06-04-15

VK: Bauer, UTV en Arqiva mogen landelijk DAB-net exploiteren

VK: Bauer, UTV en Arqiva mogen landelijk DAB-net exploiteren

.

Bauer Media, UTV Media en zenderexploitant Arqiva, verenigd in Sound Digital, mogen het tweede landelijke DAB-net voor commerciële radio gaan exploiteren, zo heeft mediaregulator Ofcom besloten. Op het nieuwe net gaan 15 radiostations uitzenden. Het is de bedoelingen dat de uitzendingen binnen 12 maanden van start gaan.

.

logo DAB+.png

.

Digital 2
Bij Ofcom kwamen in totaal twee inschrijvingen binnen voor de exploitatie van “Digital 2” zoals het nieuwe landelijke DAB-net genoemd wordt. Naast Sound Digital kwam er ook een aanvraag van Listen 2 Digital binnen, onder leiding van Orion Media.

.

In een recordtijd van twee maanden heeft Ofom beide plannen bestudeerd en beoordeeld en besloten Digital 2 te gunnen aan Sound Digital.

.

15 Nieuwe zenders…in mono
Sound Digital belooft 15 stations, waaronder Talkradio, Magic Mellow, Kisstory, de terugkeer van Virgin Radio en Jazz FM. Het is de bedoeling dat binnen een jaar 45 zenders in de lucht zijn met een dekking van 73%. Eén station gaat uitzenden in DAB+, de andere 14 stations inde verouderde DAB-standaard. En dus worden alle stations in mono uitgezonden.

.

Absolute 80s, Planet Rock en Premier Christian Radio zenden momenteel al uit via het eerste landelijke DAB-net voor commerciële radio (Digital One), maar verhuizen naar het nieuwe landelijke DAB-net. Hierdoor gaan de stations wel flink aan uitzendbereik inleveren. Digital One is namelijk in ruim 90% van het Verenigd Koninkrijk te ontvangen via ruim 100 zenders.

.

.

Zekerheid
Ofcom heeft Digital 2 gegund heeft aan Sound Digital omdat deze partij een beter businessplan heeft. De dekking van het netwerk is beter en ook de uitbreidingsplannen voor dit net zijn beter dan die van de andere partij. Daarnaast is Sound Digital financieel sterker. Bovendien hebben UTV en Bauer voldoende analoge radiostations om digitale radio en Digital 2 op te promoten. Ofcom heeft dus gekozen voor de meest veilige aanbieding om een debacle als in 2008 te voorkomen.

Helaas zorgt de beslissing van Ofcom ervoor dat Bauer, UTV en Arqiva bijna een monopoliepositie houden op het gebied van de exploitatie van DAB-netten. 80% Van de DAB-netten (zowel landelijk als lokaal) is in handen van deze drie partijen. In slechts twee DAB-netten hebben Bauer, UTV en Arqiva geen enkel aandeel. [Radio.NL]

De stations die via Digital 2 gaan uitzenden zijn:
- Talkradio (nieuws en talk) 64 kbps
- Talksport 2 (live sport en sports talk) 64 kbps
- Talkbusiness (zakelijk en financieel nieuws) 64 kbps
- Virgin Radio (pop en rock) 80 kbps
- Kisstory (old skool dance tunes en anthems) 80 kbps
- Magic Mellow (relaxte en melodieuze muziek) 80 kbps
- Heat Radio (pop, shownieuws en entertainment) 80 kbps
- Planet Rock (classic rock, verhuist van Digital One) 80 kbps
- Absolute 80s (80s muziek, verhuist van Digital One) 80 kbps
- Sunrise Radio (Aziatische muziek) 64 kbps
- British Muslim Radio (Aziatische muziek met Islamitische content) 64 kbps
- UCB Inspirational (christelijke muziek) 64 kbps
- Premier Christian Radio (christelijke muziek, verhuist van Digital One) 64 kbps
- Jazz FM (jazz muziek) 80 kbps
- DAB+ (nog niet bekend) 32 kbps

.

RadioNL (Martin Slijper)

.

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.