10-08-15

NL:NPO Radio 5 begeleidt luisteraar van AM naar DAB+

NL:NPO Radio 5 begeleidt luisteraar van AM naar DAB+

 

Voor de Vlamingen die regelmatig wel eens afstemmen op de Nederlandse radiozender NPO radio 5 Nostalgia (en dat zijn er blijkbaar nog al wat) via de nostalgische middengolf zal dit nieuws weinig terzake doen, laat staan een oplossing.

 

Tenzij je natuurlijk in de grensstreek woont met Nederland of beschikt over een degelijke digitale radioantenne op het dak voor ontvangst van DAB+ signalen.Dan reiken die radiogolven wél wat verder...En, bijna nog vergeten, ook DVB-T signalen zijn eventueel een oplossing.Anders ben je aangewezen om te luisteren via het internet.

 

afstemschaal.jpg

 

NPO Radio 5 is vanaf september alleen dus nog via DAB+ via de ether te beluisteren. De huidige AM-verspreiding stopt. De radiozender biedt de luisteraar de helpende hand bij de overstap van AM naar DAB+, kabel, glasvezel, DSL, Digitenne, satelliet of internet.

.

logo npo radio 5.jpg

.

Als eerste heeft NPO Radio 5 de zogenaamde AM-helpdesk ingericht. Elke werkdag kunnen luisteraars van de radiozender tussen 14.00 en 16.00 uur bellen naar het gratis telefoonnummer 0800/0900500 (alleen voor Nederlanders in het thuisland). Telefonisch wordt advies gegeven hoe de AM-luisteraar NPO Radio 5 na 1 september kan beluisteren. Via de ether is dit alleen via het digitale radionetwerk DAB+ mogelijk. Voor ontvangst van DAB+ is echter wel een geschikt radiotoestel nodig. Deze zijn in Nederland al vanaf veertig euro verkrijgbaar.

 

NPO Radio 5 begint op 15 augustus met een omschakelweek. In alle radioprogramma’s wordt aandacht aan de veranderende manier van ontvangst en luisteren na 1 september besteed. Spelletjes en een nostalgische terugblik op wat AM middengolf de Nederlandse luisteraar in de voorgaande tientallen jaren heeft geboden maakt hier onderdeel van uit. De radiozender biedt als prijzen onder meer DAB+ radio’s aan waarmee het na 1 september mogelijk is om NPO Radio 5 via de ether te blijven beluisteren.

 

NPO stopt met uitzenden via AM omdat deze manier te duur is in vergelijk met andere nieuwe ontvangsttechnieken als DAB+. De besparing wordt door NPO gebruikt om deze nieuwe technieken meer te ondersteunen. Zodoende wordt de ontvangst van DAB+ in de komende maanden verbeterd en het zenderaanbod groter. Bijkomend voordeel is dat de geluidskwaliteit van NPO Radio 5 via DAB+ veel beter is dan AM. Nadelen zijn dat luisteraars nieuwe radio’s moeten aanschaffen en dat het ontvangstgebied minder groot is.

 

TotaalTV (Jarco Kriek)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.