06-07-15

Het blijkt nu dat onze VRT vrij goedkoop is

Het blijkt nu dat onze VRT vrij goedkoop is

.

In vergelijking met de andere openbare omroepen in Europa is de VRT tamelijk goedkoop. Dat concludeert iMinds, het onderzoeksplatform rond digitale technologie van de Vlaamse universiteiten, uit een vergelijkende studie. Het resultaat werd voorgesteld in het Vlaams Parlement, dat zich buigt over een nieuwe beheersovereenkomst voor de VRT. iMinds noteert wel dat de VRT achterop blijft wat betreft het online aanbod.

 

3606417345.jpg

 

iMinds bestudeerde tien Europese openbare omroepen. Opvallend is dat enkel Vlaanderen en Denemarken geen systeem van kijk- en luistergeld meer hebben. Bijna alle omroepen halen ook inkomsten uit commerciële bronnen, al verschilt het percentage sterk.

 

De VRT moet het van alle onderzochte omroepen stellen met het op twee na kleinste budget. "De VRT is dan ook vrij efficiënt georganiseerd", zegt onderzoeker Tim Raats. "De omroep heeft 2.268 werknemers, tegenover bijvoorbeeld 22.000 in het Verenigd Koninkrijk. Ook uitgezet tegenover het aantal inwoners, blijkt de VRT heel efficiënt, al scoort Nederland met 205 werknemers per miljoen inwoners nog beter."

 

Opmerkelijk is voorts dat de VRT als enige onderzochte omroep geen on-demand dienst heeft op het internet. Terwijl in het Vlaams parlement de discussie woedt of de VRT toestemming moet krijgen om inkomsten te halen uit betalende previews, is dat bij veel omroepen geen issue omdat ze via het internet hun aanbod net zo breed mogelijk beschikbaar moeten maken.

 

In enkele landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, worden zelfs programma's gemaakt die enkel nog via gratis on-demand beschikbaar zijn. Op de VRT na hebben ook alle omroepen een online archief als afzonderlijke dienst.

 

Zoals al eerder in de hoorzittingen bleek, zit de VRT wel bij de koplopers wat betreft marktaandeel en bereik. De Vlaamse omroep biedt relatief gezien ook veel eigen, Vlaamse, producties en Europese programma's aan. Frankrijk en Ierland leunen bijvoorbeeld sterk op Amerikaanse productie, terwijl de BBC, niet verrassend, het grootste aantal eigen programma's heeft.

.

De Redactie

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.