24-06-15

DL:Eerste lokale radiostations gestart via DAB+ in Hamburg

DL:Eerste lokale radiostations gestart via DAB+ in Hamburg

.

In Hamburg zijn nu ook de eerste lokale (commerciële) radiostations via DAB+ te ontvangen. Op woensdag 17 juni werd hiervoor een nieuw DAB+net in de lucht gebracht in de Hanzestad. Het is de bedoeling dat er acht radiostations digitaal gaan uitzenden, echter ontbreken alle grote radiozenders.

.

file_43800.jpg

 

In tegenstelling tot deelstaten als Beieren, Baden-Wurttemberg en Saksen, blijven de regionale commerciële radiostations in Noord-Duitsland verdeeld over DAB+. Nog geen enkele grote regionale en lokale commerciële zender in het noorden zendt uit via digitale etherradio.

 

Dat deze stations geen interesse hebben in DAB+ en vast blijven houden aan FM,bleek afgelopen najaar opnieuw toen de regionale mediaraad van Hamburg en Sleeswijk-Holstijn (MA HSH) DAB+capaciteit ging verdelen voor regionale en lokale radio in Hamburg. Alle grote partijen, waaronder Radio Hamburg en Alster Radio besloten af te zien van een aanvraag.

 

De complete capaciteit voor de multiplex in Hamburg, met 1,75 miljoen inwoners de op een na grootste stad van het land, werd daarom toegewezen aan zenderexploitant Media Broadcast, die hiermee de volledige multiplex mag exploiteren. Hiermee volgde de MA HSH de methode die in het Verenigd Koninkrijk wordt toegepast. Ook hier krijgt telkens een exploitant een licentie voor de complete multiplex.

 

file_23832.jpg

 

Het voordeel van het toewijzen van alle capaciteit aan één partij, is dat deze zelf kan bepalen hoe de multiplex gevuld in ingedeeld wordt. Enige voorwaarde is dat de radiostations over een uitzendvergunning moeten beschikken.

 

Na enkele dagen testen is op woensdag 17 juni is het lokale DAB+net voor Hamburg officieel gelanceerd. Uitgezonden wordt op met 4 kW vanaf Heinrich-Hertz toren in het centrum van de stad op kanaal 11C. Het is de bedoeling dat er 10 radiostations gaan uitzenden via DAB+. Aan verdere uitbreiding wordt gewerkt.

 

Vooralsnog zijn er zeven van de acht radiostations ook daadwerkelijk gestart met uitzenden via DAB+. Dit zijn de dancezender Pure FM, 80s80s Hamburg met uitsluitend jaren ’80 muziek, de christelijke softpopzender Radio Paradiso, de muziekzender Radio mauma.fm, de lokale zenders FSK 93.0 Hamburg en HLRdigital en Mega Radio SNA met een mix van muziek en informatie van de Russische Wereldomroep. De schlagerzender Radio VHR ontbreekt vooralsnog.

 

Momenteel zijn in Hamburg twee DAB+netten te ontvangen. Via de landelijke multiplex op kanaal 5C zijn negen commerciële stations, waaronder Sunshine Live, Radio Bob, Energy en Klassik Radio, en vier publieke stations, waaronder Deutschlandfunk en Deutschlandradio Kultur, te ontvangen.

 

Daarnaast is er een net van de regionale publieke omroep NDR in de lucht op kanaal 7A. Hierop zijn NDR 90,3, NDR 2, NDR Kultur, NDR Info, N-Joy, NDR Traffic en NDR Blue te ontvangen.

.

RadioNL (Martin Slijper) 

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.