02-05-15

DL:PO Beieren stopt op de middengolf

DL:PO Beieren stopt op de middengolf

.

De Bayerische Rundfunk (BR), de publieke omroep voor de Duitse deelstaat Beieren, stopt met uitzenden via de middengolf. Op 30 september 2015 gaan de vier AM-zenders, die de schlagerzender Bayern Plus uitzenden, definitief uit. Bayern Plus blijft in Beieren via DAB+, internet en satelliet te beluisteren.

.

BR.jpg

.

Sinds jaar en dag zendt de BR ook uit via vier middengolfzenders, die samen de deelstaat dekken. De zenders staan in München-Ismaning (801 kHz/100 kW), Dillberg (801 kHz/17 kW), Würzburg (729 kHz/1 kW) en Hof (729 kHz/0,2 kW).

.

Tot 2007 was Bayern 1 via de middengolf te ontvangen. Daarna volgende Bavarian Open radio/On3radio (tegenwoordig Puls). Sinds 2011 is Bayern Plus op de frequenties te horen.

.

Maar steeds minder mensen luisteren via de middengolf naar de radio. De geluidskwaliteit is matig en niet aantrekkelijk voor muziekzenders. Daarnaast betaalt de BR meer dan drie ton per jaar aan stroomkosten om de zenders in de lucht te houden.

.

Het uitzetten van de middengolfzenders maakt deel uit van afspraken die de omroepen in 2010 gemaakt hebben met de overheid. Zij krijgen subsidie voor de uitrol van DAB+ als ze gaan bezuinigen op andere distributiemethoden. Het komt er dus simpelweg op neer dat de middengolfzenders uit moeten.

.

file_82445.jpg

.

Op 30 september gaan de middengolfzenders van de BR uit, waarmee het opnieuw stiller wordt op AM. Eerder besloten onder meer de SWR, de MDR, Radio Bremen en de NDR te stoppen met de middengolf. Eind dit jaar gaan ook de AM-zenders van de landelijke publieke zender Deutschlandfunk uit. Hierdoor blijven vooralsnog de WDR en de SR de enige Duitse publieke omroepen die op AM actief blijven. Maar ook deze omroepen staken binnen enkele jaren hun uitzendingen via AM.

.

In Nederland stopt de NPO in september 2015 met het uitzenden van Radio 5 via de middengolf. Ook hier worden luisteraars geadviseerd om over te stappen naar DAB+.

.

Het wordt dus alsmaar stiller en stiller op de middengolf....

.

RadioNL (Martin Slijper)

.

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.