30-03-15

Oostenrijk: Test met DAB+ komt moeizaam van de grond

Oostenrijk: Test met DAB+ komt moeizaam van de grond

.

De aangekondigde test met DAB+ in Wenen komt vooralsnog moeizaam van de grond. Deze week werd bekend dat de publieke omroep ORF en de landelijke commerciële zender Kronehit besloten hebben om toch niet mee te doen. Daarnaast is de start van de test opnieuw uitgesteld.

.

logo DAB+.png

.

Het was de bedoeling dat half april een test zou starten met DAB+ in Oostenrijk. In Wenen worden dan twee zenders aangezet die voor dekking in de hele stad, zowel binnens- als buitenshuis, moeten gaan zorgen. Maar de start van de test is opnieuw uitgesteld. Verwacht wordt nu dat eind mei gestart gaat worden.

.

Welke zenders er precies meedoen aan de test is nog niet geheel duidelijk. Geruchten zijn dat onder meer Liferadio, Welle 1, Radio Maria, ERF, Lounge FM, Radio Arabelle, een nieuwe rockzender en het Duitse Absolute Hot van de partij zijn.

.

file_197749.jpg

.

De publieke omroep ORF en de landelijke commerciële zender Kronehit zouden in eerste instantie ook meedoen, maar hebben besloten om toch af te haken. De ORF zou een nieuwe jongerenzender met de werktitel FM21/Ö3Plus gaan testen, maar heeft na recente problemen rond de licentie voor Visual Radio besloten om toch niet mee te doen.

.

De directeur van Kronehit is opeens 180 graden gedraaid qua mening. Hij noemt DAB+ nu ‘een frontale aanval op FM’. Het zou alleen maar goed voor de portemonnee van de elektronica-industrie zijn, omdat luisteraars een nieuwe radio moeten aanschaffen om DAB+ te kunnen ontvangen.

.

Wat natuurlijk ook meespeelt is dat Kronehit de enige landelijke commerciële zender in Oostenrijk is. De zender schrijft nu, na 10 jaar, eindelijk zwarte cijfers. Met de komst van DAB+ krijgt Kronehit er opeens 15 landelijke concurrenten bij. En daar zit het radiostation natuurlijk niet op te wachten.

.

DAB+luisteren naar radio.jpg

.

RadioNL (Martin Slijper)

.

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Web | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.