10-05-15

Brussel:Commerciële stations vanaf 20 mei via DAB+

Brussel:Commerciële stations vanaf 20 mei via DAB+

.

In Vlaanderen maken de eerste commerciële radiostations zich op om te gaan uitzenden via DAB+. Vanaf woensdag 20 mei zijn Top Radio, VBRO Radio, Radio Maria, Radio FG, Radio Stad, Club FM en Family Radio via digitale etherradio te ontvangen in Brussel. Uitgezonden gaat worden op kanaal 11A.

.

logo-DAB+.gif

.

De start van de commerciële zenders via DAB+ versterkt het digitale aanbod van de publieke omroepen VRT en RTBF die in totaal 16 DAB kanalen in de lucht hebben. De VRT en RTBF zenden alles nog in de oude DAB (MP2)-standaard uit, maar testen inmiddels ook met DAB+.

.

Zenderexploitant Norkring België is licentiehouder van de commerciële DAB+ frequenties in Vlaanderen en Brussel en verzorgt de distributie van het digitale signaal door de ether. In eerste instantie wordt gestart met uitzenden via twee zenders: de 144 meter hoge Financietoren in het centrum en de zendmast Sint-Pieters-Leeuw aan de zuidwestzijde van Brussel.

.

Aanvankelijk zullen alleen Top Radio, VBRO Radio, Radio Maria, Radio FG, Radio Stad, Club FM en Family Radio uit gaan zenden via DAB+. De grote commerciële zenders Q-music, Joe FM en Nostalgie doen vooralsnog niet mee. Zij genieten momenteel van een voorkeurspositie om in heel Vlaanderen op FM te ontvangen te zijn. Via DAB+ wordt de concurrentie flink groter en dus is het zaak om de luisteraar op FM te houden.

.

file_147631.jpg

.

De zeven radiostations zijn vanaf 20 mei te ontvangen op kanaal 11A in de regio Brussel. Inmiddels wordt er al getest door Norkring. Op termijn wordt de dekking via Antwerpen en Gent uitgebreid naar heel Vlaanderen. Medio 2017 wordt verwacht deze dekking gerealiseerd te hebben.

.

.

In Wallonië hebben de publieke en grote commerciële zenders de intentie om DAB+ gezamenlijk te gaan uitrollen. Het wachten is echter op de uitgifte van DAB+licenties voor commerciële stations.

.

RadioNL (Martin Slijper)

.

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.