19-06-15

"VRT heeft geen te ruime personeelsbezetting"

"VRT heeft geen te ruime personeelsbezetting"

.

In tegenstelling tot wat algemeen wordt gedacht, is er bij de VRT absoluut geen te ruime personeelsbezetting. De voorbije besparingen hebben ervoor gezorgd dat de openbare omroep eerder een krappe personeelsbezetting heeft. Veel VRT-medewerkers zitten echt op hun tandvlees. Dat hebben de vakbonden gezegd in de commissie Media in het Vlaams Parlement, waar gedebatteerd wordt over de nieuwe beheersovereenkomst.

.

3879108993.jpg

.

Carlos Van Hoeymissen van het ACV behandelde de negatieve werkbeleving en de hoge werkdruk bij de openbare omroep. Hij citeerde cijfers uit de sociale balans. "Eind 2007 zaten we gemiddeld aan minder dan 2.900 voltijdse equivalenten (VTE). Voor 2015 komen we uit op iets meer dan 2.200 VTE's. Dat zijn ruim 650 VTE's of bijna een kwart minder."

 

Van Hoeymissen benadrukt dat het VRT-personeel geen verder efficiëntiewinsten meer kan behalen zonder de werkdruk nog verder op te voeren. "De medewerkers zitten op hun tandvlees. Heel wat van hen, ook schermgezichten, zijn ten prooi gevallen van overmatige stress en burn-out", aldus Van Hoeymissen.

 

De VRT-vakbonden hebben de problemen van hoge werkdruk, negatieve arbeidsbeleving en burn-out reeds meer dan een jaar geleden op de agenda van het sociaal overleg geplaatst. De bonden voegen er aan toe dat werknemers uit de mediasector door hun creatieve bevlogenheid net heel vatbaar zijn voor de gevolgen van een negatieve arbeidsbeleving. "Zij hebben net extra aandacht en ondersteuning nodig voor hun acute stressproblemen", aldus Van Hoeymissen.

 

De bonden verwachten een openbare omroep met werkbare jobs waar medewerkers zich goed voelen en zich ten volle kunnen ontplooien zonder dat ze gedreven worden in de richting van psychische en fysieke problemen. "Wij vragen het aspect van een werkbare VRT als strategische doelstelling in de nieuwe beheersovereenkomst."

 

Van Hoeymissen verwees daarbij ook naar het Sociaal Charter. De openbare omroep speelt daarin een voortrekkersrol en de andere partners zijn onder meer de vakorganisaties van de private mediabedrijven, de facilitaire bedrijven en de producenten.

 

Het charter werd eind 2013 getekend, maar de VRT-bonden vragen zich af of er al concrete resultaten zijn bereikt. "Hebben we de spelers in de mediasector aangespoord om de geldende sociale wetgeving te respecteren? Hebben we de faire concurrentie tussen de verschillende spelers gegarandeerd?"

 

De bonden vinden alleszins dat de VRT een voortrekkersrol moet blijven spelen. "De VRT moet sociaal marktversterkend zijn. We vragen dat het Sociaal Charter ook in de praktijk wordt gerealiseerd en dat dit in de nieuwe beheersovereenkomst verankerd wordt."

 

De openbare omroep kan ook een voortrekkersrol spelen in de creatief uitvoerende tak van het media-maken. De VRT moet volgens de vakbonden kunnen samenwerken met de sectoren kunst, muziek, toneel, mode, design, erfgoed en musea.

 

De bonden denken concreet aan een coöperatief en co-creatief model voor ontwerpers en makers van decors, kostuums, grime, special effects en rekwisieten. "De VRT wordt zo een voortrekker van een overkoepelend Vlaams decorhuis, kostuum- en rekistietenhuis", zegt Lut Gouwy van het VSOA.

 

"Dat kan in combinatie met de bewaring en het delen van de materiële zaken en de stock die bij deze sectoren horen. We zien dit huis als een plaats waar alle Vlaamse socio- en multiculturele organisaties, privaat en openbaar, groot en klein, hun creativiteit en ideeën kunnen samenvoegen, delen en bewaren."

 

Verder willen de bonden dat de openbare omroep voortrekker is in de begeleiding van toekomstige mediamakers. "We willen meer samenwerken met media-academies, het audiovisuele onderwijs, het grafische en kunstonderwijs, met vak- en ambachtopleidingen. We vragen een VRT waar plaats, ruimte en tijd is voor experimenteren, voor fouten, leren en proberen", aldus Gouwy.

 

Verder hielden de bonden, zoals verwacht, een uitgebreid pleidooi voor een "complete, sterke, kwaliteitsvolle, onafhankelijke en wendbare" VRT. Ze pleitten ook voor een sterke en complete financiering. "Een kleine VRT leidt naar een kleine sector in alle betekenissen van het woord", aldus Luk Vandenhoeck van het ACOD. "Een sterke VRT zorgt voor een sterke sector, ook op alle vlakken. We gaan voor een VRT van en voor iedereen, voor een maatschappelijk relevante VRT, voor een menselijke VRT."

De Redactie

.

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.