15-05-15

VS: Radio Disney terug in de ether via Hybrid Digital

VS: Radio Disney terug in de ether via Hybrid Digital

.

Radio Disney blijft toch via de ether te beluisteren in delen van de Verenigde Staten. Acht maanden nadat de kinderzender besloot om etherdistributie af te stoten en uitsluitend via Sirius XM satellietradio en internet te gaan uitzenden, keert Radio Disney terug op FM. Dit keer niet analoog, maar digitaal via HD-subkanalen.

.

logo disney radio.jpg

.

In augustus 2014 werd bekend dat Radio Disney bijna al zijn analoge radiofrequenties in de Verenigde Staten gaat verkopen. Het gaat in totaal om 23 radiostations. Alleen in Los Angeles blijft Radio Disney analoog via de ether (1110 AM, KDIS) beschikbaar.

.

Uit onderzoek van Disney is namelijk gebleken dat er nauwelijks analoog naar de radiozender geluisterd wordt. Het grote probleem van Radio Disney is namelijk dat, ondanks dat het een muziekstation is, voornamelijk uitzendt via AM. Ruim 80% van de luisteraars van Radio Disney luistert via Sirius XM satellietradio en internet naar het station.

.

Inmiddels heeft Radio Disney al kopers gevonden voor 11 van haar 23 radiostations, die overwegend op de middengolf uitzenden. Onder meer in Cleveland, New York City, Houston en Detroit zijn de zenders al verkocht.

.

Onlangs werd bekend dat Radio Disney toch vasthoudt aan distributie via de ether. Dit keer niet analoog, maar digitaal via zogenaamde HD-subkanalen. Met ontwikkelaar iBiquity is een overeenkomst gesloten voor doorgiste van Radio Disney in ruim 60 radiomarkten, waaronder de 50 grootste Amerikaanse steden.

.

HD radio logo.png

.

HD staat voor Hybrid Digital (via FM)

.

HD staat voor Hybrid Digital en is de Amerikaanse standaard voor digitale etherradio. Waar onder meer Europa en Australië hebben gekozen voor DAB+, heeft Amerika een eigen standaard voor digitale etherradio.

.

In tegenstelling tot DAB+ wordt HD-Radio gewoon op FM uitgezonden. Dit komt omdat het digitale signaal naast het analoge signaal wordt uitgezonden: de zogenoemde IBOC technologie (In Band On Channel). Om de digitale uitzendingen te kunnen ontvangen is een speciale HD-ontvanger nodig.

.

Inmiddels zijn er al vier HD-kanalen per FM-frequentie mogelijk. Wel geldt dat, net als bij DAB+, dat des te meer HD-kanalen per FM-frequentie uitzenden, des te minder bandbreedte er per kanaal beschikbaar is.

.

RadioNL (Martin Slijper)

.

tijdsbalkje rood    

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.