02-09-15

Verkoop muziek zit in de lift

Verkoop muziek zit in de lift

 

De verkoop van muziek in België heeft een goed half jaar achter de rug. "Voor het eerst in jaren zien we terug een stijging in de muziekverkopen. Het positieve resultaat is niet alleen te danken aan het groeiende succes van streamingdiensten, maar ook aan de goede cd-verkopen van nieuwe albums", meldt BEA Music.

 

Muziek.jpg

 

De volledige Belgische muziekmarkt is in de eerste zes maanden van 2015 gegroeid met 5,8 procent. Voor het eerst in jaren is de stijging te zien bij de verkopen van muziekalbums op cd. De stijging van 2,2 procent is volgens BEA Music (Belgium Entertainment Association) te danken aan het succes van nieuwe albums.

 

2014 was een rampjaar voor de sector na de sluiting van meer dan 80 verkooppunten en het faillissement van distributeur Multi Media Services.

 

"Voor het eerst zien we terug een stijging in muziekverkopen. Het positieve resultaat is niet alleen te danken aan het groeiende succes van abonnementen op streamingdiensten, maar ook aan de goede cd-verkopen van nieuwe albums. De positieve evolutie is er gekomen, mede dankzij het uitbreiden van het muziekassortiment in winkelketens", zegt Olivier Maeterlinck van BEA Music.

 

Vinyl en streaming zijn de grootste groeiers. De vinylplaat blijft het als verzamelobject goed doen en steeg met bijna 50 procent, goed voor een aandeel van 4 procent van de totale muziekverkopen in België. Streaming is goed voor 20 procent van de totale muziekverkopen.

 

Het downloaden van muziek is gedaald naar een aandeel van 19 procent en volgt daarmee de wereldwijde trend. De verkoop van cd's is goed voor iets meer dan de helft van de omzet in ons land.

 

"Liefde voor publiek" van Stan Van Samang was het best verkochte album in Vlaanderen de voorbije zes maanden. De top drie van best verkochte albums in Vlaanderen wordt vervolledigd door "Entity" van Oscar And The Wolf en "Collected" van de overleden Griekse zanger Demis Roussos.

 

1.jpg

 

De Redactie

 

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.