12-08-15

Engelse Radioamateur had contact met ruimtestation ISS

Engelse Radioamateur had contact met ruimtestation ISS

 

Het is de droom van elke radioamateur: via radiosignalen doordringen tot het internationale ruimtestation ISS én een boodschap terugkrijgen. Voor Adrian Lane uit Engeland is die droom uitgekomen, zo meldt de BBC.

 

Space_Station_over_Earth.jpg

                                                                                                                 Foto:space.com

 

Lane is een radioamateur uit Coleford in het Engelse graafschap Gloucestershire. Na meer dan een maand proberen, heeft hij enkele dagen geleden een huzarenstukje neergezet: vanuit zijn tuinhuis wist hij contact te leggen met een Amerikaanse astronaut in het ISS dat op dat moment op een hoogte van zo'n vierhonderd kilometer over het Verenigd Koninkrijk vloog.

 

"Eerst heb ik online de werk- en rusttijden van de astronauten aan boord opgezocht", vertelt hij aan de BBC. "Daarna ging ik na wanneer het ISS precies boven het Verenigd Koninkrijk zou vliegen." Op het goeie moment stuurde hij een signaal uit. "Ontvangen. Welkom aan boord van het ISS", kreeg hij meteen daarna als antwoord terug.

 

"Het was een druk moment. Veel radioamateurs probeerden contact te leggen. Ik besloot even te wachten tot de drukte was gaan liggen en dan pas een signaal uit te sturen." Die tactiek bleek succesvol, al was het gesprek slechts van korte duur. "Op het moment dat ik contact legde, verliet het ISS alweer de ruimte boven het Verenigd Koninkrijk. Toch heb ik zo'n vijfenveertig seconden met de astronaut kunnen praten. Ik vroeg hem hoe de sterren eruit zagen daarboven. Hij zei me dat ze fel schitterden omdat hij ze rechtstreeks kan bekijken wegens gebrek aan atmosfeer."

.

 

Het mag een half mirakel heten dat het Lane is gelukt tot het ISS door te dringen. Het ruimtestation vliegt immers voorbij aan bijna 30.000 kilometer per uur. "Ik weet niet of het me nog eens zal lukken, maar ik zal in elk geval blijven proberen."

 

De Redactie

 

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.