12-04-15

Zweeds pretpark gebruikt Efteling-muziek

Zweeds pretpark gebruikt Efteling-muziek

.

Een Zweeds pretpark blijkt al jaren zonder toestemming de muziek van de Efteling-klassieker Droomvlucht te gebruiken in een van de attracties. De Efteling vindt het een eer, maar is wel verbaasd over de gang van zaken.

.

Liseb.jpg

.

De muziekrechten liggen bij ons, vertelt woordvoerster Mariëtte Siezenga aan Looopings. Aan het gebruik van onze nummers zijn bepaalde voorwaarden verbonden. Dit had met ons afgestemd moeten worden en dat is niet gebeurd.

.

Attractiepark Liseberg in Zweden draait de door Ruud Bos gecomponeerde Droomvlucht-muziek in de attractie Sagoslottet (Fairy Tale Castle), een darkride uit 1968. Bezoekers passeren zittend in hangende gondels een aantal sprookjesscènes met ouderwetse, houterige poppen. Op de achtergrond klinkt de soundtrack uit het Wonderwoud en de Elftentuin, de tweede en derde scène van Droomvlucht.

.

Voorlichtster Mariëtte noemt het hartstikke leuk dat de Efteling zelfs voor verre, buitenlandse pretparken een inspiratiebron blijkt te zijn. Liseberg hoeft voorlopig dan ook geen grote schadeclaim te verwachten. Maar te zijner tijd moeten we hier toch eens over gaan praten.

.

Liseberg is niet het enige park dat heeft gesnuffeld in de cd-bak van de Efteling. Afgelopen zomer kwam al aan het licht dat ook het Amerikaanse Walt Disney World dagelijks Efteling-muziek draait. Bij een draaimolen in uitgaansgebied Downtown Disney staat standaard een cd met beroemde Efteling-deuntjes op.

.

.

Bericht: Loopings

.

Radio19 (NBP)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.