07-07-15

Hoe vernietig ik (veilig) mijn oude harde schijf?

Hoe vernietig ik (veilig) mijn oude harde schijf

.

Op de harde schijf van je computer komt heel wat gevoelige informatie terecht. Bankgegevens, persoonlijke medische info, misschien zelfs een scan van je paspoort of de gegevens van je creditcard... Maar wat met al die gegevens als je je computer weg doet voor een nieuwer en sneller exemplaar? 

.

l.png

.

In de vuilbak 

.

Wanneer je documenten in de vuilbak gooit en zélfs als je de vuilbak op je computer daarna leegmaakt. Alles is toch weer terug te vinden door professionelen of zelfs met behulp van enkele eenvoudige programma's die je online kan downloaden. "Recuva Portable" bijvoorbeeld.  

.

Formatteren

.

Ook als je je harde schijf helemaal opnieuw instelt ofwel "formatteert" kan een professional nog een heleboel gegevens terugvinden. Bij het formatteren geeft je computer namelijk aan welke delen van je harde schijf opnieuw mogen gebruikt worden om overheen te schrijven, maar zolang er geen nieuwe dingen over de oude gegevens heen worden gezet blijven die toch gewoon stiekem staan waar ze staan.

.

Volledig wissen met software

.

Er is gratis software die ervoor kan zorgen dat je harde schijf volledig "leeg" is. Alle informatie op je schijf wordt dan overschreven met een willekeurige opeenvolging van nullen en éénen zodat er niets meer terug te halen valt. "Darik’s boot and Nuke" is zo'n programma en ook "KillDisk" is een betrouwbare oplossing om je computer leeg te maken. 

.

Wat als je schijf kapot is? 

.

De zekerste en meest betrouwbare manier om je harde schijf volledig te vernietigen is: de ronde schijven die er in zitten beschadigen. Dat kan met een boormachine, je kan er enkele nagels doorheen slaan... Let alleen wel op dat je genoeg gaten boort of nagels slaat zodat je niet toevallig nét naast de cruciale schijven terecht komt. 
.

de inspecteur radio2.jpg

.
.
tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.