25-07-15

Zweden blaast plannen afschakeling FM af

Zweden blaast plannen afschakeling FM af

.

Een opmerkelijke ommezwaai in Zweden. Nadat vorig jaar nog concrete plannen werden gemaakt voor een afschakeling van FM in 2022, heeft de Zweedse regering besloten FM toch niet af te schakelen. Dit tot grote woede van zowel de publieke als commerciële radiostations.

 

DAB+ logo.png

 

Sinds 1995 is DAB beschikbaar in Zweden. In grote steden als Stockholm, Göteborg. Uppsala en Malmö is een landelijke multiplex op kanaal 12B en C te ontvangen, waarop uitsluitend een aantal publieke stations te horen is. Op deze multiplex wordt echter nog in de verouderde MP2-standaard uitgezonden.

 

In 2008 adopteerde de Zweedse overheid DAB+ als standaard voor digitale etherradio. Daarom testte zenderexploitant Teracom sinds mei 2009 met deze nieuwe standaard voor DAB. In een aantal steden is een multiplex met zowel commerciële als publieke stations te ontvangen.

 

Vorig jaar oktober gaf de Zweedse overheid DAB+capaciteit aan 21 landelijke en vier regionale radiostations. Het is de bedoeling dat de uitzendingen via DAB+ uiterlijk 1 oktober 2015 gestart zijn. Door de uitrol van DAB+ neemt de keuze voor luisteraars flink toe. Zo telt Karlstad momenteel slechts zes radiostations. Via DAB+ zouden dit er meer dan 20 worden.

 

Daarnaast werden concrete plannen gemaakt voor de afschakeling van FM. Zowel de publieke als commerciële radiozenders zouden flink de schouders zetten onder DAB+, waardoor een afschakeling van FM in 2022 mogelijk zou zijn.


De Zweedse regering heeft echter een bom gelegd onder de digitalisering van de radio. Besloten is om FM niet te gaan afschakelen. Dit maakte Minister van Cultuur Alice Bah Kuhnke (foto), tevens lid van de politieke Milieupartij, bekend middels een brief.

 

Zo stelt Kuhnke dat er 10 miljoen FM-radio’s vervangen moeten zouden gaan worden. Daarnaast twijfelt de regering aan de dekking van DAB+. Onduidelijk zou zijn of digitale radio heel Zweden zou dekken. Hierdoor zou ook het alarmsysteem (VMA), wat gebruikt wordt om het publiek te waarschuwen voor rampen of slecht weer, via radio onvoldoende werken.

 

Wel zegt Kuhnke de ontwikkelingen in buurlanden te blijven volgen. En daar gaat de digitalisering met een rap tempo. Noorwegen heeft al besloten FM vanaf 2017 te gaan afschakelen. En ook in Denemarken worden er al plannen gemaakt voor het verlaten van FM.

.

file_160271.jpg

 .
De Zweedse publieke radio heeft teleurgesteld gereageerd op het besluit. “Het is jammer voor de Zweedse luisteraars dat dit besluit genomen is,” aldus directeur Cilla Benkö. “FM is vol. Zowel in Noorwegen als Denemarken zien we dat nieuwe stations nieuw publiek trekt en het medium radio versterkt. Wij blijven nu zitten met een verouderde technologie.”

 

Ook SBS Discovery Radio en MTG Radio, de grootste aanbieders van commerciële radio in Zweden, zijn niet blij met het besluit van de Zweedse regering.

 

Christer Modig, directeur van MTG, is duidelijk: “Radio gaat aan een natuurlijke dood sterven.” Hij gelooft dan ook niet dat analoge radio kan blijven concurreren met nieuwe digitale diensten, omdat het aanbod te klein is.

 

“Wat me ook verbaast is dat alleen de Milieupartij tegen de afschakeling van FM is. Alleen al omdat de overgang naar digitale radio een besparing van 75% van het energieverbruik ten opzichte van FM zou betekenen,” aldus Modig. “Het is jammer dat ze zich niet in de materie verdiept hebben.”

.

RadioNL (Martin Slijper)

.

tijdsbalkje rood

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.