07-06-15

Radio van toen (3):Radio Saturnus

Radio van toen (3):Radio Saturnus

102,20 MHz – 105,40 MHz – 105,10 MHz   (Denderleeuw, Essene, Teralfene)

 

Op 1 september 1980 was het dan zo ver. De éérste officiële plaat op Radio Saturnus ging de ether in. Het was Windsurfin’ van The Surfers. Technicus John Mix had de eer om die plaat te starten. Er werd gespeeld met de Lenco L78 platenspelers. Op de achtergrond hoorde je urenver de rumble. Je hoorde zelf goed 'de klik' bij het starten van iedere plaat omdat er nog geen ontstoorde quickstart aanwezig was op de platenspelers.
Volgens de organisatie voldeed de zender aan de strengste normen. Het vrij sterke signaal stoorde niet de luchtvaart-en de televisiebanden. Dat was misschien ook één van de redenen waarom Radio Saturnus nooit werd opgepakt.

 

STUDIO2 1985 saturnus.jpg

jp14.jpg

Studio 2 Radio Saturnus (Schettenberg) rond 1985

 

In het begin werden enkel programma’s gemaakt tussen 19:00 en middernacht. Tijdens het weekend stond de zender de ganse dag aan. De verantwoordelijken vonden toch dat het niet zo veilig was om radio te maken in Oost Vlaanderen. Er werd besloten om uit te wijken naar het Vlaams Brabantse Essene omdat de instanties daar toleranter waren. De studio werd goed weggestoken op een zolder van Manège
Klerckenshof. Alles moest dus terug opgebouwd worden en dat bleek mee te vallen want de medewerkers hadden daar ondertussen toch wel een goede ervaring mee.

 

Koopwarenstraat%20studio%20saturnus.jpg

Vrij uniek is deze (kranten) foto van de allereerste studio van Radio Saturnus. Ze zitten hier in de Koopwarenstraat in Denderleeuw oktober/november 1980 net voor het éérste fanbal. Vermoedelijk is hier John Mix aan het werk met zijn 'Non-Stop' programma. Voor de technieker zie je een raam, daar zat normaal de omroeper...DJ Zelf presenteerde Jempie Starlight  van hieruit een 78-toerenplatenprogramma met aan de techniek Patrick Van De Laer.Links de allereerste bandopnemer en rechts de twee eerste Lenco draaitafels !

 

Harry%20Tiger1-Radio%20Saturnus%20(1981).jpg

Harry Tiger in 1981 op Radio Saturnus (Schettenberg)

 

Na enige tijd werd de weekprogrammatie uitgebreid van 13:00 tot 01:00. Het noodlot bleef echter toeslaan want op een bepaalde dag bleek de zender gestolen te zijn.
Gelukkig werd deze vrij snel in Brussel terug gevonden. Het bleek dat de eigenaar van de zender hem had verwijderd om een tot hiertoe onbekende reden. Na de nodige reparaties kon Radio Saturnus terug in de lucht.
Op 27 december 1980 organiseerde de omroep het eerste fanbal. Dit ging door in zaal Sportwereld te Hekelgem. Onder andere Emily Starr, Paul Anderson, Danny Ficher en Patty Devick traden toen op.

 

saturnus Erik Lente.jpg

Medewerker Erik Lente (we vermoeden rond 1981)

 

De locatie in Essene was minder gunstig voor het ontvangstbereik. Er kwamen klachten van een groot aantal luisteraars die de radio minder goed konden ontvangen. Er werd besloten om terug te verhuizen en vrij vlug vond men toevallig een veel hoger pand gelegen in de Daalstraat te Teralfene boven op de Schettenberg. Er werden twee studio’s geïnstalleerd en de onder andere de 2 Lenco‘s werden vervangen door Technics platenspelers. De zender werd aangesloten aan antennes gemonteerd op een moderne hoge zendmast. Het resultaat was dat het ontvangstgebied heel wat groter werd.

 

radio-saturnus-wiet-van-baekelandt-manege.jpg

Medewerker Wiet Van Baekelandt in de studio te Essene (1981)

.

Volgende week deel 4

 

Met dank aan Muziekmuseum Vlaanderen

Vrijeradio.be en Radio Saturnus Story

 

Gunnar Walgraeve 

 

Lees ook: Radio van toen (2):Radio Saturnus- (Denderleeuw, Essene, Teralfene) 31/5/2015

Lees ook: Radio van toen (1):El Pirato - 101,80 MHz (Denderhoutem) 24/5/2015

 

vrije radio.be.jpg

 

tijdsbalkje rood   

 

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.