26-09-15

Duitsland:Testuitzending met HD in DVB-T2

Duitsland:Testuitzending met HD in DVB-T2

 

In Duitsland is sedert 18 augustus een test aan de gang met de doorgifte van HD-kanalen via de DVB-T2 uitzendtechniek. De test in samenwerking tussen publieke omroep WDR en zendernetwerkeigenaar Media Broadcast.

Logo DVB-T2.jpg

In Duitsland vindt trouwens vanaf 2017 een gefaseerde overschakeling plaats van DVB-T naar DVB-T2 voor digitale aardse televisie (DVB-T in onze termen).Ook de Nederlandse publieke omroep NPO wil in 2017 eveneens beginnen met de HD-doorgifte van de landelijke zenders in HD-kwaliteit via deze DVB-T2 uitzendtechniek.

 

De huidige Nederlandse uitzendvergunningen voor aardse digitale tv lopen op 31 januari 2017 af. In de komende maanden beslist het ministerie van Economische Zaken of en op welke manier de uitzendtechniek na 2017 beschikbaar blijft. De NPO heeft al een plan ingediend waarin men de distributie in eigen hand wil nemen. Op dit moment verzorgt KPN de distributie. De NPO ziet in DVB-T2 de geschikte uitzendtechniek om na 2017 tv-kanalen via de ether in HD te gaan aanbieden.

 

In Duitsland wordt in de komende test DVB-T2 aan de nieuwe compressietechniek HEVC – ook wel H.265 genoemd – gekoppeld. Dat is nieuw op het Europese vaste land. Er wordt in meer landen in DVB-T2 uitgezonden maar dat is altijd in combinatie met de H.264 techniek. Hierdoor is de Duitse test ook belangrijk voor de mogelijke omschakeling van DVB-T2 in Nederland. Door gebruik van HEVC wordt de beschikbare bandbreedte nog efficiënter gebruikt. Hierdoor kunnen er meer zenders in een veel betere beeldkwaliteit – zoals HD of zelfs Ultra HD – via de ether uitgezonden worden. De test in Duitsland vindt in Nordrhein-Westfalen op twee uitzendfrequenties via uitzendmasten in Bonn en Keulen plaats. Veel kijkers zullen er niet zijn. Er is vrijwel geen consumentenapparatuur verkrijgbaar die voor DVB-T2 en HEVC geschikt is.

 

TotaalTV (Jarco Kriek)

 

tijdsbalkje rood

00:02 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.