04-05-15

NL:Menno Koningsberger: “FM gaat uiterlijk 2023 uit”

NL:Menno Koningsberger: “FM gaat uiterlijk 2023 uit”

.

Noorwegen heeft als eerste land ter wereld aangekondigd de FM-band in 2017 uit te schakelen. In Nederland lijkt dit nog lang niet aan de orde te zijn, maar volgens Menno Koningsberger volgt Nederland ook snel. “Uiterlijk 2023 gaat FM uit”, zo liet de voorzitter van de VCR en de nieuwe directeur van de 538 Groep weten op BNR Nieuwsradio.

.

DAB.jpg

.

Volgens Koningsberger is de digitalisering van de radio in Nederland al in volle gang: “Momenteel luistert 53% al digitaal. Dat was een aantal jaren geleden nog fors minder. Je ziet dat dit altijd een aanloop nodig heeft en dan gaat het daarna vrij snel.”

.

Vooral binnenshuis wordt er al veel digitaal naar de radio geluisterd. Koningsberger is dan ook van mening digitale radio in de toekomst vooral zal bestaan uit DAB+ en internet (IP). DAB+ zal vooral buitenshuis een belangrijke functie gaan vervullen.

.


Op dit moment wordt er hard gewerkt om DAB+ op de kaart te zetten. Naast een promotiecampagne met spotjes op de radio wordt er gepraat met verschillende sectoren: “We richten ons op de automobielindustrie, de telecommarkt en de retail. We zijn de retail er nu van aan het overtuigen dat elke radio die nu verkocht wordt toekomstbestendig is,” zo vertelt Menno Koningsberger aan Paul van Liempt op BNR Nieuwsradio.

.

“We hebben al een samenwerking met de Mediamarkt. Er komt een soort shop-in-shop concept waarin alleen maar digitale radio’s staan.”

.

Ook de automobielindustrie lijkt langzaamaan wakker te schrikken. “Ik was van de week op de AutoRAI en alle nieuwe auto’s hebben DAB+ aan boord. Slechts één merk komt later,” aldus Koningsberger. “Dus het is in volle gang.”

.

DAB+luisteren naar radio.jpg

.

Toch is er nog een punt die de digitalisering van de radio in de weg kan zitten. De huidige FM-licenties lopen in 2017 af. Minister Kamp gaf eerder aan weer te willen veilen. Maar volgens Koningsberger is er een kans dat de minister hier vanaf gaat wijken. “De wet zegt veilen, tenzij…De belangrijkste vraag is wat bereiken we met een veiling? Er hebben zich geen nieuwe partijen aangemeld. Dat heeft ook de veiling van het kavel A7 laten zien. Het is ontzettend duur om een nieuw radiostation te beginnen.”

.

Een veiling zou de digitalisering stagneren. “Als je gaat veilen, dan ga je eigenlijk een oude technologie veilen. Dus dan laat je de radiozenders in hun oude wereld. Alle middelen gaan dan op aan een veiling en niemand gaat dan nog investeren in DAB+”, zo is Koningsberger van mening.

.

“De boodschap voor digitalisering is van groot belang voor alle mensen in Nederland. Die willen gewoon naar de radio blijven luisteren en naar veel verschillende zenders. FM leeft nog in het verleden en DAB+ is de toekomst, samen met IP.”

.

“Ik denk dat we nog een periode nodig hebben om de digitalisering volledig te laten slagen. Dus geef de radiostations nog tot 2023 om de digitalisering te laten slagen” is het advies van Koningsberger aan de minister.

.

RadioNL (Martin Slijper)

.

afstemschaal radio-2.jpg

.

n.v.d.r.

.

De toekomst zal het uitwijzen maar persoonlijk denk ik niet dat men met FM zo vlug zal gaan stoppen.Ooit werd de korte golf en middengolf afgeschreven...al jaren is dat het geval.Wat merken we?

.

Deze twee radiobanden zijn nog altijd 'levendig'.En bovendien wie zegt dat FM ook zo vlug zal afgeschreven zijn/worden?Voor zover ik lees en weet zal er ook geen verbod komen op FM uitzendingen.Velen zullen dus toch nog die kar opspringen.Ik denk hier aan regionale en lokale zenders.

.

DAB+ radio ontvangers hebben meestal ook nog ontvangst voor FM signalen dus...

.

tijdsbalkje rood

00:02 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.