09-05-15

NL:Veertig jaar De Stem bij Het Oog (NPO Radio1)

NL:Veertig jaar De Stem bij Het Oog (NPO Radio1)

Met Het Oog Op Morgen bestaat ondertussen veertig jaar, en dit slaapmutsje op de radio blijft maar populair bij een vaste schare luisteraars. Verander zo weinig mogelijk, lijkt de wetmatigheid te zijn achter het langdurige succes. Hou de tune hetzelfde, hou de opzet hetzelfde (‘….morgen in de ochtendbladen….’) en hou ook de stem hetzelfde.Jingleweb uit Nederland bracht over dat Oog een mooi stukje. 

Die stem is nu al veertig jaar lang van Hans Hogendoorn. In al die jaren is de stem eigenlijk nauwelijks veranderd, luister vanavond zelf maar hoe hij nu klinkt en vergelijk hem maar eens met een oude bandje met kopteksten uit de jaren negentig.http://www.jingleweb.nl/wp-content/uploads/2015/04/kopteksten-uit-de-jaren-negentig.mp3

.

Hans-Hogendoorn studio thuis het oog.jpg

.

Veel omroepwerk doet Hans in het bolwerk van de Hilversumse studios. Maar heel veel doet hij ook gewoon thuis, op een plek in ‘t Gooi die we hier niet zullen onthullen. Achter in de tuin van Hans staat een voormalige garage met ruimte voor twee auto’s en al decennia is dat de studio waarin hij een deel van de wekelijkse voice overs doet.

Hans is een echt radiodier en zijn studio is een luilekkerland voor iedereen die wat heeft met jingles en radiozenders. Hans is niet zo weggooierig van aard en heeft in grote kasten zodoende nog alles liggen  van Radio Lucas (de Amsterdamse ziekenomroep waar hij begon) en van Radio Noordzee, waar hij als Hans ten Hooge veel aan boord zat.

.

Hans-Hogendoorn-Studio-2015.jpg

.

En van z’n NOS jaren. Banden en banden en nog eens banden, en cassettes, en videotapes, en lp’s en singles en carts. In de spreekcel die meestal ongebruikt is (hij leest de teksten namelijk staande achter zijn studiotafel) is zelfs nog de radio bewaard die hij zelf als jongeling in elkaar soldeerde, en waarmee een deel van de magie van de radio begon.

Over 40 jaar ‘Oog’ gesproken. Weet u wie een ouwe kop begint te krijgen? Reinhard Mey, van de TUNE. Bovendien voerde hij ongemerkt wel een wijziging door in zijn song die de tune is (zoals Hans ontdekte in een versie uit 2008), want daar zong Mey: “Was ich noch zu sagen hätte dauert KEINE Zigarette.” Misschien kan een handige technicus dat in de tune monteren, want de Oog-redactie wordt nogal eens belaagd door luisteraars die vragen of het wat minder kan met al dat gerook op de radio.

.

 

Hans-Hogendoorn-thuisstudio-001.jpg

Klik op foto voor groter formaat

Jingleweb.nl

.

Over 'Met het Oog op Morgen' (NOS Radio)

 

met oog.jpg

 

Op deze blog heb ik het al meermaals gehad over het toch wel beroemde NOS radioprogramma via het Radio 1-programma 'Met het Oog op Morgen' waar ikzelf een fervent liefhebber van ben, sedert het ontstaan ervan.Dat zijn zo van die informele programma's die ze in Vlaanderen (nog) niet hebben en die perfect zouden passen in de programmering van Radio 1 b.v.'s avonds na 23 uur.Maar goed, hier opteert men blijkbaar voor de automatische muziekmachine....Zal misschien goedkoper zijn al prefereer ik dan de laat-en nachtprogramma's van de RTBF zijnde La Première en 'Les Rediffusion de la nuit' waar tijdens de nacht (interessante) programma's van overdag deels herhaald worden.

 

Wie dus 's morgens niet kan luisteren naar actuele en zelfs interessante programma's om diverse redenen krijgt dus een tweede kans.Voorkeur toch dan via PC te (her) beluisteren in net gemist ! Goeie info-radio is er ook om rustig kunnen naar te luisteren.Kan je dus vanuit je (luie) zetel 's avonds of zelfs rustig in bed....én je steekt er nog wat van op ook!

 

oog.jpg

 

Drie miljoen Nederlanders van 18 jaar en ouder luisteren (en ook kijken via de website van Het Oog) geregeld naar het Radio 1-programma NOS Met het Oog op Morgen. Van die groep stemt één miljoen mensen minstens één keer per week af op dit radioprogramma op de late avond. Ruim de helft (54 procent) van hen beluistert het programma in bed. Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim 2000 Nederlanders van 18 jaar en ouder, uitgevoerd door onderzoeksbureau No Ties.

Aanleiding voor het onderzoek was het 35-jarig bestaan van het 'Oog' op 5 januari 2011, dat werd gevierd met een jubileumuitzending vanuit Amsterdam.

 

met oog 2.jpg

 

                                                                Radio 1 (NOS) nieuws studio (foto: iljagort.web-log.nl)

 

 

Op 5 januari 1976 was de allereerste uitzending van NOS Met het Oog op Morgen. Met een strak format van vaste rubrieken, afgewisseld met deskundigen, gasten en muziek is het programma al 39 jaar in de lucht. Er zijn al bijna 13.000 uitzendingen gemaakt.

De deelnemers aan het onderzoek waarderen het programma met een 7,6 gemiddeld. De vaste onderdelen als de 'tune' (8), 'de krant van morgen' (7,9), 'het nieuws vandaag op radio en tv' (7,8) en '5 voor 12' (7,8) scoren gemiddeld net iets hoger dan de wisselende onderdelen: gasten/deskundigen (7,5) en muziek (7,4). Verreweg de meeste luisteraars, 93 procent, beluisteren het 'Oog' via de radio. 19 procent luistert (ook) live via internet naar het programma. Slechts 2 % luistert alleen via internet.

De vaste openings- en sluitingstune 'Gute Nacht Freunde' van Reinhard Mey blijkt een teken van herkenning te zijn. Van de drie miljoen 'geregelde' luisteraars kunnen 1,8 miljoen mensen (60 procent) bij het horen van dit nummer spontaan de juiste titel van het radioprogramma noemen. Bij een vorig onderzoek in 2000 (toen het 'Oog' 25 jaar bestond) was dit 42 procent.

.

Hoe NPO Radio 1 (Ned) best ontvangen in Vlaanderen?

.

 

                                                           Radio

 

Radio1 (Nederland) is op FM (via de ether) in grote delen van Vlaanderen goed tot vrij goed te ontvangen.In de grensstreken (en zelfs daarbuiten met zolder-of buitenantenne) zal je natuurlijk ook kunnen genieten van de Nederlandse digitale (FTA) frequenties via DVB-T (KPN).Er is ook nog DAB (+)...

De uitzendingen van NPO Radio 1 (Nederland) zijn ook FTA (Free To Air) en digitaal te ontvangen via de ASTRA 3 (23,5° Oost) satelliet in Europa en nog een stukje daarbuiten.

De zender zit bovendien ook bij de analoge (radio) kabel van Telenet (in FM kwaliteit) én bovendien ook digitaal! En tenslotte is er nog het internet (Luister hier live naar NPO Radio 1).

Mogelijkheden genoeg dus om eens kennis te maken met de Nederlandse openbare (publieke) radio....én dus met het programma 'Met het oog op morgen'.

 

 

                                                                                        logo- nos.

 

pinkend sterretje Met het Oog op Morgen (NPO Radio 1)

 

pinkend sterretje Met het oog op Morgen-geschiedenis (Wikipedia)

 

pinkend sterretje De FM radio frequenties van Radio 1 (NL)

.

 

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.