19-04-15

Retro Radio:Er was eens het (dagelijks) 'Soldaten(half)uurtje'...

Retro Radio:Er was eens het (dagelijks) 'Soldaten(half)uurtje'...
.

john.jpg

.
Een paar jaren geleden was via Canvas het programma 'Den Troep' terug wat in de (nostalgische) belangstelling.Voor velen van ons (en ook wijzelf dus die keken) aanleiding om toch nog eens terug te denken aan onze gratis (enfin onze soldij van 15 fr. en later 20 fr.per dag...althans in mijn 'diensttijd' niet te na gesproken) 'verplichte' service (of inbreng) aan het land gedurende 12 maanden (wat mijzelf dan wel betreft).Ook wij waren dus bij 'Den troep'....
.
              
.
En daarom vandaag nog eens op herhaling (met hier en daar wel een aanvulling/aanpassing) het artikel over het 'Soldatenhalfuurtje' dat op 11 december 2007 op deze blog al eens werd geplaatst.Daar kwam nogal wat (nostalgische) reactie op.Onlangs zelfs nog...
.
             
.
Het 'Soldatenhalfuurtje' had trouwens indertijd een 'toen zeer bekend soldatenplaatje' (1949) voor de dienstplichtigen.En het plaatje werd zelfs véél gedraaid in die 78-toerentijden, de kraakjes zijn het bewijs ervan.Maar bijna 10 jaar later,in 1958 dus, zong Bobbejaan Schoepen ook nog op Decca Records 'Ik sta op wacht'.In Nederland beter gekend van en door Joop De Knegt.Een nummer dat trouwens geschreven werd door radiomaker,muziekmaker wijlen mijn oude vriend Stan Haag (Radio Luxemburg/Radio Veronica,Radio Mi amigo e.v.a.nadien).
.
 

Den troep.jpg

.
                                    
Het radio (programma) verhaal komt trouwens nog uit de tijd dat ik én de radio nog vrij jong waren.
 
Ik herinner mij nog wat vaag die tijd van toen en mijn eerste communie,dat moet 1956 geweest zijn volgens mijn kerkboekprentje.
Eerste leerjaar lagere school (nu basisonderwijs genoemd) en tijd ook voor mijn (aller) eerste radio ervaringen.Tegenwoordig werkt men al vlot op die leeftijd met de PC,Tablets en andere elektronische spelletjes en andere (soms dure) toestellen op die leeftijd. Men mailt, SM-s't en Facebook't er maar lustig op los, om Twitter niet te vergeten.Vroeger waren we 'content' met wat we hadden.Een radio was op dat moment al een bijzonder hoogwaardig electronisch ding in huis waar we toch boeiende (én soms leerrijke) ervaringen konden mee opdoen.dat ding stond dan meestal ook nog in het salon !
.
Thuis hadden we (althans rond 1956 dus) een eenvoudig radiotoestelletje Philips 208U (foto hieronder),waarschijnlijk ook nog in bruikleen gekregen van pépé, maar daar zijn tegenstrijdige berichten over.Kan natuurlijk ook zijn dat mijn ouders dat ooit cadeau kregen toen ze huwden in 1948 net nadat mijn vader zijn militaire plichten vervulde en hij dus afgezwaaid was.
.
Uit toenmalige statistieken blijkt verder ook dat dit meesterlijk 'radiostuk' werkelijk al een duur en uitgelezen cadeau was.Tja, in die tijd was dat wel iets waardevol én bovendien ook nog op 130 volt wisselstroom.Maar dat kleine ding deed het wel uitstekend en is (maar) in verval geraakt rond 1963 toen ik het wat wou ombouwen ...omdat ik wou luisteren naar Radio Oostende via de middengolf.Ik moest die afstemcondensator wat bijstellen.De gesprekken van de vissers vanop de Noordzee misten hun doel in Oost-Vlaanderen... en de buislampen en condensatoren bleven voor eeuwig zonder stroom te zitten.
.

Philips radio.jpg

.
                                  
Elke dag was er steevast een radioprogramma dat mij hoe dan ook al echt boeide,net voor de 'journal parlé' van 19 uur op Vlaams Brussel op de middengolf natuurlijk en wel de wereldberoemde 927 AM in Vlaanderen en omstreken.Van FM, laat staan DAB,DB+ of DVB-T was absoluut nog geen sprake.Waarom mij dat op jonge leeftijd al interesseerde blijft een tot op de dag van vandaag onopgelost raadsel.Maar veel luisterkeuze had ik in feite ook niet want die afstemnaald stond toch degelijk vastgeroest op 927 AM zijnde "Vlaams Brussel".Alleen vader had de gepaste hand om de naald van plaats te veranderen.En blijkbaar was dat al een uiterst gevaarlijke onderneming want de naald bleef staan...waar ze naar huisregels ook moest blijven staan.
.
Ochtendklanken, voor boer en tuinder, de politieke tribune, de ligging van de zeeschepen,de ochtendgymnastiek, de berichten voor duivenliefhebbers en om niet te vergeten de opgehaalde schotbalken, berichten voor binnenschippers (al of niet met radio aan boord)  en zelfs de termijnmarkt moesten we slikken (Azot vond ik trouwens nog een van de besten na Acec....stond letterlijk toen bovenaan in de afgelezen hitparade en met Andé Dumont wist ik geen raad).Er was ook nog de Opera en Belcanto op zondagnamiddag.Cultuur dus via de radio...want er was ook nog het Ochtendconcert.En op de middag ook de berichten voor de boeren.Plezant om weten was wanneer de 'mestkar' best mocht uitrijden.Plezant en goed om weten allemaal,zeker als je aan tafel zat...
 
 
Wat kon het mij trouwens schelen dat de parei moest uitgedaan worden of dat het tijd werd om de akker te bemesten of dat aan de sluis van Pollare twee balken opgehaald werden.En ook die regelmatig weerkerende 'kamermuziek' vond ik maar niks.Ik vond toen dat deze soort van muziek beter paste bij de huisdokter of bij de notaris en zelfs bij de begrafenisondernemer.
.
Enfin,met die ochtendgymnastiek kon ik nog een beetje leven, zelfs met de schoolradio...want in de klas werd daar wel eens naar geluisterd. En dat was wat anders dan wat Juffouw Penne (haar echte naam overigens!) ons aanleerde.Die luidspreker in de klas was pure ontspanning ! 
.
 
Tja,het was toen nog allemaal middengolf wat in België de ether inging (uitzondering hierop was de toenmalige Wereldomroep op KG met uitzendingen vanuit Waver).De toemalige BRT (opvolger van het NIR) zat echter ook al op UKG, ook wel FM genoemd.Maar rond 1963 had nog niet iedereen een radio die FM uitzendingen kon opvangen en dus weergeven.Zelfs radio distributie was zeer succesrijk in die tijd ! Was iets goedkoper, je ontweek een beetje de jaarlijkse radiotax en betaalde per maand huurgeld voor het ding.Een radio moest je dus niet kopen.Beetje de voorloper van de hedendaagse moderne kabel dus.Zelf vond ik radio distributie maar niks....gewoon een eenvoudige knop met wat nummertjes en een luidspreker, zelfs geen lichtje dat brande.Op technisch vlak was dat precies niks.
.
 

distributie.jpg

Radiodistributie

.
 
TV hadden we thuis maar vanaf 1958, het expo jaar ...en dat Philips radiootje was voordien zowat de enige moderne gebeurtenis samen met een oude Ultra 78 toeren platenspeler (met stalen naaldjes, pinnekes dus) die op bepaalde momenten voor wat ontspannig kon zorgen in de huiskamer, zeker als het NIR Huisorkest met stille klanken op antenne kwam of het wekelijkse radio & belcanto programma zijn opwachting maakte op zondagnamiddag.Tijdens de Ronde van Frankrijk mocht Piet Thijs wél vanop de motor zijn ding doen.Ik had soms 'compassie' met die mens op de motor of aan de aankomst...zo tussen die (vuile) renners staan...En dan die interviews doen ook nog...
.
 
Bob Scholte en La Esterella, om er een paar te noemen, kraakten daarentegen door het luidsprekertje dat het een lust was tijdens het Soldatenhalfuurtje..
In principe waren we in die tijd uiterst tevreden met héél weinig en de radio had bovendien ook al een tijdje nodig om op te warmen bij het aanzetten wegens het gebruik van ...buislampen.En bovendien kon een wekelijks luisterspel de pret niet bederven.Meestal op de vrije schoolnamiddag was er een 60 minuten durend jeugdprogramma.Maar ik pikte soms wel eens een praatje mee tijdens een luisterspel op donderdagavond op het NIR...al was dat meer bedoeld voor de volwassen luisteraars.
.
Het weerbericht in zijn totaliteit beluisteren was ook heel belangrijk.In die radiotijden werd het door de omroeper van dienst voorgelezen net voor het actuele nieuwsbulletin begon.Meestal zelfs door een vrouwelijke omroepster terwijl het nieuws zelf door een 'mijnheer' gepresenteerd werd.Tegenwoordig is het weerbericht zelfs als korte 'afsluiter' bedoeld.Of hoe het weer kan achteruit gaan...
.
 
De uur 'pingeltjes' (nu bestaan die zelfs ook al niet meer) waren klokvast en na een tijdje zette dat toestelletje letterlijk en figuurlijk ook zijn warmte én zijn (bakeliet) geur af in de huiskamer.Je rook dus letterlijk radio in huis.Was dat dezelfde geur als in de radiostudio zelf op het Flageyplein in Brussel (van Elsene had ik toen nog niet gehoord)? Meteen goed voor een eigentijdse geurverfrisser...het bewijs ook dat er 'echte' radio in huis was en geen radio distributie !
.
 

TV kijken in 1953.jpg

.
Eerder reeds vermeld want opmerkelijk ook was het feit dat het dierbare (kostbare) Philips toestelletje (in principe) maar één eigenaar had die het mocht bedienen.Vader dus...alhoewel ik tijdens zijn werkuren (en moeder in de bergplaats de was aan het doen was met een houten lepel en grote wastobbe op een oude Leuvense stoof) vrij spel had en luisterde naar de uitzendingen vanuit het radiogebouw op het Flageyplein.
.
Maar Radio Luxemburg op 1440 AM sierde nu en dan toch ook wel de huiskamer en zelfs de debuterende Radio Veronica later begin der jaren '60.
.
Op die beide zenders kon je tenslotte al eens wat modern klinkende muziek horen.Kon je toen meteen ook nog niet direct zeggen van de gewestelijke omroepen.Al was daar in 1964 toch een uitzondering op met 'Toppers voor Tieners' met als presentatrice Lutgart Simoens.Veel later bekend geworden dank zij 'Vragen staat Vrij' en 'Platenpoets'. 
Nu durfde ik wél ook wel eens stiekem de naald te verschuiven naar 'Frans Brussel' maar dat vond ik eerder een 'post' voor hoger opgeleiden, zoals onze onderwijzers, mensen uit de politiek, paters,priesters,nonnen... en allerlei ministers...om de mensen die in het stadhuis werkten (of er toch meestal waren) niet te vergeten. 
.

flagey foto VRT de redactie.be.jpg

 
. 
Als vader dus moest werken of overwerken was er die avond in principe ook geen radio te beluisteren en moest ik mij noodgedwongen tevreden stellen met het lezen van oude Kuifjesstrips of met de belevenissen van Piet Fluwijn met Bolleken (uitgeknipt in dagblad Het Volk en samengevoegd in boekvorm) want moeder was in de omgeving en expirimenteren met de radio kon ik niet.Soms ook schoolwerk inoefenen zoals 'schoonschrift'...voor alle duidelijkheid het is ongeveer 1956 en van een computer was absoluut nog geen sprake.Geen kat die daar al aan dacht (en we hadden er wel drie in huis).En ik weet ook nog dat er maar één lampje mocht branden in de living (toen nog huiskamer genoemd) van maar liefst 25 Watt....toch beter als een kaars! Die 'luster' zoals we die noemden had wel vijf lichtjes maar de overige vier peertjes waren losgeschroefd.Die mochten alleen aan als er 'volk' kwam...en dan nog niet de eerste de besten.
.
Maar terug naar onze radio én mijn favoriete radio programma ...inmiddels was het rond 1959 en hadden we een super de luxe nieuwe Philips radio waar verdorie ook nog de Lange golf, de korte golf én zelfs FM mee te ontvangen was.Een hele belevenis in dit geval, zeker met die wit amberen drukknoppen.Ik dacht zelfs tijdelijk dat het ivoor was....
.

Onze Philips radio thuis gekocht in 1957-1958 radio nostalgie.jpg

.
De programma-tune van het 'Soldatenhalfuurtje' zit nog als vers in mijn geheugen en kan ik nu zelfs nog neurieën na méér dan 50 jaar ! Het was (op dat moment) een vrij korte ingestudeerde mars (ik ga er van uit door de Muziekkapel van de Gidsen) met op de voorgrond in ieder geval het (militair klinkende) klaroengeschal,wat bovendien het militaire getinde programma meteen ook extra ondersteunde.Alleen de vlaggengroet ontbrak er aan.Ik durfde soms wel effen in de houding te staan bij het aanhoren van het militaire korte défilé die de radiotune moest voorstellen!
.
Mijn toenmalig jong ingestudeerde soldatengevoel (???) kwam toen blijkbaar al- jonge gast zijnde-naar boven...12 jaar later toen ik dan zelf soldaat milicien was ...was dat al véél minder het geval...tijdens de vlaggengroet op de binnenkoer van de kazerne op de Luchtbal bij het 6e Linieregiment (1969).Als ik op dat moment een geldige reden vond om die te ontwijken twijfelde ik daar geen seconde aan.
.
 
Ik vermoed dat het programma-Het soldatenhalfuurtje dus- ontstaan is kort na de tweede wereldoorlog.Er was in die naoorlogse periode ook de alom bekende 'dienstplicht' en de meeste jonge rekruten bij 'den troep' waren meestal gekazerneerd in het ' verre' Duitsland én zelfs Belgisch Congo.Wie wat geluk had mocht toen in België zelf blijven...Meestal was je dan een uitzondering of oudste van vier, gehuwd zijnde...
Wekelijks naar huis komen vanuit Duitsland zat er toen voor de meesten niet in (wegens véél te duur en onbetaalbaar met de dagelijkse militaire toelage) en trouwens de militaire (boemel) trein reed ook niet elke dag tussen Duitsland en België (en omgekeerd).De meesten miliciens zaten dus meerdere weken ver weg van hun huiselijke moederlijke liefde of héél ver weg van hun lief.De auto was geen optie...
.

dyn007_original_420_339_pjpeg_2616433_8165dec3d33ffa0a06e464d5ff685fed_2.jpg

Wijlen Julien Put presenteerde het Soldatenhalfuurtje in 1959

 
De (buis) radio was dus in de kazerne(s) meestal afgestemd op de kortegolf de enige (directe) band met het thuisfront als je wat verder zat dan het uitzendgebied van de 927AM (In de donkere uren ging de zender wél wat verder).In België zelf (het thuisfront) was dat dus uiteraard de middengolf die de favorietenrol toebedeeld kreeg.Het soldatenhalfuurtje was trouwens ook altijd ' live'.Briefwisseling was gratis (voor de miliciens tenminste buiten de landsgrenzen), indien dit vermeld werd in de rechter bovenhoek met MD.Brieven verstuurd met de militaire trein (en) deedt er soms dagen over om hun juiste bestemmeling te bereiken.Telefoon bestond wel maar was toen zéér duur en de GSM zat nog in de bloemkomen en van satelliettelefoon of e-mail was toen absoluut geen sprake...Brieven sturen was dus het goedkoopste communicatieprodukt en bij het NIR konden ze blijkbaar in de jubeljaren de toevloed van die postzakken soms niet aan, verstuurd door de méér dan 20.000 soldaat miliciens en evenveel beroepssoldaten die het Belgische leger toen rijk was.
.
 
Wat ik later ook ben te weten gekomen is het feit dat het ' Soldatenhalfuurtje' bij zijn introductie kort na de tweede wereldoorlog, aanvankelijk het 'Soldatenuur' moet geweest zijn.Wat later tot een half uurtje herleid werd omdat allerlei (nieuwe) gastprogramma's 'den anten' inpalmden na het nieuws van 18 uur.Enfin, het soldatenuurtje moest dus de duimen leggen voor o.a. 'Het Vrije Woord' of de 'Syndicale mededelingen' om er maar twee van te noemen.
.
Nu de middengolf had ook een vrij hoog ontvangstbereik (een groot stuk in Duitsland werd er zelfs mee bediend ) én daar waren dus gelukkig ook nog de glorie/super jaren van de kortegolf voor de verder afgelegen gebieden,tot in Belgisch Congo toe en nog ver daarbuiten.(foto:kortegolfantenne Waver)
.

VRTradio1antennes.jpg

 
Dat groetenprogramma ( ook 'lievenprogramma' genoemd ) kende dus fantastische hoogdagen en ik denk dat het op het ogenblik van de uitzending overal wel vrij stil was in de kazerne ( meestal in de kantine of op de kamer als er een radio stond ) en ook wel in en op het thuisfrond.Links en rechts misschien een gecamoufleerd traantje wegpinkend zowel aldaar als alhier.Heel uitzonderlijk werd er ook wel eens ter plaatse een programma opgenomen (toen nog op band) of uitgezonden vanop een of andere militaire locatie.Deze laatste was uiteraard een kazerne want in Oostende op de dijk zaten ze niet,de luisteraars in dit geval.Tenzij misschien degenen , de soldaat -miliciens, die vrij van dienst of in (ziekte/herstel) verlof waren...en die toch een dure draagbare radio op de kop hadden kunnen tikken, met een Varta batterij van 100 Volt binnenin.
.
 
Er waren bovendien toen ook in elke kazerne speciale voorgedrukte ' groeten formulieren ' te verkrijgen (op stencil) en om uw (eigen) verzoekplaat de ether in te krijgen moest ge méér dan een beetje geluk hebben.De compagniecommandant had hier absoluut geen inspraak.Meestal werden de groeten gebundeld met andere militaire collega's.Paul Anka moest dikwijls wel een wijken voor Fats Domino of Cliff Richard. 
.
 
Ook de presentatie in het inmiddels historische radiogebouw (Flageyplein)  gebeurde door echte soldaat-miliciens die (meermaals) al bij de toenmalige NIR (Nationaal Instituut voor Radio Omroep) aan het werk waren of er later tewerk gesteld werden na hun radio ervaring als soldaat-omroeper.Het was een soort ' kweekplaats '  voor omroepers-nieuwslezers-jounalisten...en later zelfs DJ's ! Blijkbaar een goeie leerschool en je had meteen ook je ingangsexamen achter de rug.
.
 
Uit goede bron kwam ik overigens ook te weten dat er nogal dikwijls veel discusies waren tussen de 'jonge' (rekruten) omroepers/samenstellers en de NIR (oudere) staf i.v.m.de platenkeuze wat op de zender werd gezet.Want begin der jaren ' 60 zat stilaan de radio vernieuwing ( verjonging ) er aan te komen met een 'hoorbare' lichting afgestudeerden die Paul Anka en Elvis Presley op de radio absoluut al wilden laten horen.Blijkbaar paste die Popcorn & Rock & Roll muziek nu juist niet in het profiel van 'Vlaams Brussel'.
 .
Ik citeer een paar 'soldatenpresentatoren' met naam.Jan Schouwkens (BRT1 omroeper/producer en later oprichter en grote baas van Studio Brussel),Walter Capiau (Omroep Brabant/VTM) ,Zaki ( Omroep Brabant en VTM ),Mike Verdrengh (Radio Luxemburg,BRT 1,VTM).Ook René Van der Speeten (foto hieronder) uit Herdersem (bij Aalst) mogen we niet vergeten.Zijn belangrijkste troef was later 'Binnen en Buiten',het zondagse namiddag programma van onze Vlaamse televisie (net zoals Mike Verdrengh trouwens), maar hij was ook actief bij Omroep Brabant én op BRT3 (nu Klara).
.

René Van Der Speeten.jpgRene Vanderspeeten.jpg

 

 
Maar ook de Sportnamiddag (op zondag) via BRT 1 was hem niet vreemd (ik dacht de opvolger van Jos Baudewijn die de overstap maakte naar Omroep Antwerpen).Ook een toen ontluikend radioboegbeeld startte zijn radioloopbaan in het soldatenhalfuurtje en dat was niemand minder dan Julien Put (foto ook hierboven in uniform).
Dat ik er nog vergeten ben? Zeer zeker,ik dacht zelfs dat Guido Cassiman ( later nethoofd van Omroep Brabant) er ook eentje was maar ook Cas Goossens, Jan Thys,Yvan Sonck,Mike & Zaki....
 
Maar blijkbaar ook Eddy Temmerman.Van 1967 tot 1993 werkte hij freelance voor de BRT/BRTN…
Dat zij-loopbaantje startte hij als presentator van het soldatenhalfuurtje (1968-1969), maar het evolueerde zelfs want  hij stond mee aan de wieg van Jan Schoukens’ ‘ Popsectie’, aan de beginstructuren van de verkeersredactie en aan het beginnende TV1-reis-quizprogramma ‘ Van Pool tot Evenaar’, zo liet hij mij nog onlangs weten.
.

Eddy Temmerman (Eregalerij Radio2 Oostende 6-2-2014).jpg

 .
Trouwens Eddy Temmerman (foto hierboven tijdens de Eregalerij 2014)  presenteerde later ook eind der jaren '70 op BRT1 Service en Informatie op zaterdagavond 'Was het nu 50' of '60' en even later was hij ook actief als presentator op Studio Brussel  begin der jaren '80 met 'Was het nu '60 of '70'...Zijn hoofdloopbaan lag trouwens wel in het onderwijs als leraar dictie en Engels.
.
En dan nog Jos Opdebeeck ( hieronder foto radioforever) was er rond 1946 al bij, moet trouwens een van de allereerste soldaat-miliciens-presentatoren geweest zijn, kan niet anders.

Halfuurtje van de soldaten NIR 1946 Jos Opdebeeck Flageyplein Elsene.jpg

.
Terug naar het hafuurtje...
.
Maar Amerikaanse en Engelse Rock and Roll én ander (toenmalig braaf) hitwerk verdreven begin ' 60 dus stilaan de gekende pure Vlaamse platenprodukties die jarenlang het soldatenprogramma domineerden.De muziek kon dus letterlijk als van 'Eigen kweek' bestempeld worden in de beginjaren van het Soldatenhalfuurtje.
Zonder afbreuk te doen van hun verdienste citeer ik er hier een paar platenvedetten...Bob Benny,Bobbejaan Schoepen,Lize Marke,Rina Pia,Jo Leemans,een debuterende Louis Neefs,een debuterende Will Tura,Jean Walter,Frieda Linzi,John Larry om het orkest van Francis Bay niet te vergeten enz.La Esterella met haar Lieve Vrouwentoren was overigens ook nogal een graag gedraaide plaat.Enfin,stuk voor stuk (Vlaamse) artiesten die de populariteit van het programma alleen maar konden versterken.
.
Maar ook de Nederlander Joop De Knecht met zijn hit uit 1958 ' Ik sta op wacht(ook in de versie van Bobbejaan Schoepen) en de opvolger ' Wij zwaaien af ' zaten meteen goed in dat programma alsmede 'Mariolijntje' van Jo Leemans natuurlijk.
.
 
Wanneer nu precies het programma definitief aan zijn einde kwam is mij toch wat ontgaan.Feit is wel dat als ik in 1969 mijn (verplichte) legerdienst volbracht als soldaat-milicien in Antwerpen de speciale groeten-formulieren nog dienstig waren (bij MILAC o.a. te verkrijgen) én het programma bestond toen dus uiteraard ook nog, maar de populariteit ging er wél sterk op achteruit.Ook de begintune was trouwens al meerdere keren gewijzigd geworden en het klaroengeschal werd vervangen door wat modernere radioklanken.Tja de boog kan niet gespannen blijven staan en alle dagen van de week was het nu ook geen nationale feestdag.Maar de concurentie lag op de loer...Overigens werd het soldatenhalfuurtje uitgezonden van maandag tot en met vrijdag.Op zaterdag & zondag waren de presentatoren dus vrij van dienst.
.
 
En dus over concurentie gesproken...Ik heb het dan over o.a. ' Vragen Staat Vrij' ( dat overigens in 1967 en 1968 via Radio 2 Omroep Antwerpen al bestond op zondagavond onder de titel ' Favorieten-Express'.Deze laatste titel zal waarschijnlijk al veel lezers -als luisteraars van toen-ontgaan zijn vrees ik) was aanvankelijk een platenverzoekprogramma zonder groeten.Dat veranderde echter in 1970 toen Lutgart Simoens de platenverzoeken én de bijhorende briefwisseling begon te behandelen.Dat werd op die manier een heus ( radio ) zondagavondsucces in ieder geval.Bekend radio-producer/maker Jos Baudewijn had daar zeer zeker ook wat mee te maken!
.
 
Van één ding ben ik zeker.Het Soldaten (half) uurtje zal wellicht de Belgische radio geschiedenis ingaan als een van de langstlopende radio (groeten) programma's van de nationale omroep ( BRT 1) dat doelgericht was.
 
.

paul en pieter.jpg

 
Maar er kwam nog een soort van een gedeeltelijke herstart! Na het ter ziele gaan van dat bewuste soldatenprogramma was er op BRT 1,Service en Informatie (in die tijd noemde dat zo) een programmamaker (en oud presentator van het Soldatenhalfuurtje) Jan Schoukens,op dat moment producer geworden.Hij lanceerde een evenwaardig radioprogramma dat gedoopt werd als 'Tot Uw Dienst'.Paul De Wyngaert (jonge debuteerende radiokracht op BRT1) was vaste presentator.Paul werd soms wel eens afgelost door zijn voornaamgenoot Paul De Meulder.Allebei werken ze op de VRT (toen nog de BRT) in héél andere functies dan vandaag en presenteren bovendien geen programma's meer.Bovendien was het programma niet meer voorbehouden aan (enkel) soldaat-miliciens,maar richtte het zich ook speciaal en vooral tot truckers ! Een verloren vriend opzoeken,klasgenoten van vroeger bij mekaar brengen behoorde ook al tot de mogelijkheden in dat programma dat toch wél vrij veel succes had (zie foto hierboven genomen op 1 april 1979 tijdens een live programma met publiek in de grote luisterspelstudio van de VRT.Aan de presentatie micro zat presentator Paul terwijl ikzelf het eens mocht gaan uitleggen want ik was ook op zoek naar iemand uit mijn soldatentijd).
.
Overigens,tijdens de week van 'De Klassiekers van de jaren 70' op Radio 2 vorig jaar, kwam Paul nog eens uitzonderlijk een uurtje opnieuw overdoen.En mét succes blijkbaar want het regende telefoontjes  tussen 15 en 16 uur in de studio van oud-luisteraars van dat programma (zie foto Radio 2 hieronder) .
.
 

Paul de Wyngaert tijdens de radio 2 Klassiekers van de jaren '70.jpg

 .
Tenslotte...
.
 
Als je hieronder muisklikt op een van de buttons hoort u Bobbejaan Schoepen met een muziekmix waarin u ongetwijfeld ' Het Soldatenhalfuurtje' zal herkennen.De opname dateert van 1949 en werd uitgebracht op Decca 78-toeren.Maar ook ' Ik sta op wacht ' uit 1958 werd niet vergeten.Eveneens uitgebracht door Decca op 78 -en 45 toerenplaat.Bobbejaan Schoepen was/is de uitvoerende macht.
.
De radiotijd van toen herleefde misschien voor u ook (heel) even terwijl u het stukje las....
.
Heeft u misschien aan/opmerkingen, verbeteringen of suggesties,aanvullingen... voor/van dit (lees)stukje?Ze zijn en blijven in ieder geval welkom.
.
 
pinkend sterretje  Klik en luister naar de eindtune 'Tot Uw Dienst'-1979
 
pinkend sterretje  Klik en luister naar de korte begin-en eindtune Soldatenhalfuurtje 1966
 
pinkend sterretje  Klik en luister naar Bobbejaan Schoepen (soldatenhalfuurtje 1949/Ik sta op wacht1958)
       Belgische soldaten die last hebben van heimwee kunnen familiegroeten overbrengen in het Halfuurtje van de Soldaten. Bobbejaan Schoepen wordt tijdens zijn soldatenjaren ontdekt door een van de presentatoren van het programma. Als eerbetoon schrijft Bobbejaan een liedje voor het Soldatenhalfuurtje.
.
Ga ook eens naar de (oude) website met méér foto's van oud presentatoren van het Soldatenhalfuurtje.
Dat kan meteen HIER.
 
.

groet.jpg

 
.
.
  
tijdsbalkje rood

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.