06-04-15

France Info zit al een tijdje zonder nieuws !

France Info zit al een tijdje zonder nieuws !

.

Nieuws was er genoeg in Frankrijk, de afgelopen weken met o.a. de crash van de Duitse Airbus en de departementale verkiezingen. Maar de belangrijkste publieke nieuwszender, France Info, draaide gewoon gezellig plaatjes. Het personeel staakt al meer dan twee weken uit protest tegen bezuinigingen op de Franse radio.

.

naamloos.png

.

De zeven zenders van Radio France komen 21 miljoen euro tekort en moeten de komende jaren vele miljoenen euro's bezuinigen als bijdrage aan het reduceren van het Franse begrotingstekort. Daarnaast is de verbouwing van de karakteristieke ronde Maison de Radio aan de Seine totaal uit de hand gelopen: zij gaat naar schatting 575 miljoen euro kosten in plaats van de geraamde 262 miljoen.

.

Maison_de_la_Radio_Paris.jpg

.

De Cour des Comptes, de Franse Rekenkamer, presenteerde gisteren een kritisch rapport over de situatie bij Radio France. Door digitalisering verdwenen functies, maar de banen bleven gewoon gehandhaafd. Het personeel heeft 14 weken vakantie, profiteert van 29 verschillende bonusregelingen en kan rekenen op automatische promoties, aldus de Cour des Comptes.

.

De Rekenkamer stelt onder meer voor redacties van de zeven zenders te fuseren en twee omroeporkesten samen te voegen. Ook de directeur van Radio France, Mathieu Gallet, werkt aan een bezuinigingsplan. Zijn gezag is echter ernstig ondergraven doordat hij zijn eigen kantoor voor 100.000 euro liet opknappen. Zijn verweer: het grootste deel van dit bedrag ging naar de restauratie van de wandbekleding van palissanderhout.

.

Een Franse staking verloopt doorgaans volgens vaste rituelen. Het aantal stakers is klein, 7 procent, maar groot genoeg om de uitzendingen lam te leggen. De stakers tillen hun actie naar een idealistisch niveau: het gaat niet primair om de verdediging van hun eigen belangen, maar om de toekomst van de publieke radio als baken van betrouwbare informatie in een poel van commerciële ellende. Sluitstuk van het ritueel: vakbonden en directie komen er niet uit, de staat mag het oplossen. In het verleden zwichtte die doorgaans voor de eisen van het personeel.

.

imagesCAM3K86H.jpg

.

Uiteraard ben ik zelf ook eens gaan luisteren naar de zender...valt best mee!

.

Klik HIER voor de website en de livestream.

.

De Morgen (Peter Giesen/Volkskrant.nl)      

.

tijdsbalkje rood 

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.