24-05-15

Radio van toen (1):El Pirato - 101,80 MHz (Denderhoutem)

Radio van toen (1):El Pirato - 101,80 MHz (Denderhoutem)

.

Radio El Pirato was sedert eind 1979 in de ether,enkele maanden nadat Radio Contact en radio Capitale vanuit Brussel aan het uitzenden waren. Elke avond werden van 20:00 tot middernacht radioprogramma's gemaakt in een woning gelegen in de Advocaat De Backerstraat te Denderhoutem. Tijdens het weekend vonden uitzendingen plaats tussen 10:00 en middernacht. Er werd uitgezonden op 101,80 MHz met een zelfgebouwd zendertje dat een vermogen had van 5 Watt. Tevens werd direct in stereo uitgezonden. Het zendertje werd gekoeld met een gewone huisventilator en soms werd een vermogen van 7 Watt gehaald. Met dit vermogen kon men de radio zelf ontvangen in Dendermonde. Uiteraard kwam dat omdat de FM band nagenoeg leeg was tussen 100 en 108 MHz.

.

radio-el-pirato sticker.jpg

.

Het was een initiatief van verschillende radiofreaks uit de streek. Deze freaks waren CB-ers die tevens een voorliefde hadden met muziek. Na de stopzetting van de zeezender Radio Mi-Amigo was er in het Vlaamse radiolandschap een leegte ontstaan.

.

Terwijl de talloze vrije zenders elders in het land vrijwel ongemoeid werden gelaten, maakte de overheid in de provincie Oost-Vlaanderen korte metten met piratenzenders. Op woensdag 23 juli omstreeks 20u10, toen de zender pas werd aangestoken en de uitzendingen begonnen waren, doken drie politiecombi's, vele rijkswachters en BOB'ers opeens uit het niets op. In totaal stormden een 15 tal agenten op het gebouw van de radio af. De zender, platendraaiers, fonoplaten en een bandrecorder werden in beslag genomen. Vier of vijf medewerkers, waaronder Jempi Starlight, werden meegenomen voor ondervraging naar de rijkswachtkazerne in Haaltert. Jempi had bij de inval net genoeg tijd om zijn bandje met de begin-en eind tune van zijn programma 'Het Muziekmuseum' nog in zijn zak te kunnen steken. Later op de avond werden de opgepakte medewerkers reeds vrijgelaten.

.

Meteen ook het einde van de uitzendingen van Radio El Pirato...

.

Vrijeradio.be en Radio Saturnus Story

.

Gunnar Walgraeve 

.

tijdsbalkje rood   

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Web | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.