16-08-15

Ook Tsjechië gaat aan de slag met DAB+!

Ook Tsjechië gaat aan de slag met DAB+!

 

Ook Tsjechië staat aan de vooravond van de digitalisering van de radio. Afgelopen donderdag is de Tsjechische publieke radio CRo officieel gestart met uitzenden via DAB+. Uitgezonden wordt met 20 kW vanuit Praag. Verdere uitrol van het netwerk staat in de planning.

 

Al enige tijd wordt er in Tsjechië getest met DAB+. Dit gebeurd zowel op de L-band als op band III. Laatstgenoemde band wordt in vrijwel alle landen waar via DAB(+) wordt uitgezonden gebruikt. De testuitzendingen vinden overigens plaats met laag vermogen.

 

Afgelopen donderdag is de publieke radio CRo officieel gestart met uitzenden via DAB+. Hiervoor is in de 185 meter hoge TV-toren in Praag een nieuwe zender aangezet op kanaal 12C. Uitgezonden wordt met een vermogen van 20 kW, waardoor ontvangst in heel de stad Praag en een groot deel van Midden-Bohemen mogelijk is.

 

Via het DAB+net van de CRO zijn negen radiostations te ontvangen, alsmede vijf testkanalen. De radiostations die te ontvangen zijn, zijn CRo Radiozurnal (nieuws), Dvojka (wetenschap, cultuur en historisch), Plus (analyses en achtergronden), Junior (kinderen), D-Dur (klassiek), Wave (jongeren), Jazz, Sport en Vltava (cultuur en klassiek). Uitgezonden wordt met een bandbreedte van 96 kbps.

 

file_62534.jpg

 

Via de testkanalen zijn enkele van de eerder genoemde stations uitgezonden, maar dan met een lagere bandbreedte.

 

De komende jaren wil de CRo de dekking van DAB+ flink gaan uitbreiden. Onder meer Brno en Ostrava staan op de planning om binnen twee jaar te voorzien van DAB+dekking.

 

De commerciële radiostations in Tsjechië hebben vooralsnog geen plannen om te starten met DAB+ en houden het nog beperkt tot enkele testuitzendingen. De reden hiervoor is het bekende kip en ei verhaal. De kosten zijn te hoog, omdat er te weinig luisteraars een DAB+ontvanger hebben. Maar om luisteraars over te halen een DAB+radio zal er eerst een flink aanbod aan radiostations moeten komen.

Zie ook: Tsjechië: Meer radiostations via DAB+ in Praag

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.