16-07-15

De Inspecteur van Radio2:Bellen in het buitenland

De Inspecteur van Radio2:Bellen in het buitenland

.

Bellen in het buitenland kan duur zijn. Je gsm gebruikt een ander netwerk en jij betaalt roamingkosten. Met deze tips van De Inspecteur kom je niet thuis met een fikse telefoonrekening. 

 

pres_2013_svenpichal_deinspecteur.jpg

 

BINNEN EUROPA

In 2018 worden de roamingkosten binnen Europa wellicht afgeschaft. Toch zijn de prijzen nu al flink gedaald in vergelijking met enkele jaren geleden, dankzij de aanpassing van de plafondtarieven.  Wie vandaag binnen Europa belt, betaalt maximaal 23 cent per minuut voor een telefoontje en maximaal 7 cent per sms.

 

Bel je van het thuisfront naar het buitenland, dan gelden de plafondtarieven niet. Die kosten verschillen van operator tot operator. Hou er ook rekening mee dat degene die je belt in het buitenland ook nog eens moet betalen om jouw oproep te ontvangen.  Een duur telefoontje dus…

 

Bellen.jpg

 

BUITEN EUROPA

Voor bellen buiten Europa bestaat geen eengemaakt tarief. Je doet er goed aan om bij je provider te checken hoeveel het kost om te bellen naar jouw bestemmeling. Vaak lopen die bedragen behoorlijk op: 4 dagen enkel je oproepen beantwoorden en je voicemail beluisteren, kan je bijvoorbeeld meer dan 100 euro kosten!  Met een beetje vergelijkwerk kan je vaak flink besparen.

 

BINNEN HETZELFDE BUITENLAND

Wil je in een buitenland bellen naar een nummer in datzelfde land, bijvoorbeeld om er een hotelkamer te boeken, dan koop je het best een lokale simkaart.  Zo’n kaartje vind je meestal gewoon in de krantenwinkel of supermarkt.

 

VOICEMAIL

Een voicemail beluisteren staat voor een operator gelijk aan bellen: je betaalt gewoon een oproep naar België of naar het buitenland. Let wel, vaak moet je extra betalen voor de eerste minuut. Luister dus alleen naar je voicemail als je vermoedt dat de persoon aan de andere kant ook echt een bericht heeft achtergelaten.

 

APPS

Er bestaan ook apps om gratis te bellen vanuit of naar het buitenland. Die zijn vaak gratis, maar vergeet niet dat ze een internetverbinding nodig hebben. Weer roamingkosten dus, tenzij je gratis wifi hebt. Check dus (vooraf) eens bij je operator om te vragen wat de tarieven zijn voor internet in het buitenland. Let er ook op dat de dataverbinding van je smartphone niet automatisch is ingeschakeld.

 

Op plaatsen met gratis wifi (café, restaurant, hotel…) kun je dus wél gratis bellen, via programma’s als Skype, WhatsApp of Facebook Messenger. Maar ook hier geldt: voor niets gaat de zon op. Gratis internetverbindingen zijn vaak niet erg kwalitatief.  Bovendien vragen zulke programma’s regelmatig je gegevens op, waardoor je later met spam kunt worden geconfronteerd. De kwaliteit van je internetverbinding kun je vooraf even testen: gaat het thuis al traag, dan zal het in het buitenland wellicht nóg moeilijker gaan…

.

Logo Radio 2.jpg

.

Radio2

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.