28-06-15

NL:Russen azen op Nederlandse radiofrequenties

NL:Russen azen op Nederlandse radiofrequenties

 

Zet in Londen je DAB-radio aan, en bij de namen van de radiostations die voorbij scrollen zie je ook de naam “Radio Sputnik” staan. Een Engelstalig radiostation met veel nieuws over Groot Brittannië, maar ook over de rest van Europa.

.

file_6467.jpg

.

Lokaal en internationaal nieuws en betaald door het Kremlin in Moskou. Gewoon op de radio te ontvangen te midden van de Britse publieke en commerciële radiozenders.

 

Ook in Duitsland en Oostenrijk is Radio Sputnik (ook te beluisteren via satelliet de Astra 1 op 19,2° Oost) bezig met het verwerven van frequentieruimte om de Duitstalige variant van het radiostation, die reeds bestaat, ook in de ether uit te kunnen zenden. Op DAB+, maar daar waar het even kan ook op FM. Volgens bronnen bij Radio Sputnik is het de bedoeling dat overal waar men zendvergunningen kan bemachtigen, er een lokale variant in de taal van het land komt van Radio Sputnik. Ook Nederland staat op het verlanglijstje.

 

Doelstelling ??


Radio Sputnik zag het licht in november vorig jaar. Doelstelling is het brengen van alternatief nieuws en het verzorgen van radio-uitzendingen voor luisteraars buiten Rusland. Reeds nu wordt er in 29 verschillende talen uitgezonden. Naast het Engels zijn dit onder meer het Fins, Spaans, Portugees, Frans en Duits. De werkwijze is steeds dezelfde: in een land waarin men actief wordt; wordt een redactie opgetuigd. Deze redactie beheert de en verzorgt de radio-uitzendingen voor het desbetreffende land.

 

1 miljard euro


Het budget dat het Kremlin dit jaar beschikbaar heeft gesteld voor bestaande en nieuwe operaties van Radio Sputnik en de TV-variant Russia Today is maar liefst 650 miljoen euro. Volgend jaar wordt dit verhoogd naar 1 miljard euro.

 

Russisch tegengeluid


Het station laat een ‘Russisch tegengeluid’ horen ten opzichte van wat doorgaans in westerse media wordt gerapporteerd. Zo is momenteel in de uitzendingen te horen, en op de site sputniknews.com te lezen, dat er een getuigenverklaring is dat vlucht MH17 van Malaysia Air is neergehaald door de Oekraïnse luchtmacht. In westerse media komt vooral voorbij dat het een Russische raket was die vlucht MH17 neerhaalde. Bij de ramp kwamen 194 Nederlanders om het leven.

 

Met de propaganda-uitzendingen lijken de dagen van de koude oorlog weer teruggekeerd. In de vorige eeuw waren krachtige midden- en kortegolfzenders vanuit Rusland prima in Nederland te ontvangen. Daarop werd onder de naam “Radio Moskou” ook een uur per dag in de Nederlandse taal uitgezonden. Die Nederlandstalige uitzendingen hielden ruim 60 jaar stand; van 1930 tot 1994. 

 

198b.jpg

 

Anno 2015 heeft het Kremlin nu zijn zinnen gezet op het verkrijgen van FM- en DAB+ frequenties in het land zelf waar men te horen wil zijn. Overigens is ook China zeer actief in de Europese ether. Maar China maakt nog wel vooral gebruik van midden- en kortegolfzenders. Zo wordt onder meer de oude, vroeger ook in Nederland drukbeluisterde AM-zender van RTL in Luxemburg, al enkele jaren afgehuurd voor uitzendingen van China Radio International in allerlei Europese talen, betaald door Peking.

 

Grote buitenlandse mediabedrijven hebben al jaren geen serieuze belangstelling meer voor de Nederlandse radiomarkt. Het opzetten van een nieuw commercieel radiostation vergt vele jaren aan investeringen, en de terugverdienkans is beperkt. Buitenlandse mogendheden hebben dit probleem echter niet. Binnenkort neem Minister Kamp van Economische Zaken een besluit of de huidige FM-vergunningen worden verlengd of dat er een veiling komt. Mocht die veiling er komen; dan is de kans reëel dat stations als Sky Radio of BNR zullen moeten opbieden tegen de propagandazender van Vladimir Putin.

.

RadioNL (Martin Slijper)

.

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.