmodus, want de BBC moet tegen 2017 jaarlijks 2 miljard euro zien te besparen.

 

De Redactie

 

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.