23-06-15

Op uw TV scherm..."Frustrerend hé? Uw tv die niet reageert"

Op uw TV scherm..."Frustrerend hé? Uw tv die niet reageert"

.

De kijkers van VTM, 2BE, Vitaya en RTL keken vreemd op toen de programmatie eergisterenavond plotsklaps werd onderbroken en het scherm op zwart ging. "Connection lost" verscheen even later in beeld. Het ging om een actie van de ALS Liga België om de dodelijke zenuw- en spierziekte op deze Wereld ALS-dag onder de aandacht te brengen.

 

3019054866.jpg

 

Vorige zomer leerde de hele wereld ALS kennen met de veelbesproken "Ice Bucket Challenge" die onder meer via de sociale media alomtegenwoordig was en de aandacht op de dodelijke ziekte vestigde.

 

De hype mag dan wel naar de achtergrond zijn verdwenen, voor patiënten blijft de ziekte een vreselijke realiteit. Langzaam maar zeker onderbreekt ALS de connectie tussen de hersenen en de rest van het lichaam. Eén voor één vallen alle vitale functies uit tot ook de longen het begeven. Met een opmerkelijke actie bracht de ALS Liga België de aandoening op deze Wereld ALS-dag opnieuw onder de aandacht.

Fluittoon

Zowel VTM, 2BE, Vitaya als de Franstalige zender RTL onderbrak eergisterenavond in primetime en zonder waarschuwing de programmatie. "Eerst ging het scherm enkele seconden op zwart en was een fluittoon te horen", vertelt Jonas De Wit van het reclamebureau Publicis achter het initiatief van de Liga aan deredactie.be. "Vervolgens verschenen de woorden "Connection lost" en "Frustrerend hé? Uw tv die niet reageert. Wel, bij iemand met ALS reageert niks meer"."

 

Hierna kwamen twee ALS-patiënten aan het woord om hun verhaal te doen. "Op RTL brachten we een Franstalige patiënt in beeld", zegt De Wit. "Dat interview is twee weken geleden opgenomen. Enkele dagen geleden is hij overleden. Zo snel kan het gaan."

 

Vanaf de diagnose duurt het drie tot vijf jaar vooraleer de ALS-patiënt sterft. De oorzaak van de ziekte is nog steeds niet bekend. Hierdoor blijft een remedie uit.

 

Op de website van de actie is meer uitleg over het initiatief terug te vinden, evenals de getuigenissen van de patiënten zoals die vanavond op de commerciële zenders waren te zien.

.

De Redactie

.

tijdsbalkje rood

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.