16-04-15

Vinyl:De muziek zit alweer in de groef in België

Vinyl:De muziek zit alweer in de groef in België

.

Vorig jaar werden er 150.000 platen verkocht in België, goed voor een omzet van 3,19 miljoen euro. Dat is een verdriedubbeling van de platenverkoop ten opzichte van 2010, zo blijkt uit cijfers van de Belgian Entertainment Association (BEA).

.

20.jpg

.

De verkoop van muziekalbums op vinyl zat in 2010 helemaal in het slop, toen er nog maar 46.971 platen werden verkocht. In 2014 gingen er 150.000 platen over de toonbank, een verdriedubbeling. "Tegenwoordig worden platen verkocht in de grotere winkelketens. Dat was enkele jaren geleden nog ondenkbaar toen de vinylliefhebber enkel in de gespecialiseerde platenzaak terecht kon", verklaart Olivier Maeterlinck van BEA de stijging.

.

De omzet die de toegenomen platenverkoop genereerde, is zelfs meer dan verviervoudigd, van 773.525 euro naar 3,19 miljoen euro. "De gemiddelde platenprijs is in de loop der jaren toegenomen omdat het aanbod sterk is toegenomen. Artiesten brengen opnieuw hun nieuwe albums uit en dit in verschillende versies", aldus Maeterlinck.

.

Maar de BEA-voorzitter plaatst het succes van vinyl in perspectief. "'Racine Carrée' van Stromae was de best verkochte plaat in 2014 met 1.000 exemplaren. Maar zijn album werd wel meer dan 100.000 keer gekocht op cd of online. Vinyl blijft een nichemarkt."

.

Ook in het Verenigd Koninkrijk blijft de vinylverkoop stijgen. Daarom, en naar aanleiding van Record Store Day, heeft het VK sinds deze week weer een vinyl-hitlijst.

.

Zo een vaart zal het in België niet lopen, tempert Sam Jaspers van Ultratop, de officiële Belgische hitparade, de verwachtingen. "Omdat de Vlaamse en Waalse markt zo sterk verschillen, zou er dan een hitlijst voor de Vlaamse vinylverkoop moeten komen", zegt Jaspers. "En dat is onmogelijk omdat die markt gewoon te klein is."

.

De Redactie

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.