04-06-15

Zanger Albert West is vanochtend overleden

Zanger Albert West is vanochtend overleden

.

De Brabantse zanger Albert West is vanochtend overleden. Hij was 65 jaar. West werd vorige week aangereden en lag sindsdien in een ziekenhuis in Tilburg.

 

persfoto-albert.jpg

 

Albert West werd vooral bekend met covers van nummers uit de jaren 60. Tijdens zijn 48 jaar durende carrière had hij meerdere hits, zoals Give a little love (met Albert Hammond), Mockin' Bird Hill en Amarillo. Hij nam albums op met verschillende internationale artiesten, onder wie Helen Shapiro en Tony Christie.

 

Positief

De zanger raakte een paar jaar geleden deels verlamd, waardoor hij zijn carrière moest beëindigen. Toch was hij altijd optimistisch en bleef hij knokken voor een comeback, staat in een verklaring van zijn familie.

"Vanmiddag stond er eigenlijk een afspraak in de agenda om over een nieuwe cd te praten", zegt zijn manager. "Die droom heeft Albert niet mogen voltooien."

 

Aanrijding

Tijdens zijn revalidatie werd West vorige week op zijn driewieler aangereden door een racefietser. Hij werd zwaargewond opgenomen op de intensive care.

"Bij het krieken van de dag, juist terwijl de vogels rond het St. Elisabeth Ziekenhuis met hun eerste lied begonnen, sloot onze Appie daar voorgoed de ogen", zegt zijn familie.

Albert Westelaken, zoals Albert West geboren werd, begon zijn muzikale carrière in 1969 bij The Shuffles. Er kwamen optredens op televisie zoals bij Willem Duys in Voor de Vuist weg en The Shuffles stonden in alle tienerbladen. Cha-La-La, I Need You was de eerste hit van de groep, dat daarmee in 1969 en 1970 liefst negentien weken in de top-40 stond. Het nummer werd niet alleen goud in Nederland, maar een wereldsucces met meer dan vijf miljoen verkochte singles.

 

Daarna scoorde ook Bitter Tears, de tweede single, heel goed in Nederland. Er werden in 1971 in totaal vijf singles uitgebracht die allemaal een hitnotering haalde: Without You (nummer 16), The Way the Music Goes (nummer 12) en Teardrop on Teardrop (nummer 24). De band stond bijna twee jaar lang onafgebroken in de top-40. In 1973 stapte Westelaken uit The Shuffels en ging solo verder onder de naam Albert West.

 

In 1975 deed West een poging op het het Nationaal Songfestival met het nummer You and me, maar daar verloor hij van de latere winnaar van het Eurovisiesongfestival Teach-in, dat Nederland vertegenwoordigde met Ding-A-Dong.

 

Het laatste echte wapenfeit van West was de carnavalshit Amarillo, waarmee hij ook figureerde in een reclamespot van biermerk Bavaria. De in Den Bosch geboren West werd eind 2012 getroffen door een ruggenmerginfarct, wat het einde van zijn zangcarrière betekende.

Hier de single Zo Lang, het laatste liedje dat West uitbracht.

 
tijdsbalkje rood 

15:38 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.