07-08-15

Retro 15/6/2013:Jongeman zoekt oude radio-ontvanger

Jongeman zoekt oude radio-ontvanger
 
Een dertiger op zoek naar een dubbel zo oude oude radio-onvanger. Een toestel waar hij eigenlijk niet zoveel van afweet. Gerwout van der Veen verhaalt zijn zoektocht naar een alternatief voor de huidige, gemakkelijke internetstreams.
.

oude radio jaren '60.jpg

.

Iedere man kent het gevoel, de verjaardag van je partner zit er aan te komen en dan begint het lastige proces van achterhalen wat een goed cadeau kan zijn. Je wilt dit natuurlijk niet te duidelijk laten blijken en het moet uiteraard ook nog eens een origineel cadeau zijn. We leven op dit moment in Nieuw Zeeland, ik heb een fulltime baan en partner Liesbeth heeft op dit moment haar eerste ‘sabbatical’ periode in haar leven.

.

Groot gelijk heeft ze ook, we wonen vlak bij de zee en het is midden in de zomer, dus goed gekozen zou ik zo zeggen. Deze life style gaf mij enige weken geleden de eerste goede hint, die zou leiden tot de aanschaf van een origineel verjaardagscadeau. Liesbeth gaf aan dat ze eigenlijk wel een ‘gewone’ radio wilde hebben. Helemaal in dit internettijdperk waarin alles te downloaden is en ieder radiostation middels een life stream te beluisteren is, dient de simpele wens zich aan om gewoon een apparaat te hebben dat je gewoon aan en uit kunt zetten.

.

radio jaren '60.jpg

.

VERJAARDAGSCADEAU

.

In eerste instantie dacht ik nog niet aan haar verjaardag en ik was gewoon geïnteresseerd in wat voor radio ze mooi zou vinden, want uiteraard moet die natuurlijk ‘wel passen’ in ons huisje. Toen we op… internet gingen kijken naar wat voor radio’s Liesbeth wel leuk zou vinden, was het al snel duidelijk dat ze helemaal gaat voor de ‘retro’-radio. Misschien ken je ze wel. Een aantal fabrikanten heeft gespiekt naar de radio's die meer dan vijftig jaar geleden gemaakt werken en het design daarvan gecombineerd met de huidige techniek.

.

Mijn idee was geboren. Het leek me erg leuk om in plaats van zo'n moderne remake een echte oude originele buizenradio aan te schaffen. Ik moet zeggen dat ik niet had verwacht dat dit nog een hele opgaaf bleek te gaan worden. Ik had al even een snelle search op internet gedaan en ik kwam allerlei prachtige radio’s tegen. Ik had een aantal voorwaarden waar de radio aan moest voldoen. Houten behuizing, compact, classy look, moet FM kunnen ontvangen, buizenradio. En tot slot het liefst met ook een interface om eventueel een iPod of iets dergelijks aan te kunnen sluiten.

.

radio jaren 60 2.jpg

 

.

EXTRA VEREISTE

.

Toen ik wat beter ging zoeken bleek dat alle prachtige radio’s, die van hout waren, allemaal geen FM kunnen ontvangen. Het was me in het begin onduidelijk (als radioleek) hoe dit kwam. Na wat onderzoek gedaan te hebben kwam ik er achter dat FM, zoals we dat nu kennen, op grotere schaal pas geïntroduceerd werd na de Tweede Wereldoorlog. En dan ook nog in hele beperkte mate, de reden hiervoor is simpel. Er waren niet zo heel veel zenders die ook daadwerkelijk op FM uitzonden, dus mensen waren niet zo snel geneigd om dit als belangrijk te vinden, helemaal gezien het feit dat je voor deze nieuwe techniek diep in je buidel moest tasten.Er was een vereiste bijgekomen; radio moest niet voor 1945 gemaakt zijn. Dit had alleen als nadeel dat zo rond die periode de radiofabrikanten materialen als plastic (en dan voornamelijk bakeliet) gingen gebruiken. Plastic is een stuk goedkoper, dus het vinden van een geschikt model, dat van hout is, werd hier erg lastig door. Na enkele avonden allerlei oude radiofora en gerelateerde sites te hebben bezocht, vond ik eindelijk de ideale radio! De Amerikaanse firma RCA (bestaat nog steeds en is met name gericht op de Amerikaanse markt) heeft in 1954 een nieuw topmodel aan hun lijst toegevoegd. Het ging om de RCA 6-RF-9.

.

radio jaren 60-3.jpg

 .

WAAR O WAAR?

.

Ondersteuning voor AM/FM, een phono ingang, eikenhouten kabinet, negen buizen, "table top" model en ondersteuning voor de super nieuwe "high fidelity" techniek. Ik moet zeggen dat dit soort details de zoektocht extra leuk hebben gemaakt. Destijds werden deze radio’s voor US $100,- verkocht. Gezien de tijd waarin dit toestel is gemaakt, geeft het wel aan dat het inderdaad wel het topmodel moet zijn geweest. Oké, ik had gevonden wat ik zocht, maar dan begon het pas echt…

.

Probeer maar eens een specifieke radio van bijna zestig jaar oud te vinden. Dagenlang heb ik lopen zoeken op het internet, e-mails gestuurd naar radiowinkels, berichten achtergelaten op fora. Ik begon me op den duur zelfs af te vragen of ik wel op tijd zou zijn voor de verjaardag. Toen ik bijna op het punt was dat ik een andere radio wilde gaan selecteren, kwam ik eindelijk een advertentie tegen op de site Craigslist. Het is een soort Amerikaanse Marktplaats en zeker niet gericht op internationale verkoop. De originele advertentietekst luidde:

.

I HAVE A 1954 RCA VICTOR RADIO MODEL 6RF9
. STILL WORKS GREAT. 
HAS EVERYTHING ORIGINAL IN IT. HAS NO DENTS. CASH ONLY AND MUST COME PICK UP. IF YOU HAVE ANY QUESTIONS PLEASE EMAIL ME.

.

Socol 4.jpg

.

NEGEN KILO RADIO

.

Nadat ik de eigenaar had gemaild met de vraag of zij misschien wilde overwegen om deze radio toch op te sturen, kreeg ik na de nodige argwaan en nadat ik de garantie had gegeven dat ik vooruit zou betalen, het verlossende antwoord. Ze zou hem op sturen. Het heeft meer gekost dan de radio zelf. Vergeet niet dat dit nog de tijd was waarin echte materialen werden gebruikt. In totaal negen kilogram. Ik was er inmiddels ook achter gekomen hoe ze destijds dachten over elektrische veiligheidsstandaarden.

.

Dus zodra ik de radio had, was ik van plan om hem op te laten knappen en veilig te maken voor de huidige standaarden. Los daarvan moest ik ook nog een oplossing zien te vinden voor het feit dat de radio werkt op het Amerikaanse elektriciteitsnetwerk (110 volt) en dat het toen nog niet zo was als nu. Tegenwoordig kun je, als de stekker past, er wel van uit gaan dat het apparaat zichaanpast aan het voltage, de techniek was toen nog niet ver genoeg gevorderd om dit automatisch te doen.

.

jaren 60-5.jpg

.

EN ALWEER OP ZOEK

.

Mijn volgende zoektocht begon. Probeer maar eens iemand te vinden die dit soort radio’s kan en wil repareren. Via via heb ik uiteindelijk het adres gevonden. Na de man gebeld te hebben, had ik een goed gevoel. Hij spreekt geen Engels, maar iets dat er erg op lijkt. Het grote verschil is dat er geen zin gevormd kan worden zonder allerlei uiterst technische radiobuizen gerelateerde termen er in te verwerken.Na anderhalve week wachten was de radio eindelijk binnen. Op de doos stond groot vermeld dat het breekbaar was. Iemand had hier tijdens de reis duidelijk niet al te veel aandacht voor gehad, want na het openmaken merkte ik dat een aantal schroeven in het kabinet los zaten (er was overduidelijk heel hard tegen de doos aangeduwd…).

.

Toen ik het toestel uit de doos haalde hoorde ik binnenin iets rammelen. Heb je eindelijk de gewenste radio binnen, heeft een of andere malloot besloten om er een potje voetbal mee te spelen. Toen ik de verkoper een dank email had gestuurd met daarin de melding dat de ontvanger helaas beschadigd aan was gekomen, ondanks de overduidelijke goede zorg (bubble wrap e.d.) om de radio goed te verpakken, kreeg ik een email met de vraag of ik hem ondanks de schade toch al geprobeerd had.

.

GEVAARLIJKE SUGGESTIE

.

Het is soms erg grappig om te horen dat mensen gewoon ronduit gevaarlijke dingen voorstellen en rammelende losse onderdelen gewoon voor lief willen nemen. Ik bleek uiteindelijk heel veel geluk te hebben gehad. Er was een buis losgegaan door de ruwe behandeling, maar die was niet beschadigd en eenvoudig terug te plaatsen. Nadat mijn technische radioman de nodige onderdelen (capacitors) had vervangen, kreeg ik de melding dat ik hem op kon halen. Hij had ook nog een externe transformator geregeld die de 110 volt omzet in de benodigde 220.

.

Ik kan je verzekeren dat Liesbeth heel erg blij was met deze gift en ik zelf heb ook erg veel plezier gehad met de zoektocht. We hebben samen het kabinet en de koperen wijzer helemaal schoon gemaakt en ik kan je zeggen dat we beide erg onder de indruk zijn van de kwaliteit. Natuurlijk is het zo dat moderne radio’s technisch veel verder zijn en dat je ze niet kunt vergelijken, maar het beste vergelijk dat ik gelezen heb op een radio forum is de volgende.

.

radio 6.jpg

.

RADIO MET… LICHT

.

De nieuwste BMW is zeker veel sneller dan die jaren 50 oldtimer, maar laten we wel wezen, wat heb je liever in de garage staan? Het heeft zeker zijn charme dat als je hem aan doet en dat je eerst dertig seconden mag wachten, voordat de radio langzaam aan gaat. Na verloop van tijd wordt de kwaliteit steeds beter, de buizen moeten gewoon even warm worden. Het licht van die buizen is vooral 's avonds erg mooi. Terwijl ik dit typ, schalt Radio Hauraki door de speaker en het klinkt alsof deze radio nog wel zestig jaar door kan spelen.

.

radio 1960-7.jpg

.

RadioVisie (Gerwout van der Veen)

.

tijdsbalkje rood

 

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.