04-09-15

NL:Boem en weg is de middengolf (met update filmpjes)

NL:Boem en weg is de middengolf (met update filmpjes)

 

Boem en krak gaat het deze morgen, en gedaan is het met de 675 middengolf. Want de 196 meter hoge middengolfmast bij Lopik (niet te verwarren met de nog hogere FM en TV mast die lijkt op een enorme injectienaald) wordt opgeblazen.

 

middengolf-Lopik.jpg

Middengolfzender 675 Lopik.Voor groter formaat klik op de foto (Foto:Jingleweb.nl)

 

Daarmee komt een weinig glorieus einde aan de middengolf-uitzendingen vanuit de hart van het land. De mast staat er al sinds 1938 en straalde vooroorlogs verzuilingsamusement uit, het gebral van de Duitse bezetter, stichtelijke praatjes van de dagsluiter, de Bonte Dinsdagavondtrein, Showboat, de ochtendgymnastiek.

 

Het is de laatste van drie masten, een kleinere en eentje die nagenoeg evengroot was – en die werd in 2004 al met dynamiet aan de tuidraden geslecht. Via de mast werden de signalen uitgezonden van Hilversum I en Hilversum II en na 1980 van Hilversum III (de zendschema’s zijn al net zo ingewikkeld als de programmering van Nederlandse omroepen door de jaren heen). Dinsdag werd Radio Maria de mond gesnoerd, de laatste gebruiker van de frequentie van de mast, 675 ouderwetse kiloHerzen.

 

Tegen half twaalf deze voormiddag is het gedaan met deze zendmast in Lopik, toch weer jammer.

 

Jingleweb.nl

 

Update:

 

             

 

Het opblazen van de middengolf zendmast in Lopik op 04-09-2015 rond 10u.

AM 675 kHz, 197 meter hoog, wordt met explosief en zwaartekracht tegen de grond gewerkt.Locatie: Lopikerkapel, gemeente Lopik, (net niet in IJsselstein).

Zie ook: Middengolfzender Lopik (Wikipedia)

 

tijdsbalkje rood

00:02 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.