31-05-15

Radio van toen (2):Radio Saturnus- (Denderleeuw, Essene, Teralfene)

Radio van toen (2):Radio Saturnus

102,20 MHz – 105,40 MHz – 105,10 MHz   (Denderleeuw, Essene, Teralfene)

.

Na de inbeslagname vanRadio El Pirato was de Denderstreek (even) vrij van piratenzenders. Enige tijd later doken nieuwe initiatieven op zoals Radio Ternat, Radio Del Sol en Radio Saturnus om er een paar op te sommen.


Na de inbeslagname van Radio El Pirato was men in Denderleeuw ook al van plan om met Radio Saturnus te starten en meteen als een volwaardige radio.

 

Groepsfoto%20DJ%20Radio%20Saturnus%20(uit%20Joepi%20van%2011-3-1981).jpg

Vooraan Patrick Van De Laaren net achter hem Guido Dela Bastita.Links en rechts van Guido voorlopig (nog) onbekend. Achteraan van links naar rechts:John Mix,Ingrid Van Brabant, wijlen Jo Van Vlaanderen, Raf Haegeman,onbekend,John Livingstone,wijlen Patrick Breydel en wijlen Marleen Van Liedekerke.

 


John Livingstone, Patrick Van De Laar, Patrick Breydel en Guido Dela Bastita namen toen het initiatief. Jempie Starlight van Radio El Pirato had zich bij de ploeg van Radio Saturnus aangesloten. In afwachting van het proces hield hij zich op de achtergrond en nam zijn programma’s op op band. Hij veranderde daarom zijn naam in Pieter Van Banden. Als benaming werd eerst Radio Denderstreek naar voren geschoven.

Maar het werd Radio Saturnusomdat men zich niet aan een bepaalde regio zou binden.

 

radio-saturnus-1.jpg


Er werd een leegstaand pand gevonden in de Koopwarenstraat in Denderleeuw. De volledige inrichting van het huis en de installatie van de studio’s werd een zware lichamelijke en geestelijke inspanning. Alle medewerkers, de meesten waren nog student, haalden ook een groen briefje van 5000 BEF (125€) uit hun portefeuille om het nodige te financieren. Tevens zou aan iedere medewerker per week 100 BF (2,5€) gevraagd worden als bijdrage om nieuwe fonoplaten aan te kopen. Het was de bedoeling om van start te gaan op 1 september 1980.

.

Tijdens de opbouw en testen van de zender waren er veel tegenslagen. Allereerst ontplofte de mazoutkachel. Het resultaat was dat alle ruimtes onder het roet lagen en er was juist geverfd en behangen. Eén van de jongste medewerkers had de volledige boel gestofzuigd. Na het werk constateerde hij dat een vrouwelijke collega er pikzwart uitzag. Er bleek geen stofzak in de stofzuiger te zitten.

.

Er was een praktisch onafgebroken alarm in verband met een mogelijke gerechtelijke actie. Herhaaldelijke keren werd de studio gedemonteerd en ontruimd want men wilde kost wat kostvermijden dat alles in beslag zou worden genomen. Ook werd in eerste instantie een (test-) antenne gemonteerdop een mast die gewoon door het open dakvenster werd gestoken. Het deed de medewerkersmeteen denken aan een periscoop van een duikboot. De zender werd inmiddels een paar getest op de frequentie 102,20 MHz zonder muziek te spelen.

 

Volgende week deel 3

Met dank aan Muziekmuseum Vlaanderen

Vrijeradio.be en Radio Saturnus Story

 

Gunnar Walgraeve 

 

vrije radio.be.jpg

 

tijdsbalkje rood   

00:06 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.