29-07-15

Radio PROS alweer ontvangen via FM in Finland ! (Update)

Radio PROS alweer ontvangen via FM in Finland ! (Update)

Ed Van Bever gaat Europa rond via FM

.

Radiogolven zijn niet te voorspellen.Vorige week (vrijdag 24/7/2015) ontving lokale radio PROS alweer een luisterrapport (in het Nederlands en het Engels opgesteld) vanuit Finland van een zeer vriendelijke DX-er (en radio amateur) Jim Solatie.De ionosfeer was Pros gunstig gezind...

 

Radio PROS nieuwe sticker 20 mei 2011.jpg

De frequentie 105.8 FM moet toch wel een zeer gunstige invloed hebben op de radiogolven...zeker in Finland dus want het is reeds de derde maal op vier jaar tijd dat de lokale uit Heldergem via de post zo'n leuke attentie werd toegestuurd.

 

Via livestream is dat allemaal (dood) gewoon maar via FM is dat erg uitzonderlijk...maar het kan, dank zij de natuur!

 

En blijkbaar gaan radiogolven een heel stuk vlugger dan de analoge brievenpost want zoals u zal kunnen zien op de bijgevoegde scans werd de brief (met een audio CD-R van de ontvangst aldaar 2 korte fragmenten die voldoende zeggen) al verstuurd op 7 juli j.l.! Pros radiosignalen zijn onvoorspelbaar...blijkbaar de post Finland-België ook!

 

Uiteraard is de ontvangst niet al te zuiver zoals u zelf zal kunnen waarnemen maar voor DX-ers is dat een méér dan voldoende.

 

De stem van Ed Van Bever in zijn programma 'Avondkuren' (tussen 19 en 21 uur) op vrijdagavond hoor je in elk geval klaar en duidelijk.Trouwens ook de Georges Baker Selection met Una Paloma Blanca en Que Sera Mi Vida van de Gibsom Brothers zijn duidelijk te herkennen.

 

Via deze weg wenst het bestuur van PROS samen met alle medewerkers Jim Solatie in Espoo (Finland) van harte te danken voor het leuke luisterrapport en de groeten over te maken.Mocht Jim in de geburen komen mag hij zeker eens langskomen kwamen we te weten want...het Prosbiertje zal klaar staan!

 

Pieter Van Banden neemt alvast via e-mail contact op...want Jim schreef o.a. in perfect Nederlands:

 

-jim.jpg

Jim Solatie-(Finland)

e-mail:jim@solatie.com -www.dxing.info/about/dxers/jms.dx-Facebook Jim Salatie

 

Beste Vrienden,

Ik schrijf jullie om te laten weten dat ik jullie programma heb ontvangen in Finland op 25.6.2015 bij 19.07 & 19.11 lokale tijd op de frequentie van 105.8 MHz!Dit was mogelijk omdat de ionosfeer soms signalen terug kan reflecteren naar de aarde als een spiegel.

Bijgesloten vinden jullie een korte opname,klik op de link en luister naar wat ik gehoord heb!

Ik hoorde de aankondiging van de naam van de zender met deze woorden:19.07"...Radio Pros 105.8...www.radiopros.be..." & 19.11 station identification + song Que Sera.

Ik zou het fijn vinden als jullie zouden kunnen controleren of ik het goed heb gehoord en of dit signaal oorspronkelijk uit jullie toren/mast afkomstig was.Ik ben 47 jaar oud en heb deze hobby vanaf mijn 35e.Ik heb deze ontvangstbevestiging nu al uit 225 landen (FM:45 landen);

Ik wens jullie het beste en hoop dat jullie transmissie zelfs nog verder dan Finland te horen zal zijn.

Thank you very much for your programme.it was a great pleasure to listen to Radio PROS on 105.8 MHz here in Finland

...........

De rest van zijn brief lees je hieronder...

Brief 1-Klik HIER

Brief 2-Klik HIER

Brief 3-Klik HIER

Audiofragment1 (Winamp) Klik HIER

Audiofragment2 (Winamp) Klik HIER

 

MastRadartoren radio pros 105.8 fm.jpg

 

Lees ook: Lokale Radio PROS via FM tot zelfs in Finland ! ( retro 22/12/2014)

 

Update

Jim stuurde meteen na ons eigen contact met hem deze woordjes nog terug...

Dear Pieter,

Thank you very much for your most kind reply. It was absolutely wonderful to hear Radio PROS here in Finland. The ionospheric skip on the 25th June was really strong and unique!

Wow, thanks so much for the great web stories. I am really proud indeed!
Ionospheric skips happen usually about 10 times every summer, but it is very rare to hear stations from Belgium and Netherlands in Southern Finland. And if that happens, the stations are usually the big powerhouses on the lower FM-band. So the 25th June was really a lucky and special day!

With very best summer wishes and so many thanks again,

Jim

 

Logo Radio PROS vanaf 1-1-2014.jpg

.

Pieter Van Banden

.

tijdsbalkje rood

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.