01-10-15

NL:Tentoonstelling ‘Overal Muziek’ in Teylers Museum

NL:Tentoonstelling ‘Overal Muziek’ in Teylers Museum

.

In het Teylers Museum in Haarlem is tot en met 25 oktober de tentoonstelling ‘Overal Muziek’ te zien. In ‘Overal muziek’ ontdek je hoe de ontwikkeling van muziekapparatuur zoals de grammofoon, cassettespeler en walkman de beleving van muziek heeft bepaald.

 

2424535917.jpg

 

De komst van draagbare muziekapparatuur heeft de beleving van muziek de afgelopen jaren bepaald. Het begon met de draagbare transistorradio, daarna de walkman en tegenwoordigis de muziek altijd bij je met je smartphone. De beschikbaarheid van muziek is sinds circa 1850 enorm veranderd: van uitsluitend live en soms beschikbaar naar altijd
om je heen, van grote muziekmachines naar minuscule apparaten, en van samen luisteren naar beleving-in-je-eentje. De muziek veranderde mee: van kamerorkesten naar elektrische gitaareffecten en techno-sounds.

 

In de beroemde wetenschappelijke collectie van Teylers Museum zijn ook tal van apparaten te vinden waarmee onderzoek naar geluid werd gedaan. Overal muziek volgt het spoor terug naar de bronnen van onze muziekbeleving.

 

Beeld en Geluid in Hilversum heeft een objectencollectie van ruim 20.000 objecten die de mediageschiedenis van Nederland vertellen. Omdat deze collectie ook veel mooie radio’s en andere muziekspelers bevat heeft Beeld en Geluid ruim 50 objecten uitgeleend aan het Teylers Museum. Hier zitten ook enkele unieke objecten tussen zoals de PCGG-zender van Idzerda waarmee in 1919 het eerste omroepprogramma ter wereld werd uitgezonden. Ook diverse vrijwilligers van Beeld en Geluid zijn tot eind oktober te vinden in het Teylers Museum in Haarlem.

 

Meer informatie over het Teylers Museum en de expositie is te vinden via: http://www.teylersmuseum.nl/nl/

 

Geluidsopnamen van de originele grammofoonplaatjes van de Berliner te beluisteren (de 1e generatie grammofoonspeler).

.

.

Tweets van Teylers Museum zie je HIER

.

Media Magazine

.

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.