16-05-15

ERT weldra terug in de lucht en via satelliet?

ERT weldra terug in de lucht en via satelliet?

.

Het hing al langer in de lucht, maar nu is het dan toch zo ver: na een onderbreking van twee jaar zou de Griekse openbare omroep ERT de uitzendingen deze week hervatten. Voorlopig is het wachten op een signaal, vertelde eergisteren VRT-correspondent Bruno Tersago in "De ochtend".

.

ERT logo.jpg

.

Op 11 juni 2013 trok de toenmalige Griekse regering van premier Antonis Samaras vrijwel van het ene moment op het andere de stekker uit de ERT, de Griekse openbare omroep. Als reden hiervoor werden besparingen aangedragen. In de plaats kwam een soort openbare omroep light onder de noemer NERIT.

.

De huidige regering onder leiding van Alexis Tsipras van de linkse partij Syriza draait de klok nu terug en start de ERT opnieuw op. "Volgens Syriza was de sluiting van de ERT destijds goed voor slechts een minimale besparing", vertelt Tersago in "De ochtend". "Door het kijk- en luistergeld licht te verhogen, heeft ze voldoende geld gevonden om de ERT weer op te starten."

.

"Echt een belangrijke openbare omroep is de ERT nooit geweest. Wel had ze één grote sterkte en dat was haar geografische bereik. Griekenland is een uitgestrekt land met eilanden dicht bij de Turkse kust en bergachtige delen in het noorden. Overal was de ERT te zien. Toen de omroep verdween, konden veel Grieken plots geen Griekse zenders meer ontvangen. Daarin komt nu weer verandering."

.

"Waarschijnlijk komt de ERT later deze week terug in de ether. Er is een nieuwe directie aangesteld die zal moeten bepalen wie terug in dienst wordt genomen en onder welke voorwaarden. Naar alle verwachting zal de ERT vooral voor kritische journalistiek gaan staan, iets wat nu wat afwezig is."

.

De Redactie

.

Lees ook op deze blog: De openbare televisie- en radio-omroep ERT (Griekenland)stopt vanavond! (11/6/2013)

.

Lees ook op deze blog: VRT verontrust over stopzetten ERT (14/6/2013)

.

Lees ook op deze blog:  Griekse ERT terug op satelliet ! (19/6/2013)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.