31-05-15

Radio van toen (2):Radio Saturnus- (Denderleeuw, Essene, Teralfene)

Radio van toen (2):Radio Saturnus

102,20 MHz – 105,40 MHz – 105,10 MHz   (Denderleeuw, Essene, Teralfene)

.

Na de inbeslagname vanRadio El Pirato was de Denderstreek (even) vrij van piratenzenders. Enige tijd later doken nieuwe initiatieven op zoals Radio Ternat, Radio Del Sol en Radio Saturnus om er een paar op te sommen.


Na de inbeslagname van Radio El Pirato was men in Denderleeuw ook al van plan om met Radio Saturnus te starten en meteen als een volwaardige radio.

 

Groepsfoto%20DJ%20Radio%20Saturnus%20(uit%20Joepi%20van%2011-3-1981).jpg

Vooraan Patrick Van De Laaren net achter hem Guido Dela Bastita.Links en rechts van Guido voorlopig (nog) onbekend. Achteraan van links naar rechts:John Mix,Ingrid Van Brabant, wijlen Jo Van Vlaanderen, Raf Haegeman,onbekend,John Livingstone,wijlen Patrick Breydel en wijlen Marleen Van Liedekerke.

 


John Livingstone, Patrick Van De Laar, Patrick Breydel en Guido Dela Bastita namen toen het initiatief. Jempie Starlight van Radio El Pirato had zich bij de ploeg van Radio Saturnus aangesloten. In afwachting van het proces hield hij zich op de achtergrond en nam zijn programma’s op op band. Hij veranderde daarom zijn naam in Pieter Van Banden. Als benaming werd eerst Radio Denderstreek naar voren geschoven.

Maar het werd Radio Saturnusomdat men zich niet aan een bepaalde regio zou binden.

 

radio-saturnus-1.jpg


Er werd een leegstaand pand gevonden in de Koopwarenstraat in Denderleeuw. De volledige inrichting van het huis en de installatie van de studio’s werd een zware lichamelijke en geestelijke inspanning. Alle medewerkers, de meesten waren nog student, haalden ook een groen briefje van 5000 BEF (125€) uit hun portefeuille om het nodige te financieren. Tevens zou aan iedere medewerker per week 100 BF (2,5€) gevraagd worden als bijdrage om nieuwe fonoplaten aan te kopen. Het was de bedoeling om van start te gaan op 1 september 1980.

.

Tijdens de opbouw en testen van de zender waren er veel tegenslagen. Allereerst ontplofte de mazoutkachel. Het resultaat was dat alle ruimtes onder het roet lagen en er was juist geverfd en behangen. Eén van de jongste medewerkers had de volledige boel gestofzuigd. Na het werk constateerde hij dat een vrouwelijke collega er pikzwart uitzag. Er bleek geen stofzak in de stofzuiger te zitten.

.

Er was een praktisch onafgebroken alarm in verband met een mogelijke gerechtelijke actie. Herhaaldelijke keren werd de studio gedemonteerd en ontruimd want men wilde kost wat kostvermijden dat alles in beslag zou worden genomen. Ook werd in eerste instantie een (test-) antenne gemonteerdop een mast die gewoon door het open dakvenster werd gestoken. Het deed de medewerkersmeteen denken aan een periscoop van een duikboot. De zender werd inmiddels een paar getest op de frequentie 102,20 MHz zonder muziek te spelen.

 

Volgende week deel 3

Met dank aan Muziekmuseum Vlaanderen

Vrijeradio.be en Radio Saturnus Story

 

Gunnar Walgraeve 

 

vrije radio.be.jpg

 

tijdsbalkje rood   

00:06 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Astra 2:BBC via satelliet deze zomer met extra kanalen

Astra 2:BBC deze zomer via satelliet met extra kanalen

.

Satellietkijkers kunnen tijdens de zomermaanden tijdelijk meer BBC-zenders bekijken. De uitbreiding betreft het aantal zogenaamde Red Button-kanalen van de Britse omroep (ook gekend in Vlaanderen als digitale kanalen)

.

ASTRA_2d.jpg

.

Omdat de BBC de Red Button-kanalen ongecodeerd uitzend (Free To Air) , kunnen ook satellietkijkers in Nederland en België naar deze zenders kijken. BBC zet de extra kanalen tijdens de zomermaanden onder meer in op het tennistoernooi Wimbledon en om het muziekfestival Glastonbury zo volledig mogelijk live in beeld te brengen.

 

max.jpg

 

Het kanalenaanbod bestaat uit zes kanalen waarvan één in HD-kwaliteit te bekijken is. De BBC Red Button-kanalen worden op de Astra2-satelliet op 28,2° Oost via de frequentie 12.422 GHz.(H) met SYM 27.500 en FEC 2/3 uitgezonden.

 

gla.jpg

 

TotaalTV (Jarco Kriek)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Apple intimideert grote muzieklabels

Apple intimideert grote muzieklabels

.

Volgens technologiewebsite TheVerge zet Apple grote muzieklabels onder druk om hun muziek van Spotify te halen als de muziekstreamingdienst een gratis versie blijft aanbieden. Op die manier hoopt de technologiereus zijn eigen dienst Beats Music populair te maken. Het Amerikaanse Hof van Justitie zou de dubieuze praktijken van Apple inmiddels onderzoeken.

.

spot.jpg

.

Spotify heeft een overeenkomst met verschillende muzieklabels om zowel gratis als betaalde content aan te bieden. Volgens de bronnen heeft Apple verschillende labels onder druk gezet om muziek alleen voor de betaalde versie beschikbaar te maken.

.

Naast Spotify heeft Apple ook YouTube in haar vizier. Volgens de bronnen heeft Apple aan Universal gevraagd of het zijn label niet meer gratis via de videodienst wil aanbieden. De verloren kosten zouden door Apple zelf vergoed worden.

.

Apple doet dit alles om zijn eigen muziekstreamingdienst populair te maken. Die zal binnenkort gelanceerd worden en is gebaseerd op Beats Music. Volgens geruchten kunnen klanten kiezen uit twee soorten abonnementen: eentje van 10 dollar per maand en eentje van 15 dollar per maand.

.

Eerder beschuldigde Jay Z, de eigenaar van Tidal, Apple al van het opzettelijk vertragen van updates voor de app van de muziekstreamingdienst. Daarnaast gaat het gerucht dat Apple artiesten benadeelt die muziek op Tidal lanceren zoals Beyoncé en Rihanna.

.

De gratis variant van Spotify ligt al sinds 2014 onder vuur nadat Taylor Swift besloot om al haar muziek te verwijderen van de streamingdienst omdat ze er te weinig aan zou verdienen.

.

Metro

.

tijdsbalkje rood    

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-05-15

Eén:Vanaf 1 juni terug de zomer in met ‘1000 zonnen’

Eén:Vanaf 1 juni terug de zomer in met ‘1000 zonnen’

 

F.C. De Kampioenen-acteur Marijn Devalck is in het nieuwe seizoen van het Eén-programma ‘1000 zonnen’ dat op 1 juni van start gaat, te bewonderen als reisgids.

 

1000_stoel_algemeen_302.jpg

 

Marijn Devalck ontpopt zich in de nieuwe rubriek ‘Visite Guidée’ van het populaire VRT-programma als geboren reisleider. Hij neemt elke aflevering een handvol gepensioneerden die hij op sleeptouw neemt in zijn hippiebus door Wallonië. Samen met zijn gezelschap ontdekt hij de toeristische toppers in Wallonië.

 

1000-zonnen.jpg

 

‘1000 zonnen’ brengt vanaf maandag 1 juni tot en met vrijdag 28 augustus de zomer binnen handbereik van de kijker. In nieuwe en vertrouwde rubrieken kijkt 1000 zonnen door een zomerse bril naar wat de Vlaming bezighoudt in de zomer. Wim Lybaert zal zijn volk leren moestuinen in de nieuwe rubriek ‘ De vierkante eter’, Ketnet-held Sieg De Doncker waagt zich een zomer lang aan de meest gewaagde interimjobs in zijn nieuwe rubriek ’12 stielen’. Katrijn Van Bouwel brengt dan weer rust op de festivalwei in de rubriek ‘De Festivalfee’. En voor het nodige knuffelgehalte zorgt dan weer Zobie, de Franse bulldog, die rondsnuffelt bij mensen op zoek naar straffe verhalen.

 

Voor de liefhebbers van de rubriek De Stoel is er ook goed nieuws. Deze populaire rubriek keert ook dit jaar weer terug op het televisiescherm.

 

Logo Eén-.jpg

 

Lees hier alles over de nieuwe rubrieken van ‘1000 zonnen’.

.

Gva.be

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Apple met nieuwe muziekdienst in juni al?

Apple met nieuwe muziekdienst in juni al?

.

Apple zou nog niet alle contracten met muzieklabels voor zijn nieuwe streamingdienst rond hebben, maar de dienst toch in juni willen presenteren.

.

apple-logo.jpg

.

Dat melden bronnen tegenover 9to5Mac, uren nadat muziektijdschrift Billboard op basis van andere bronnen verslag deed van de vertraagde contractbesprekingen.
.

Volgens Billboard zorgt die vertraging ook voor een verlate introductie van Apple's nieuwe streamingdienst. De bronnen van 9to5Mac betwisten dat, en spreken nog altijd van een introductie tijdens ontwikkelaarsconferentie WWDC in juni.

.

De nieuwe muziekdienst zou dan worden gepresenteerd naast iOS 8.4 en iTunes 12.2. Hoewel één van de bronnen van Billboard inderdaad wijst op een vertraging van de streamingdienst, wijst een andere bron op Apple's verleden van snelle deals met grote muzieklabels.

.

Apple beheert sinds overname van Beats streamingdienst Beats Music, maar zou die dienst volledig willen vernieuwen, omdopen en van veel meer muziek willen voorzien. Om dat te bereiken zou Apple flink op zijn strepen gaan staan.

.

Zo zou Apple de muzieklabels onder druk zetten te stoppen met het steunen van de gratis variant van Spotify. Apple zou in tegenstelling tot de grootste streamingdienst ter wereld geen gratis versie willen aanbieden, enkel een betaalde dienst.

.

Volgens geruchten zou Apple zijn concurrentie door het tegengaan van gratis streamingdienst een hak willen zetten, en zijn eigen zo aantrekkelijker willen maken.

.

Muzikanten hebben al langere tijd commentaar op gratis varianten van streamingdiensten. Populaire artiesten als Taylor Swift willen hun muziek enkel tegen betaling aanbieden, Swift verdween daarom van Spotify.

.

Spotify verdedigt zijn gratis versie altijd als noodzakelijk om betalende klanten mee te werven. Zo'n driekwart van de Spotify-gebruikers luistert de gratis en met advertenties ondersteunde variant.

.

Nu.nl

.

tijdsbalkje rood  

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Radio 2:Zeg het met een song in De popcollectie

Radio 2:Zeg het met een song in De popcollectie

.

U hoort u op zaterdagnamiddag tussen 13 en 16 uur al een tijdje geen 'Topcollectie' meer maar wél de 'Popcollectie'.Uw presentator van dienst is in dit geval Lars De Groote.

.

De Popcollectie lars de groote.png

.

De Popcollectie: de muzikale zaterdagmiddag van Radio 2, met het popnieuws van de jongste dagen, een vooruitblik op interessante concerten en de inmiddels al bekende 80-secondenquiz: geef 8 juiste antwoorden in 80 seconden tijd en win 80 euro.

.

Zin om mee te spelen? Klik dan hier om je in te schrijven!

.

ZEG HET MET EEN SONG!

.

Heb je een boodschap voor het thuisfront? Voor je collega’s? Voor je lief?

.

Sms ‘m naar 6042 (50 cent per bericht) en kies er je favoriete plaat bij.

.

De 'Popcollectie van Radio 2 op zaterdag tussen 13 en 16 uur.Men zegge het voort !

.

logo Radio 2 dicht bij jou.jpg

.

Radio 2

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-05-15

Tesla introduceert accu voor huishoudens met zonne-energie

Tesla introduceert accu voor huishoudens met zonne-energie

.

De accu van Tesla slaat zonne-energie op, zodat de energie later beschikbaar is momenten dat er minder energie wordt gegenereerd, zoals in de nacht. Er bestaan al wel accu's die dat doen, maar volgens Tesla-ceo Elon Musk zijn de accu's van concurrenten duur, onbetrouwbaar en "slecht op elke manier". Tesla denkt dat beter te kunnen. 

.

tesla.jpg

.

De Powerwall is van hetzelfde type als Tesla gebruikt in zijn auto's: het is een grote lithium-ion-accu, die bijvoorbeeld in de garage aan de muur kan worden gehangen. De huis-accu komt in twee varianten: een 10 kWh-versie en een 7 kWh-versie. De accu's kunnen oneindig worden gecombineerd voor een grotere capaciteit. 

.

Naast de accu's voor huishoudens zal Tesla ook met grotere versies komen voor zakelijk gebruik: Powerpacks. Die zijn beschikbaar in blokken van 100 kWh, die gecombineerd kunnen worden tot een capaciteit 10 mWh.

.

De accu laadt in principe op met zonne-energie, maar kan ook worden aangesloten op het energienetwerk om op die manier op te laden wanneer dat nodig is. In dat laatste geval gebeurt dat op een 'slimme' manier: de batterij laadt tijdens daluren zodat er geld wordt bespaard. 

.

De accu's zijn komende zomer in de Verenigde Staten beschikbaar, voor 3.000 dollar voor de 7 KwH-versie of 3.500 dollar voor de 10 kWh-versie. Europese beschikbaarheid en prijzen zijn nog niet bekend.

.

Nu.nl

.

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Apple vraagt patent aan voor stylus

Apple vraagt patent aan voor stylus

.

Toen de betreurde Steve Jobs zijn eerste iPhone voorstelde, sprak hij heel schamper over de stylus als mogelijk inputtoestel voor deze nieuwe soort consumententoestellen. Nee, de stylus was niet aan hem besteed: Jobs meende dat je geen stylus moet gebruiken wanneer je een veel beter input-apparaat altijd bij je hebt: je eigen vingers.

.

soft.jpg

.

En toch blijkt nu dat Apple een patent aangevraagd heeft voor een stylus. Het is ook niet het eerste patent voor dergelijke apparaatjes dat Apple op zijn naam heeft staan. Maar dit keer is het dan ook geen gewone stylus: het ding zou in staat zijn om wat je op een stuk papier schrijft, draadloos over te brengen naar het scherm van je smartphone of computer. Daarvoor zou het toestelletje gebruik maken van accelerometers, hardware voor draadloze communicatie en eigen opslagruimte.

.

Dus in die zin zal Steve Jobs misschien vrede kunnen nemen met deze stylus, want je gaat er niet rechtstreeks mee op het scherm van je iPhone aan de slag.

.

Toch verwondert het ons dat Apple een dergelijk patent in de wacht zou kunnen slepen. Een gelijkaardige pen bestaat immers al: de LiveScribe. Zij wordt aanbevolen om notities te maken tijdens een cursus op de unief, of notulen tijdens een vergadering. De bewegingen worden genoteerd, en de handgeschreven notities overgebracht naar een scherm. Zelfs de audio kan met de pen opgenomen worden. Het enige verschil zou zijn dat je voor de iStylus geen speciaal notitiepapier nodig hebt.

.

Benieuwd wat deze iStylus meer gaat kunnen dan de LiveScribe... als hij er ooit komt natuurlijk!

.

.

Bericht: NeTTies

.

Radio19 (Hilde Vangool)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Bijna 60 pct van nieuwe auto’s voorzien van DAB-radio in VK

 

Bijna 60 pct van nieuwe auto’s voorzien van DAB-radio in VK

.

Het aantal nieuwe auto’s in het Verenigd Koninkrijk voorzien van een DAB-ontvanger is in september gestegen naar 58%. In totaal kwamen er 246.000 voertuigen van de band waarin digitaal naar de radio geluisterd kan worden. Twee jaar geleden was dit nog slechts 30%. Het afgelopen jaar zijn er al 1,26 miljoen nieuwe auto’s met DAB-ontvanger verkocht.

.

Luisteren naar de radio via DAB vindt in het Verenigd Koninkrijk nog hoofdzakelijk thuis en op het werk plaats. In de auto wordt nog steeds massaal op FM, en in mindere mate AM, afgestemd. Dit komt doordat autofabrikanten lange tijd geen heil zagen in digitale etherradio en nieuwe auto’s dus niet standaard voorzien werden van een DAB-ontvanger.

.

Maar omdat 22% van al het radio luisteren in de auto plaatsvindt, is het voor radiostations van belang dat zij via de ether ontvangen kunnen worden. En dit geldt al helemaal voor radiostations die wel via DAB uitzenden, maar niet (overal) via FM of AM, zoals BBC 6 Music, Absolute 80s, Kiss, Jazz FM, Capital Xtra en BBC Radio 5 Live Sports Extra.

.

Doordat steeds meer landen DAB(+) introduceren, is ook de automobielbranche tot inkeer gekomen en worden steeds meer nieuwe auto’s standaard geleverd met een DAB-radio. Bijna alle grote automerken in het Verenigd Koninkrijk leveren hun modellen al standaard met een DAB-ontvanger.

.

In september steeg het aantal nieuwe auto’s voorzien van een DAB-radio naar 58%, wat neer komt op 246.000 voertuigen. Ter vergelijking: begin 2012 was 26,4% van de nieuwe auto’s voorzien van een DAB-radio. Begin 2010 stond de teller zelfs nog op 0. Inmiddels worden er zelfs meer DAB-autoradio’s verkocht dan huis-, tuin- en keuken-DAB-radio’s.

.

dab+ autoradio.jpg

.

Niet alleen het aantal nieuwe personenauto’s met een DAB-radio steeg, maar ook het aantal “commerciële voertuigen” (bussen, bestelauto’s, vrachtwagens en taxi’s). Inmiddels ligt dit percentage op 12%. Dit was een jaar geleden nog slechts 1%.

.

Betere ontvangst

.
Nog steeds wordt er hard gewerkt aan verbetering van de DAB-ontvangst. Inmiddels in de landelijke multiplex van de BBC al in 95% van het Verenigd Koninkrijk te ontvangen. Eerder dit jaar nam de omroep zelfs zijn 250e DAB-zender in gebruik.

.

De landelijke multiplex van voor commerciële radio van Digital One, waarop onder meer Classic FM, Absolute Radio, Kiss, Capital Xtra, Absolute 80s en LBC uitzenden, heeft momenteel een dekking van 87%. Dit jaar worden er nog vier nieuwe zenders in gebruik genomen. In 2015 volgen er nog eens vijf, waardoor de ontvangst verder verbeterd wordt.

.

Daarnaast is het de bedoeling dat er een tweede landelijke multiplex voor commerciële radio bijkomt. Mediaregulator Ofcom is momenteel bezig met de verdeelprocedure hiervoor.

.

RadioNL (Martin Slijper)

.

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-05-15

Vlaanderen gaat DAB+ koppelen aan FM-licenties

Ook Vlaanderen gaat DAB+ koppelen aan FM-licenties

.

In navolging op Nederland gaat ook Vlaanderen DAB+ koppelen aan FM-licenties. Dit liet de Vlaamse minister van Media Sven Gatz weten tijdens de lancering van DAB+ in Brussel. Momenteel zenden zeven commerciële radiostations via DAB+ uit, maar grote spelers als Q-music, Joe FM en Nostalgie ontbreken vooralsnog.

 

DAB+ logo.png

 

Sinds vorige week zenden Top Radio, VBRO Radio, Radio Maria, Radio FG, Radio Stad, Club FM en Family Radio uit via DAB+ in de regio Brussel. Q-music, Joe FM en Nostalgie doen vooralsnog niet mee. Zij genieten momenteel van een voorkeurspositie om in heel Vlaanderen op FM te ontvangen te zijn. Via DAB+ wordt de concurrentie flink groter en dus is het zaak om de luisteraar op FM te houden.

 

0025.jpg

 

Toch vindt Gatz (foto VRT) het belangrijk dat ook de grote radiozenders via DAB+ gaan uitzenden. Daarom wordt hetzelfde systeem als in Nederland gekozen. “Wanneer wij de vernieuwde (FM) radiofrequenties in de eerste helft 2017 opnieuw gaan uitdelen, dan zullen we daar digitale verplichtingen aan vast gaan hangen,” zo liet Gatz weten aan Club FM. “Met andere woorden: je zult nog een FM-frequentie kunnen krijgen als je mee gaat investeren in DAB+.”

 

Mocht de digitalisering doorzetten dan verwacht Gatz in 2025 FM af te kunnen schakelen.

 

Hoe de FM-licenties in 2017 verdeeld gaan worden is nog niet duidelijk. Wel is duidelijk dat er niet geveild gaat worden, zoals in Nederland in 2003 wel het geval was en mogelijk in 2017 opnieuw. Gatz: “Dat heeft op korte termijn wel voor middelen in de staatskas gezorgd, maar helaas is het radiolandschap in Nederland momenteel niet zo gezond. Wij doen het veel beter.”

 

Klembord01.jpg

Luister naar het interview, klik op de afbeelding

 

Daarnaast is Gatz van mening dat het niet altijd noodzakelijk is om iets te veranderen: “Wat goed is daar moet je misschien niet teveel aan schudden en willen veranderen. Wij hebben een vrij mooi radiolandschap.” De komende maanden gaat de minister dan ook bekijken hoe de FM-licenties opnieuw verdeeld gaan worden.

.

RadioNL (Martin Slijper)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende