13-06-15

Duitsland:Amerikaanse legerzender AFN stopt op AM

Duitsland:Amerikaanse legerzender AFN stopt op AM

.

De Amerikaanse legerzender AFN (American Forces Network) stopt met uitzenden via de middengolf in Duitsland. In 2013 werd de sterke zender bij Frankfurt/Mainz al uitgezet, de overige vijf AM-zenders gaan nog dit jaar uit. Daarnaast worden ook enkel FM-zenders afgestoten meldt Radioszene.

 

file_85736.jpg

 

AFN maakt radio voor Amerikaanse strijdkrachten die buiten de VS gestationeerd zijn, waaronder in het Nederlandse Brunssum en enkele locaties in Duitsland. In 2013 werd wegens bezuinigingen de sterke middengolfzender 873 kHz (120 kW) in de regio Frankfurt/Mainz uitgezet.

 

Nog dit jaar gaan ook de andere vijf AM-zenders uit. Het betreft hier de frequenties 1143 kHz (1kW) in West-Duitsland, 1107 kHz (10 kW) en 1485 kHz (0,3 kW) in het noorden van Beieren en 1485 kHz (0,3kW) in het zuiden van Beieren.

 

Met het uitschakelen van de vijf middengolfzenders wordt het steeds stiller op AM in Duitsland. Veel publieke radiostations zijn al gestopt met uitzenden op AM. Begin juli stopt de WDR op AM, terwijl eind september ook de publieke omroep voor beieren afscheid neemt van AM.

 

Naast vijf AM-zenders geeft AFN ook enkele FM-zenders op. In Pirmasens, in de deelstaat Rijnland-Palts, wordt de frequentie 103.0 FM (0,4 kW) afgestoten. In de regio Frankfurt/Mainz stopt AFN via de sterke frequentie 98.7 FM (50 kW).

 

In plaats hiervan gaat de legerzender in Mainz uitzenden op 103.7 FM (0,5 kW). Deze frequentie wordt momenteel door de landelijke publieke zender Deutschlandfunk gebruikt. De kans is groot dat Deutschlandfunk in ruil hiervoor de sterke frequentie 98.7 FM krijgt.

 

Wat de gevolgen van de bezuinigingen voor AFN in Nederland zijn is niet duidelijk. Eerder liet de legerzender weten geïnteresseerd te zijn in de (sterke) FM-frequenties van de Canadese legerzender CFR-RFC in Limburg. Of dit nog doorgaat is niet bekend.

.

RadioNL (Martin Slijper)

.

tijdsbalkje rood 

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Web | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.