14-09-15

Australië:Supermarktzender enorm populair via DAB+

Australië:Supermarktzender enorm populair via DAB+

 

Een radiostation dat special geprogrammeerd wordt voor een supermarktketen blijkt via DAB+ behoorlijk populair te zijn in Australië. Onlangs werden de eerst DAB+ luistercijfers bekendgemaakt. Hieruit blijkt dat Coles Radio het op een na populairste DAB+radiostation te zijn.

 

file_169354.jpg

 

In 2009 zijn de commerciële radiostations, de publieke omroep ABC en de multiculturele omroep SBS in Sydney, Brisbane, Melbourne, Perth en Adelaide gestart met uitzenden via DAB+. Doordat het grootste deel van de bevolking in en om de grote steden woont, kan nu ongeveer 60% van de inwoners van Australië DAB+ ontvangen, ondanks dat slechts 0,4% van het landoppervlak gedekt wordt met DAB+.

 

Inmiddels is DAB+ niet meer weg te denken in de grote steden. Uit het “DAB + Digital Radio Report” blijkt dat wekelijks ruim 3 miljoen inwoners van de vijf grote steden via DAB+ naar de radio luistert. Dit is 24,1% van het aantal inwoners van Sydney, Brisbane, Melbourne, Perth en Adelaide. Inmiddels zijn er al 1,9 miljoen DAB+radio’s verkocht.

 

Verreweg de meeste luisteraars via DAB+, ongeveer 2,3 miljoen luisteraars, stemt op dezelfde zender af als ze ook analoog (FM/AM) naar luisterden. De radiostations die niet analoog te ontvangen zijn, trekken via DAB+ gezamenlijk wekelijks 1,3 miljoen luisteraars.

 

De populairste digitale zender via DAB+ is Triple M Classic Rock. Deze spin-off van de pop-rockzender Triple M is in Sydney, Brisbane, Melbourne en Perth te ontvangen en trekt wekelijks 173.000 luisteraars via DAB+.

 

Opvallend is dat op de tweede plaats Coles Radio staat. Deze zender wordt speciaal voor de ruim 750 supermarkten van dit concern geproduceerd, maar is ook te beluisteren via DAB+ in Sydney, Brisbane, Melbourne en Adelaide. Wekelijks stemmen een slordige 140.000 luisteraars af op Coles Radio.

 

Coles Radio brengt een mix van pophits van de jaren ’80 tot nu. Af en toe komt er ook een oudere plaat voorbij. Uiteraard bevat de playlist geen platen die irriteren. Daarom luistert het station niet alleen in de supermarkten lekker weg, maar ook thuis, op het werk of in de auto. Coles Radio is geheel non-stop. Om het kwartier zijn enkele reclamespots voor Coles te horen.

 

De playlist van een uurtje Coles Radio:

 

Bros – When will i be famous (1988)
Outkast – Hey ya (2003)
Alannah Miles – Black velvet (1989)
Years & Years – King (2015)
U2 – Song for someone (2015)
Train – Hey, soulsister (2009)
Rolling Stones – You can’t always get what you want (1969)
Ryan Adams – When the stars go blue (2001)
John Butler Trio – Zebra (2003)
Eurythmics – Right by your side (1983)
Roxette – She’s got the look (1989)
Sam Feldt - Show me love (2015)

 

De top 5 van DAB+stations wordt gecompleteerd door Pure Gold 80s (Sydney, Brisbane, Melbourne en Adelaide, 131.000 luisteraars), de chill ou zender Koffee (Sydney, Brisbane, Melbourne, 103.000 luisteraars) en de urban/dancezender The Edge Digital (Sydney, Brisbane, Melbourne en Adelaide, 101.000 luisteraars).

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.