17-05-15

DL: West-Duitse PO stopt ook op de middengolf

DL: West-Duitse PO stopt ook op de middengolf

.

Het wordt de komende maanden flink stiller op de middengolf in Duitsland. Ook de Westdeutsche Rundfunk (WDR), de publieke omroep voor de deelstaat Noordrijn-Westfalen, staakt de uitzendingen via AM. Begin juli gaan de middengolfzenders in Bonn en Langenberg definitief uit.

.

midden-schaal.jpg

.

Vanuit Langenberg, tussen Bielefeld en Dortmund, zendt de WDR uit op 720 kHz (64 kW), terwijl vanaf de Venusberg bij Bonn wordt uitgezonden op 774 kHz (5 kW). In het verleden had de omroep ook nog zwakkere middengolfzenders in Kleef, Herford, Aken en Siegen staan (allen op 702 kHz). Deze zenders werden begin jaren ’90 al uitgezet.

.

Jarenlang was via de middengolf de hele dag door WDR 2 te ontvangen. De laatste 15 jaar is tijdens de ochtend- en avondspits WDR VERA te beluisteren via de twee AM-frequenties met non-stop verkeersinformatie. Daarnaast worden de frequenties ook ingezet voor WDR Event met sportevenementen en politieke debatten.

.

2665168428_2.jpg

.

WDR 2 is in heel Noordrijn-Westfalen ook via FM en DAB+ te beluisteren. En ook WDR VERA (24 uur per dag) en WDR Event zenden via DAB+ uit, waardoor het uitzenden via de middengolf niet langer noodzakelijk is. Daarom worden de AM-zenders van de WDR begin juli uitgezet.

.

Naast dat er steeds minder mensen via de middengolf luisteren maakt het uitzetten van de zenders deel uit van afspraken die de omroepen in 2010 gemaakt hebben met de overheid. Zij krijgen subsidie voor de uitrol van DAB+ als ze gaan bezuinigen op andere distributiemethoden. Het komt er dus simpelweg op neer dat de energieverslindende middengolfzenders uit moeten.

.

Veel Duitse publieke omroepen, waaronder de SWR, de MDR, Radio Bremen en de NDR, zijn al gestopt met uitzenden via AM. Eind september volgt ook de Bayerische Rundfunk. Eind dit jaar verdwijnt ook de landelijke publieke zender Deutschlandfunk van AM.

.

RadioNL (Martin Slijper)

.

tijdsbalkje rood  

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Web | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.