26-06-15

DL:Duitsland: Uitbreiding landelijk DAB-net start eind juni

DL:Duitsland: Uitbreiding landelijk DAB-net start eind juni

.

In Vlaanderen kunnen we er alleen nog maar van dromen (op een paar uitzonderingen niet te na gesproken) ...Nederland haalt zijn schade in voor wat DAB+ betreft met rasse schreden maar in Duitsland geven ze er nog wat extra lappen op...

 

Zenderexploitant Media Broadcast start eind juni met de uitbreiding van het landelijke DAB-net in Duitsland op kanaal 5C. Van 10 bestaande zenders wordt het uitzendvermogen verhoogd. Later dit jaar gaan 19 nieuwe zenders aan. Eind 2016 moet het DAB-net uitgebouwd zijn van 61 naar 110 zenders.

 

ACDD615.jpg

 

Eind mei werd bekend dat het landelijke DAB-net in Duitsland fors uitgebreid wordt. Momenteel zijn onder andere Radio Bob, Sunshine Live, Deutschlandfunk, Schlagerparadies, Klassik Radio, Energy en Absolut Relax in bijna alle grote steden te ontvangen, alsmede op de belangrijke doorgaande autobahnen. Landelijke dekking is er echter bij lange na nog niet.

 

Daar komt voor eind 2016 verandering in als er in totaal 49 nieuwe zenders aangezet worden. Ook wordt van een aantal bestaande zenders het uitzendvermogen verhoogd. De dekking buitenshuis stijgt hierdoor van 83 naar 92%. Binnenshuis stijgt de dekking van 60 naar 82%.

 

Meer vermogen
Eind deze maand start Media Broadcast met de uitbreiding van het landelijke DAB-net. Als eerste wordt het uitzendvermogen van 10 bestaande zenders verhoogd. Begonnen wordt hiermee op 30 juni als het uitzendvermogen van de zender Gera, in de deelstaat Thüringen, verhoogd worden van 1,8 kW naar 10 kW. Hierdoor wordt de ontvangst op de A4 (tussen Erfurt en Chemnitz) en de A9 (tussen Hof en Leipzig) verder verbeterd.

 

19 Nieuwe zenders
Later dit jaar gaan er 19 nieuwe zenders aan. 15 Van deze nieuwe zenders zijn inmiddels bekendgemaakt door ERF, één van de partijen die uitzendt via het landelijke DAB-net. Langs de Nederlandse grens gaan de zenders Aurich (Nedersaksen), Wesel, Münster en Aken (alle drie in Noordrijn-Westfalen) voor betere ontvangst zorgen.

 

Andere zenders die voor het eind van het jaar in gebruik genomen worden zijn Lübeck (Sleeswijk-Holstein), Visselhövede (Nedersaksen), Pritzwalk/Prignitz en Frankfurt/Oder (Brandenburg), Nordhelle en Siegen (Noordrijn-Westfalen), Kulpenberg (Thüringen), Hardberg/Odenwald (Hessen), Löbau (Saksen) en Trier en Bad Marienberg (Rijnland-Palts). De uitzendvermogens zijn nog niet bekendgemaakt.

.

file_282686.jpg

 

Planning
Wanneer de zenders precies aangezet worden hangt af van verschillende factoren. Zo wil Media Broadcast de uitbreiding samen plannen met de regionale DAB+netten van de publieke regionale omroepen. Ook wil de zenderexploitant zoveel mogelijk antenne-installaties delen met de regionale publieke omroepen.

 

Deze week is in Duitsland ook een aangepast logo voor “Digitalradio”, zoals DAB+ gepromoot wordt, in gebruik genomen. De slogan “Radio der Zukunft” heeft plaatsgemaakt voor “DAB+”. De reden hiervoor is dat fabrikanten en winkels steeds meer met DAB+ adverteren om verwarring met bijvoorbeeld internetradio te voorkomen. Ook is de term DAB+ internationaal bekend, net als FM of AM.

.

RadioNL (Martin Slijper)

.

tijdsbalkje rood 

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.