06-08-15

Retro 18/7/2009:Waarom de middengolf moet blijven in Vlaanderen!

Retro 18/7/2009Waarom de middengolf moet blijven in Vlaanderen!

 

Heeft u onze vorige publicatie gemist van dit onderdeeltje? Geen probleem...want ook op een blog kan wel eens 'heruitgezonden' worden! Het hoeft dus niet altijd op TV te zijn.Het is tenslotte zomer...en het radionieuws is schaars, bitter schaars.Al kunnen we dat ook wel zeggen van het andere nieuws.Blijkbaar zijn de grote problemen momenteel van de aardbol verdwenen en (hopelijk) allemaal opgelost.Het moest maar eens waar zijn,maar het komkommernieuws steekt toch overal zijn kopje op.

 

 

          Radioluisteren in bed 1934

Intro

 

Middengolf, de jonge generatie trekt zijn neus op...Waarschijnlijk nog nooit van gehoord of anders te ouderwets, radio zonder kwaliteit.FM kennen ze wel, veel beter zelfs.Misschien DAB ook wel, toch van horen zeggen.Want weinigen zullen zo'n dure radio in hun bezit hebben.De reden ligt ook voor de hand, er is te weinig zenderkeuze in Vlaanderen, er valt dus weinig op te beleven! Tenslotte, en in het  beste geval hebben ze al eens 'van horen zeggen' kennis gemaakt met DVB-T,maar dan vooral voor de meegestuurde digitale beelden die deze aanbieden om (goedkoop) TV te kunnen kijken zonder kabel of satelliet.Over de, bij DVB-T meegestuurde radio's, wordt in de media ook weinig (of zelfs niks) verteld, laat staan reklame voor gemaakt.Maar dat is ook zo voor de DAB zenders die al sedert 1997 in dienst zijn bij de VRT.

 

Zouden er gemiddeld 2000 luisteraars zijn per dag die gebruik maken van die digitale radioband? Ik betwijfel dat zeer sterk, ligt zeker niet aan de kwaliteit die deze digitale zenders uitstralen.Ook op de VRT zelf wordt er precies weinig aandacht aan geschonken (of erger,geen reklame voor gemaakt).Kan er eens geen duidelijk verstaanbaar (digitaal) radio/TV spotje van af?

 

Radio luisteren via livestream (internet) is zeker en vast wel geen onbekende voor de huidige 'jonge' en moderne generatie.En met deze laatste bedoel ik dan de iets ouderenonder ons die ook nog mee zijn.

 

Al heeft die vorm van radio luisteren ook zijn beperkingen, tenzij je natuurlijk extra (en vrij dure) abonnementen afsluit om overal het internet de baas te blijven.Nu,ze (de 'jonkheid' dus) zijn opgegroeid met de PC en alle bijgeleverde technische snufjes en daabij horende spelletjes.Geen knopje is hun zelfs onbekend.Meestal zonder handleiding bedienen ze na een kort overzicht de hypermodernste toestellen.

 

                                              afstemoog am

Maar let op, het is zeer zeker geen verwijt aan het adres van de jongere radioluisteraars dat middengolf (kortegolf of langegolf) een onbekend iets is in deze (onze) moderne samenleving en dan zeer zeker voor wat het huidige radiolandschap betreft.Deze generatie is gewoonweg opgegroeid met FM.En ook de FM zelf (in Duitsland ooit genoemd als UKG oftewel ultra korte golf) blijft voor hen nu gewoon vastgeroest op hun radio's.Dat die band intussen ook al overvol zit blijkt zelfs geen probeem te zijn. Maar wij (de iets oudere generatie dus) maakten precies hetzelfde mee...maar dan wél voor wat betreft de middengolf.Al hebben we toch vrij vlot de FM signalen ook rap aanvaard!

 

Maar moet onze AM nu echt afgeschreven gaan worden?Akkoord, het is een ouderwetse (analoge) radioband...bovendien zijn het energiewreters, die zenders dan.Misschien zijn er alternatieven mogelijk, zijn die om te bouwen.Misschien tot DRM wat ook echt niks lijkt te worden.Alhoewel...er valt toch over te 'klappen' want FM radio is ook nog analoog...net almiddengolf.

 

          Draagbare radio begin jaren '20 !

Energie

FM zenders gebruiken wel al minder energie (digitale zenders zoals DAB/DVB-T nog véél minder).Gewoonweg omdat ze met minder vermogen moeten (mogen)uitzenden om hun (kleiner) doelgebied (de dekkingsgraad) te voorzien van hun radiogolven.Maar FM (DAB/DVB-T) zenders zijn ook wel sterk beperkt in hun zendbereik.Dus zijn er meerdere FM (en digitale) zenders én frequenties nodig (voor één en dezelfde radio) om één bepaald gebied van hun signalen te voorzien.Men noemt dat ook wel eens landdekking.Bovendien moeten (door de overvolle FM band) soms zelfs nog als extra toetje steunzenders gebruikt worden om ook de 'putjes' te bedienen.Nu moet je gewoonweg eens allemaal die FM zenders maar eens gaan samentellen (voor die ene zender) en vermenigvuldig dit dan naar rato van hun uitzendvermogen...dat zal in ieder geval ook een, niet te onderschatten,groot verbruik gaan opleveren...

 

De golvende baren...

 

Middengolf.Onze eigen ouders kenden niks anders, tenzij natuurlijk nog de lange golf (nooit gebruikt in België,wel populair in Frankrijk en Groot-Brittanië) én ook wel de korte golf.Deze laatste was dan nog meestal bedoeld (indertijd) om de talrijke (Belgische) kolonisten (in Congo b.v.) van de zo nodige (Belgische)informatie te voorzien.Meestal verbleven die luisteraars (kolonisten) ook in ver afgelegen (uitgestrekte) gebieden...

 

Vlamingen en Walen werden dus ver van hier voorzien van Belgische radio.Kwestie van een 'band' te behouden met het vaderland.Overigens in Vlaanderen kwam de FM straling maar begin der jaren '60 goed van de grond.Begin der jaren '70 werd deze band populairder dank zij de invoering van de stereo signalen, later ook door de bijkomende RDS en voor de autoradio's de (automatische) verkeersinfo.

 

                     Radio

Generatie

 

Maar de generatie van net voor, tijdens en na de tweede wereldoorlog (de babyboomers) werden dus nog opgevoed met de dagelijkse middengolf.Die golf werd gewoon blijkbaar met de 'paplepel' ingegeven.En deze AM (= Amplitudemodulatie) band werd natuurlijk ook ferm gewaardeerd.Ook omdat via kristalontvangertjes gratis en voor niks (zonder voeding) volop kon meegeluisterd worden.Die bakjes waren ook zeer makkelijk zelf te bouwen, met minieme kosten (zie ook onderaan link naar de Brabançonne).

 

De nationale radio's gaven (in die radiotijden) niet direct de 'ontspannenste' programma's voor de naoorlogse (jongere) generatie en er werd uitgekeken naar andere frequenties.De (toen moderne) consument zocht het populaire radiogenre op met moderne eigentijdse muziek,op zijn Amerikaans meestal.Die vond hij/zij o.a.bij de Nederlandstalige/Duitstalige én Engelstalige uitzendingen van Radio Luxemburg en dat via de 1440 AM, een nostalgische zeer beroemde zender.Maar de zeezenders deden even later ook hun intrede en maakten vanaf het begin der jaren '60 populaire eigentijdse radio voor de (toenmalige) 'jonkheid'.De hitparades werden natuurlijk ook ingevoerd.Radio Capital, Radio London en Radio Caroline werden uitzonderlijk populair in de lage landen.

 

In Nederland werd het zwarte gat zelfs opgevangen door Radio Veronica die zelfs in Vlaanderen enorm populair werd! En wat de nationalen niet konden, konden zij dan precies wel.Het gat in de markt voor een vrij groot (en toch wel jonger) doelpubliek was blijkbaar gevonden.Maar dat was enkel mogelijk/ te bereiken via de middengolf die hiervoor zelfs het beste geschikt was.Er moesten vrij grote afstanden overbrugt worden en steunzenders aan land waren in het geheel niet mogelijk! De zeezenders moesten hun uitzendingen verzorgen vanop zee en uiteraard moesten die dus ver doordringen op het vaste land.Soms zelfs voor grotere stukken van Europa! Meestal slaagden ze daar ook in.

 

Technisch beperkt maar continent (op) vullend

 

Middengolf had zijn technische beperkingen (in Amerika werden er ooit wel proefuitzendingen gedaan in STEREO, maar dan door/met het gebruik van twee verschillende frequenties).Uiteraard liep dat op een sisser uit....Maar ruis en feeding zijn (grote) nadelen voor AM,.Zeker in de donkere uren,valt niet te ontkennen. Maar... daar tegenover verdubbeld of verdrievoudigd zelfs het uitzendgebied.Wie herinnert zich nog de Engelstalige uitzendingen van Radio Luxemburg 's avonds? Nu de 1440 was een enorm goede frequentie,kan men trouwens ook wel zeggen van de indertijd gebruikte Vlaamse 1512 .

 

Dus is MG bijzonder goed geschikt om grotere gebieden en ook wel landsgrenzen te overschrijden,zelfs met maar één (sterke) zender én gebruik makend van één frequentie.In Vlaanderen is b.v.Deense radio 's avonds beluisteren mogelijk! Kortegolf is daarvoor zeker niet geschikt.Deze diend beter (en dus eerder) om grotere afstanden te overbruggen.Indertijd b.v. de kolonies.Vanuit Waver naar Congo om er eentje op te noemen ...

 

                          logo

Koude oorlog 

 

MG werd trouwens veelvuldig gebruikt in de koude oorlog...'propaganda' (en natuurlijk informatieve) programma's werden druk beluisterd achter het 'IJzeren gordijn'! Een toen (moderne) vorm ook van communicatie en een bron van (Westerse) informatie werd alzo doorgespeeld.De enorm sterke (AM) zenders stonden in het Westen...spijts de (zware) stoorzenders drongen de radiosignalen toch echt diep door en bereikten op die manier dan ook het doelpubliek.En dat was er,deze zenders waren enorm populair én zelfs graag gehoord.Ze kregen zelfs een enorme waardering zelfs dank -en steunbetuigingen werden hen toegestuurd.Om er een paar, zoniet de bekendste, op te noemen... Radio Liberty en Radio Free Europe.

 

Van satelliettoestanden (schotelantennes zie je trouwens ook van ver staan) was nog geen sprake...trouwens men moest toen, op dat moment, ook wel 'verdoken' radioluisteren.Dikwijls gebeurde dat zelfs in groepsverband want niet iedereen kon zich zomaar een radiotoestel aanschaffen, laat staan dat iedereen voorzien was van elektriciteit thuis.

 

Waarom op dit moment (bij ons) toch middengolf nodig is...

 

En nu komt het in feite...Wie als Vlaming naar de Ardennen trekt (of in het algemeen gesproken naar Wallonië dus),op vakantie gaat, of daguitstapje (s) maakt of er misschien zelfs gaat wonen...zit dus (en blijft) nog in eigen land.Maar hij/zij blijft verdorie verstoken van FM en DAB (DVB-T) radiosignalen in zijn/haar eigen vader/moederland ...waar hij/zij toch mooi belasting betaald als brave (?)burger.

 

Moet hij/zij de moderne materie van de informatie in de eigen taal dan nog wel missen ook zeker! Nu kan je zeggen/denken er is het internet en er is de satelliet.Juist, valt niet te onkennen.Maar lang niet iedereen heeft een autoradio met satellietontvangst ter beschikking of kabel/satelliet, laat staan het (dure) internet , al of niet ter beschikking op reis!

 

Maar een draagbare radio (transistor/wereldontvangertje) of een vaste huisradio is geen duur ding.Meestal is dat dus wél ter beschikking, soms in meerdere exemplaren en uitvoeringen.Zo kan je toch tenminste via de middengolf (AM) in de Ardennen (Wallonië) rustig naar de Vlaamse nieuwsberichten,informatieve,sport en -duidingsprogramma's (mee) luisteren en dat 24/24 met uitzendingen vanuit Vlaanderen zelf. Vergeet ook niet dat La Première (RTBF) via AM nog goed te ontvangen is aan onze eigenste Belgische (Vlaamse) kust...

 

Ontspannende 'eigen' muziek is ook meegenomen... RVi ontvangen in Wallonië via kortegolf is bijna onmogelijk, slechte ontvangst.Nu het is ook niet de bedoeling natuurlijk van kortegolf uitzendingen te beluisteren in Wallonië.Bovendien zijn deze RVi programma's ook sterk in tijd beperkt (dagelijks 4 x één uurtje via twee verschillende kortegolffrequenties).Hier werd in het verleden al sterk in bezuinigd wegens te duur.Je zou eerder moeten gaan luisteren naar Radio Nederland Wereldomroep via kortegolf...dat lukt overigens best aardig én er zijn véél meer uitzendingen.Maar dat kan toch niet de bedoeling zijn...

 

Om het eenvoudig uit te drukken.Naar Europese (radio) normen mag een land geen dubbele frequentiebanden gebruiken voor één en hetzelfde (totaal) programma.Een beetje logisch ook aangezien er een groot tekort is aan beschikbare radiofrequenties.Dat is blijkbaar wél al langer zo,maar onze VRT probeerde (in het verleden) daaraan wel eens te ontkomen om de toepassing van deze richtlijn democratisch te ontwijken (alé ik denk dat toch).Radio1 laten verwateren met Sporza (middengolf) was naar mijn inziens een randgeval.Zeker wél goed (uit) gevonden al zat diezelfde zender dan ook weer op DAB en later nog DVB-T. Maar goed, de VRT heeft blijkbaar de gulden middenweg gevonden en zich aldusdanig herpakt.

 

                                               afstemoog 3

Een kleine twee jaar geleden moest Radio Vlaanderen Internationaal zijn uitstekende middengolffrequentie,de 1512 verlaten (daar kon je de Vlaamse internationale zender, zeg maar onze wereldomroep -RVi- verdorie tot ver in Oostenrijk mee ontvangen.

 

Besparingen zeker? Hier heb ik mijn persoonlijke twijfels...Maar daar was dus nog de 927 AM...de oude vastgeroeste nostalgische Vlaams-Brussel frequentie.We kunnen wel op dit moment alleen maar toejuichen dat deze frequentie (voorlopig?) behouden bleef.Of het onze beste Vlaamse AM frequentie is? Mijn oordeel is van minder belang (ik heb sterke twijfels) maar daarvoor zijn er wél de radio-specialisten.Die 1512 AM moet nogthans een uitstekende (Vlaamse) frequentie zijn want indertijd werden er uitzendingen op verzorgd door zowel Radio Nederland Wereldomroep als de gekende en zeer gewaardeerde (beroemde) Deutsche Welle.

 

AM is bovendien ook goed geschikt trouwens voor het uitzenden van praatprogramma's.Kwaliteit is hier van minder belang,AM heeft ook een warmere klankkleur.Die goed opgewarmde buisradio's van vroeger hadden bovendien een speciale geur...viel met niks te vergelijken. 

 

Waarom een Vlaamse actieve middengolfzender ook nog dienstig is of kan zijn? Wel o.a. ook voor busschauffeurs en hun passagiers.Niks is zo aangenaam van onderweg (over de landsgrens en zelfs de taalgrens of in Wallonië) eens het (sport) nieuws te kunnen beluisteren.En dan zijn er natuurlijk ook nog de vele truckschauffeurs, de dagjesmensen (daguitstapjes)...want radiofrequenties kennen immers geen grenzen, zeker via de middengolf.

 

          Onze Philips radio thuis gekocht in 1957-1958 radio nostalgie

AM ten dienste van het volk

 

En dan ook goed voor (God behoede er ons van!) eventuele nationale rampen.Het hoeven daarom ook steeds geen zware rampen te zijn waarbij slachtoffers vallen ! Stel u gewoon maar eens voor dat door een technisch mankement er een soort van algemene zware (langdurige) elekticiteitspanne zich voor zou gaan voor doen.Let op, dit gebeurt zelfs regelmatig eens in de VS, gelukkig niet bij ons.Maar wat niet is bij ons is overigens ook nooit volledig uit te sluiten.Best is natuurlijk dat zich dat niet/nooit voordoet...maar het is goed dat men er op voorzien is,op voorbereid dus.In de VS is AM trouwens nog enorm populair.Heeft ook wel wat te maken met de grotere afstanden die de radiogolven aldaar moeten overbruggen om de minder drukke (ver afgelegen) gebieden te bedienen van radiosignalen. 

 

De radiosignalen via middengolf kunnen (in geval van overmacht) ook hier dus wonderen verrichten en de burgers op tijd en stond informeren.AM kan dus ook een informatiebron naar veiligheid toe zijn. Want naar alle bestaande (diverse) FM zenders moeten hoe dan ook de radiosignalen naartoe gestuurd worden.Via kabels of straalverbindingen of zelfs satelliet.Tegenwoordig ook allemaal (of wat dacht u anders) computergestuurd.Maar als de elektriciteit uitvalt is dat dus meestal ook al niet meer mogelijk.Vergeet niet dat de FM (DAB-DVB-T) zenders ook allemaal (zouden) moeten voorzien worden van stroom door/met noodgeneratoren.En zelfs die durven wel eens falen...juist op het momet dat je ze nodig hebt!

 

Makkelijker is het daarom om EEN noodgenerator op te starten (in dit geval) die de nationale (AM noodzender) van stroom (automatisch) blijft voorzien indien nodig en noodstudio moet natuurlijk ook vrij vlug ingeschakeld kunnen worden.In dienst worden gesteld noemen ze dat ook wel eens.Want één zo'n (sterke) AM zender kan dus een gans land gaan bedienen, zonder enige moeite.Zelfs nog ver daarbuiten.

 

En best is ook van deze zender (in dit geval de AM) dagelijks aan de praat te houden.Zo weet de burger tenminste dat er eentje is...alé toch van het bestaan ervan.Dat er dus een actief (blijvende) mogelijkheid is om (nationale) radio te beluisteren,ook in noodsituaties.

 

Een reklamecampagne (heropstarten AM) is dan toch te laat (vijgen na pasen) in geval van nood.Indien middengolf voorhanden is, kan hij/zij zich wenden tot zijn draagbare (transistor) radio.Want de elektriciteit laat/liet het dus afweten en de GSM werkt dus ook al niet meer, van TV ook geen sprake meer...trouwens TV zal NOOIT de radio verdringen, integendeel.

 

De (eventuele) ingebouwde FM ontvanger in de GSM (die ook al niet meer werkt)doet het ook niet meer want de FM zenders liggen plat...laat staan uw MP3-radiootje,werkt ook op FM.Een goedkope draagbare radio (wie heeft dat niet) of een goedkoop wereldontvangertje uit de Aldi dat op batterijen werkt, verricht hier dus wonderen...

 

En de Vlaming hoort de berichtgeving in zijn/haar eigen taal.Ook de Franse gemeenschap heeft dus nood aan een nationale noodzender.Kwestie van het communotaire evenwicht ook in stand te houden....

 

Weet wél dat dit een verzonnen noodscenario is dat ik aanhaalde omgewoon het nut van een middengolfzender aan te tonen,een reden ook waarom middengolf in Vlaanderen zou 'moeten blijven' bestaan.

 

Overigens zijn bij de RTBF nog twee zenders te horen op AM (La Première en Viva Cité).Het ziet er naar uit dat ook die niet (te vlug) zullen verdwijnen.Ik heb trouwens zo'n vermoeden dat in de toekomst La Première ook zal ingezet (reorganisatie?) worden voor de RTBF International uitzendingen.Voor Viva Cité zit er misschien toekomst in voor/via de BRF...en zo is iedereen weer content...Al heeft de RTBF al vanuit Waver blijkbaar proeven gedaan met DRM.Maar dat blijkt volgens bronnen ook zo al geweest te zijn voor de VRT.maar met DRm ben je toch niks in noodsituaties.Dat is niet ingeburgert, AM staat op de meeste radio's.

 

          Plaat klaarzetten voor uitzending door studiotechnicus-foto polyxenos.nl

En verder...

 

Voor alle duidelijkheid, dit blogstukje is geen technisch wonderwerk, eerder een soort van verhandeling (een opstel kan je het ook al niet noemen).Er is geen enkel internationaal onderzoek naar geweest van mijnentwege,laat staan dat ik een politieke (media) commissie heb opgericht om de zaak te (laten)onderzoeken,het liep allemaal gewoon uit mijn pen.Of moet ik nu zeggen klavier? Het is in feite maar een EIGEN kijk en visie over de zaak.Over hoe ik het persoonlijk zelf allemaal zie én waarom IK een voorstander ben om minimum één middengolfzender in stand zou houden in Vlaanderen, toekomstgericht, op alles voorbereid zijnde én nog goed onderhouden ook als voornaamste aandachtspunt.

 

Radio Vlaanderen

 

                     RVimicro

 

Dat Radio Vlaanderen Internationaal zich kwam nestelen op de frequentie van Radio 1 (vroeger ook nog BRT 1 service en informatie) kan ik alleen maar toejuichen,ook als radioliefhebber.RVi kan aldusdanig (terug) ook in eigen land (letterlijk) uitstralen én de beste informatieve programma's van Radio1 (ook de sport) worden bovendien overgenomen en zijn honderden kilometers ver te ontvangen.En dat allemaal zonder steunzenders!Over de muziekkeuze van Radio Vlaanderen (en radio Vlaanderen Info) spreek ik mij wel niet uit want dat is dan een totaal ander hoofdstuk.Daar zullen de meningen hoogst waarschijnlijk nog méér over verdeeld zijn.Maar dat men wat extra 'Vlaams' (of beter onze eigen artiesten) laat uitstralen vind ik wél gepast.Het is nu toch ook een beetje radio van en uit Vlaanderen.' Vlaanderen zendt zijn zonen uit', wie schreef dat ook alweer?

 

DRM?

 

Hierboven heb ik het al even aangehaald.Of er DRM moet van gemaakt worden van de AM (blijkt  dat AM/KG/FM/LG zenders om te bouwen zijn) laat ik wél in het midden.Al hoorde ik wél al geruchten als zouden er al testuitzendngen geweest zijn op 927 AM in echte digitale DRM.Maar digitale radio komt gewoonweg niet van de grond (DAB bestaat hier al 12 jaar en het blijkt niks te worden).De fabrikanten laten het dus ook afweten omdat er geen vraag naar is wegens 'ongebruikt' door de diverse radiostations.En vooralleer DRM zou (goed) ingeburgerd zijn is er terug een (volle) generatie voorbij...al kon DRM wél een mooi alternatief geweest zijn (ooit) voor AM.Om deze, in uitstekende digitale kwaliteit (vergelijkbaar met FM zelfs en zonder storingen) langere radio afstanden te laten overbuggen met behulp van maar één zender.Maar men moest er op zijn minst al 5 jaar actief mee bezig geweest zijn...In DAB (voorbijgestreeft nog voor het algemeen in gebruik isz/was alhoewel men zich herpakt in Duitsland op dit moment en het in Groot-Brittanië iets beter ingeburgerd raakte) en zelfs in DAB+ (het vernieuwde DAB) geloof ik niet meer.Misschien iets meer in DVB-T en zijn (meegestuurde) radio uitzendingen.Maar ook dat is digitale rado, raakt niet van de grond.

 

Omringende landen

 

In de ons omringende landen blijf AM ook wel vrij actief.Men is die wel aan het afbouwen al blijven er wél actief.Dat zal dus zijn redenen hebben.Er is technische vooruitgang, er is het internet, er is satelliet...Maar ik stel wel vast dat er toch AM zenders actief blijven overal, ook in de Scandinavische landen.Ook in Nederland heeft men de middengolf op passende wijze in ere ge(be)houden door Radio 5 (Radio Nostalgia) hier een plaats op te geven.Een beetje een nationale senioren radio.Bovenden hebben de huidige senioren de radio leren kennen via de middengolf .Trouwens ook commercieële radio's gebruiken deze radioband aldaar.Zelfs Radio Nederland Wereldomroep nam een tijdje geleden terug een middengolffrequentie in gebruik.En ook Radio Maria ging van start op AM en wordt, naar ik uit goede bron vernam, ook nogal goed beluisterd in Vlaanderen...

 

De BBC heeft ook nog verschillende middengolfzenders in dienst, kan men ook zeggen van Radio France.Het ziet er zeker niet naar uit dat daar de eerstkomende jaren verandering zal in komen.Er valt dus nog héél wat te beleven op die oude radioband, zeker weten.Luister maar eens (zeker in de donkere uren) naar de AM zenders,ga maar eens aan het DX-en.Deze tip toch.Dikwijls heeft een autoradio nog een vrij goede AM ontvangst.Een huisradio die aan de kabel hangt is minder geschikt,zelfs al gebuikt u de (meestal) bijgeleverde raamantenne.Tenzij u de stalen wasdraad van moeder de vrouw zou aansluiten op de externe AM antenne aansluiting van uw (dure) radio.Met een raamantenne (die de ferrit antenne vervangt) heeft zo'n radio nogal dikwijls last van huishoudelijke (stoor) apparaten. 

 

          Luisteren met gezin naar de radio eind jaren '20

Frankrijk gebruikt bovendien (en draagt daar dus zorg voor) nog vrij goed zijn langegolfzenders.Dat wil dus ook wel zeggen dat er vraag naar is.Frankrijk is ook vrij groot in oppervlakte en lang niet overal (dus tot in de uithoekjes) zal FM/DAB of DVB-T van optimale kwaliteit zijn.Ook Ierland (daar zijn experimenten aan de gang met LG via DRM) en Engeland (zeker de BBC) zijn nog AM gebruikers.Maar dat zijn echte energiewreters.Voor alle duidelijkheid......die langegolfzenders dan!

 

Delta Radio

 

België (van Nederland geen idee) heeft echter nooit gebruik gemaakt van die langegolftoestanden voor nationale radio uitzendingen.Al was er ooit wel eens in het begin van de jaren '90 sprake van een gezamelijk project om een langegolfzender Nederland-België op te gaan starten (een beetje naar het idee van de huidige BVN-TV of het Beste van Vlaanderen en Nederland).

 

Het ging allemaal rond de opstanding van DELTA-RADIO.Het bleef bij onderhandelingen, vergaderen, uitleggen en plannen maken.Die (dure) LG plannen zijn, voor alle duidelijkheid, ondertussen definitief opgeborgen.( Zie onderaan ook een link voor extra info over Delta Radio). 

 

Tenslotte in drie zinnen en kort samengevat...

 

Middengolf kan je ook een beetje bestempelen als een soort van 'Noodzakelijk kwaad'.Radio ook waar nog héél wat valt met te beleven.Radio met weinig toekomst maar die er wél echt moet zijn!

 

                Radio begin der jaren 20

 

 

pinkend sterretje Lees ook op deze blog: En vanmorgen tijd voor 'De Ochtend' op Radio 1 (15/4/2009) 

pinkend sterretje Lees ook op deze blog: Het (langzame) einde van Radio 1 op middengolf (12/4/2009)

pinkend sterretje Radio 1 op middengolf (De Ochtend) ook audio fragment en reacties.

pinkend sterretje Website met eigen berichtgeving over Radio Vlaanderen Internationaal (met klankfragmenten).

pinkend sterretje Over Delta Radio

pinkend sterretje Lees ook op deze blog: Het NIR en de 'Brabançonne'een verhaal appart ! (20/5/2009)

Bron:Eigen bericht

tijdsbalkje rood

 

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.