20-10-15

Noorwegen:DAB+ in auto groot succes !

Noorwegen:DAB+ in auto groot succes !

.

Niet alleen thuis of op het werk, maar ook in de auto gaan steeds meer Noren digitaal naar de radio luisteren. het afgelopen jaar is het aantal auto’s met een DAB(+)radio fors gegroeid. Ongeveer 21% van het wagenpark heeft nu een DAB(+)radio aan boord. Een jaar geleden was dit nog 12%. In 2017 zet Noorwegen als eerste land ter wereld FM uit.

 

file_86712.jpg

 

Digitaal radio luisteren heeft in Noorwegen nu een marktaandeel van 55%. DAB(+) is daarbij met 38% het grootste platform. Opvallend is dat radio luisteren via het internet licht gedaald is.

 

Inmiddels zijn er al ruim 2,2 miljoen DAB(+)radio’s verkocht in Noorwegen. Vooral autoradio’s zijn momenteel erg in trek. Inmiddels zijn er al 520.000 auto’s voorzien van een digitale radio. Hetzij nieuw geleverd, hetzij later ingebouwd. Dit is ongeveer 21% van het totale wagenpark. Een jaar geleden was dit nog slechts 12%.

 

In 2017 gaat Noorwegen als eerste land ter wereld gefaseerd de FM-band afschakelen. 85% Van de Noren is inmiddels op de hoogte van de afschakeling. Toch lijkt het erop dat veel autobezitters tot 2017 wachten om hun auto te voorzien van een digitale radio. Een belangrijk argument hiervoor is bezitters er vaak niet zeker van zijn dat ze de auto over twee jaar nog hebben.

 

Het aantal radiostations dat landelijk via DAB(+) te ontvangen is in Noorwegen is inmiddels gestegen naar 23. In juni lanceerde SBS Discovery Radio, dat recent werd overgenomen door Bauer, Radio Soft, een station met uitsluitend softpop. Daarnaast zijn er in diverse regio’s ook lokale en regionale stations via DAB+ te ontvangen. In Oslo zijn in totaal 39 radiostations via DAB(+) te ontvangen. Dit zijn er flink meer dan op FM.

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.