14-07-15

VRT:Zeewijding Blankenberge 2015 (Deel2)

VRT:Zeewijding Blankenberge 2015 (Deel2)

.

Onze vliegende reporter Jos Gurdebeke uit Blankenberge (zie foto hieronder, zo zie je hem ook een keertje), meestal op de baan met zijn milieuvriendelijke fiets liet alweer van zich horen.Wat opnieuw opvalt zijn de mooie 'technische' foto's die hij ons doorstuurde van het materiaal dat de VRT (onze openbare omroep) daarvoor allemaal gebruikte afgelopen zaterdag en zondag.Het geeft ons meteen ook een beeld hoe het TV scherm (en ook wel de andere schermen tegenwoordig) gevuld worden op moderne wijze.Beelden ook die je nooit in de huiskamer ziet...

 

DSCN0289.jpg

 

Klik op de foto's trouwens voor groter formaat.En wie graag de foto's gebruikt voor zijn blog of website geen probleem.Jos stelt ze graag vrij ter beschikking!

 

Jos alweer bedankt, we publiceren graag zo'n mooie dingen.En meteen ook wat reklame over de zeewijding zelf van Blankenberge natuurlijk!

Gisteren kon u dus deel 1 bekijken op deze blog (de repetities en het VRT zendmateriaal) vandaag dus een ietsje meer over de zeewijding zelf aan de hand van een paar foto's.

 

DSCN0297.jpg

 

Eergisteren -zondag 12 Juli- was het dan zover. Zenuwen gespannen, want om 8 uur regende het nog aan onze Belgische kust,blijkbaar was het in het binnenland iets droger! Maar de weergoden waren toch positief ingesteld want tegen dat Hare Majesteit Koningin Mathilde,samen met haar dochter prinses Eléonore aankwam, was het droog en dit tijdens de gehele duur van de zeewijding.

De traditie wil:

“Geen inwoner van dit oude vissersplaatsje ging de zee in vooraleer de zeewijding plaatsvond.” Die traditie bestaat nu nog altijd. Net naast het staketsel en voor de vuurtoren is er nog ieder jaar een plechtige viering op het strand.


Thema dit jaar is/was Vertrekkensklaar. Deken Lieven Soetaert leidde de vierig en zegende de zee om de vissers en zeelieden te herdenken. Er werd ook bescherming gevraagd voor allen die zich op zee begeven.
Na de viering staptte de priester in een bootje, begeleid door de redders van dienst, en onder de massale  belangstelling van vele vissers- en de plezier bootjes zegende hij de zee voor behouden vaart en legde hij een bloemenkrans in zee ter nagedachtenis van de overleden zeelieden.

 

De beelden...

 

DSCN0302.jpg

DSCN0303.jpg

DSCN0306.jpg

DSCN0307.jpg

DSCN0310.jpg

DSCN0314.jpg

DSCN0318.jpg

DSCN0319.jpg

DSCN0320.jpg

DSCN0323.jpg

DSCN0324.jpg

DSCN0327.jpg

DSCN0328.jpg

.

Jos Gurdebeke

.

Lees ook: VRT:Repetitie Zeewijding Blankenberge 2015 (Deel1) 13/7/2015

.

tijdsbalkje rood

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.