15-09-15

Arte Belgique blijft bestaan

Arte Belgique blijft bestaan

 

Arte Belgique de Franstalig Belgische versie van de Frans/Duitse publieke cultuurzender Arte, blijft bestaan met een sterk verminderd budget en nog maar een programma.

 

artebelgique.jpg

 

In de zomerperiode had het kanaal geen enkel specifiek programma en nam het simpelweg de programmering van de Franse versie van Arte over. De publieke omroep voor Franstalig Belgie, de RTBF is de partner voor Arte Belgique. Deze verklaarde desgevraagd dat de uitzendingen “50° Nord” alsmede Vlaamse Kaai en Quai des Belges niet meer worden uitgezonden. Laatstgenoemde programma´s sinds juni jl. Het dagelijkse “50° Nord” verdween al begin dit jaar. Ook de website van Arte Belgique is offair gehaald.

 

Twee keer per maand zal vanaf 27 september op zondagmiddag van 17 tot 18:30 uur het programma Tout le Baz’art worden uitgezonden, dat in twee talen wordt gemaakt en zowel in het Frans als Nederlands zal worden ondertiteld.

 

De uitzending is bedoeld om de twee culturen in het Belgische land te verenigen, door over cultuur te spreken. De uitzending een cultuurdocumentaire bevatten alsmede een ontmoeting met toonaangevende Belgen uit de culturele wereld. Het idee van de uitzending is “chacun dans da propre langue, iedereen in zijn eigen taal”. Tout le Baz’art zal de donderdag na uitzending ook op RTBF La Trois worden uitgezonden rond 22u30 uur. In tegenstelling tot Vlaamse Kaai is het programma niet in samenwerking met de VRT gemaakt en aldus niet te zien via VRT Een of VRT Canvas.

 

De financiele middelen voor Arte Belgique zijn door de RTBF behoorlijk teruggebracht, en heeft de RTBF tegelijkertijd haar culturele aanbod op haar derde zender RTBF La Trois iets versterkt. De RTBF heeft niet alleen zendersamenwerking met Arte, maar is ook partner in TV5Monde en EuroNews. Oorspronkelijk kreeg Arte Belgique circa 3 miljoen euro op jaarbasis; dat is nu teruggebracht naar circa 1 miljoen euro volgens de krant L’Avenir.

 

Een vertegenwoordiger van de RTBF verklaarde dat de website van Arte Belgique offair is gehaald omdat deze niet meer up-to-date was, binnenkort zal er informatie over Arte Belgique op de website van de RTBF komen, aldus de woordvoerster. Arte Belgique wordt alleen in België uitgezonden in zowel Vlaanderen, Brussel en Wallonië, via de kabel en IPTV (Telenet, VOO, Proximus, Numericable).

 

Via DVB-T en TeleSat is de specifieke versie van Arte niet te zien. Arte Belgique is de enige aparte versie van Arte naast Arte France en Arte Deutsch.Beiden ook via satelliet, de Astra 1 (19,2) Oost) en de Hotbird (13° Oost), om er mar 2 van op te noemen.

Het Arte kanaal is ook te zien via DVB-T (als u de RTBF signalen kan ontvangen).Zowel de satllieetuitzendingen als de DVB- uitzendingen zijn FTA (Free To Air).

max.jpg

 

Mediamagazine.nl

 

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.